”Un etaj mai jos”, de Radu Muntean – din 18 septembrie in cinematografe

ZIARUL_DE_IASI_12X16_PREVIEW_02

Regizorul Radu Muntean își lansează pe 18 septembrie 2015, în cinematografele din România, cel de-al cincilea lungmetraj din carieră – “Un etaj mai jos”, informează un comunicat Transilvania Film. Pelicula va putea fi văzută în sălile din București, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Brașov, Brăila, Botoșani, Călărași, Constanța, Craiova, Onești, Oradea, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara și Tulcea.

Duminică, 20 septembrie, de la ora 19.00, filmul va avea o proiecție specială la Casa de Cultură a Studenților din Iași, în prezența actorilor principali, Teodor Corban și Iulian Postelnicu.
Biletele pentru proiecția de gală vor fi disponibile începând de miercuri, 16 septembrie a.c., la Casa de Cultură a Studenților din Iași. Prețul unui bilet este de 10 lei.

Proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes și selecționat la alte două mari evenimente de gen — Toronto și London Film Festival — “Un etaj mai jos” vine în cinematografele din România însoțit de zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii, se arată în comunicat.

Un etaj mai jos” nu e un film polițist dar are, cred eu, un mai mare potențial de tensiune conținută decât oricare din filmele pe care le-am făcut până acum. Nu e un film cu eroi, cu oameni care își depășesc condiția și au curajul unei lupte corp la corp cu conștiința, ci cu oameni alcătuiți, ca noi toți, mai degrabă din slăbiciuni decât din virtuți“, spune Radu Muntean, citat în comunicat.

Cineastul precizează că și-a dorit să facă acest film “nu pentru a judeca personajele sau a da verdicte, ci pentru a pune în discuție noțiuni care, pentru cei mai mulți dintre noi, sună abstract și pretențios”.

Adevărul, morala sau conștiința sunt în filmul ăsta circumstanțiale, subiecte despre care nu se poate discuta cu adevărat decât dacă faci un curajos pas în spate. Or, asta e tot ce-mi doresc, să scot spectatorul din zona lui de confort“, spune cineastul.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmuetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar și cu Tudor Lucaciu (director de imagine) și cu Dragoș Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine des Realisateurs cu filmul “Boogie”, iar în 2010 și 2015 a revenit la Cannes în selecția oficială, secțiunea Un Certain Regard, cu “Marți, după Crăciun”, respectiv “Un etaj mai jos”.

Filmul “Un etaj mai jos” este produs de Multi Media Est, în coproducție cu Les Films de l’Apres-midi (Franța), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) și Bleck Film & TV AB (Suedia). Filmul este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, prin programul Aide aux Cinemas du Monde, Mitteldeutsche Medienforderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Vast și Programul MEDIA al Uniunii Europene.

“Un etaj mai jos” a fost deja achiziționat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.

În România, “Un etaj mai jos” este distribuit de Transilvania Film.

Parteneri media: Impact FM, TeleM, Iași TV Life, Evenimentul, Ziarul de Iași, IasiFun.ro, Suplimentul de Cultură, Semne bune, Inoras.ro, Alt Iași, Iașul Cultural, Zile și Nopți, TIMPUL, Stud Pass, Șomer

INFO

www.facebook.com/unetajmaijos

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: