Umor, parvenire si decadere in “Pluralul englezesc”

Mari actori ai scenei românesti, sub bagheta regizorului Toma Enache prezintă în Iasi una dintre cele mai apreciate comedii din lume – “Pluralul Englezesc”. Piesa se joacă marti, 18 februarie, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studentilor din Iasi cu o distributie de exceptie, care dezvăluie întregul potential umoristic al piesei.

În 1972, odată cu premiera piesei “Pluralul Englezesc”, reputatia lui Alan Ayckbourn de a fi unul dintre cei mai promitători dramaturgi britanici era definitiv câstigată. Au trecut 42 de ani de atunci, dar piesa se joaca în continuare cu un succes fulminant, deoarece mesajul este la fel de relevant si în societatea actuală. Ayckbourn atinge teme atemporale: inversarea rolurilor, ascensiunea si decăderea socială, negarea orbitoare, atingând problema alcoolismului si a depresiei.

Piesa prezintă trei Ajunuri de Crăciun, trei petreceri diferite, găzduite pe rând în bucătăriile a trei cupluri din trei clase sociale diferite: familia Sidney dornică de parvenire socială – sotul (Armand Calotă) si sotia sa Jane (Delia Nartea), familia arhitectului Geoffrey – (Constantin Cotimanis) si sotia sa Eva – (Victoria Cocias) si familia bancherului Ronald – (Ion Dichiseanu) si sotia sa, Marion (Cezara Dafinescu). Actiunea are loc metaforic în bucătăriile cuplurilor, determinând publicul să se identifice cu personajele. În camera neformală, oamenii isi lasă garda jos si actionează fără să se ascundă.

Ceea ce face “Pluralul Englezesc” nu doar una dintre cele mai bune piese a lui Ayckbourn, dar de asemenea, una dintre cele mai bune comedii contemporane din lume, este umorul său briliant, înrădăcinat într-o nemiloasă prezentare de slăbiciuni de caracter.

Eu mai curând dezvălui în personajele mele defecte”, spunea autorul in 1976. “Într-o piesă ca Pluralul englezesc, toate personajele au defecte oribile. Este o afirmatie destul de cinică, care spune că, dacă esti o persoană lipsită de imaginatie, de orice fel de sentiment pentru semenii tăi si te concentrezi numai pe câstig, atunci vei sfârsi prin a deveni foarte bogat si de succes, dar vei fi o persoană groaznică. Iar dacă esti la toate vulnerabil si emotiv si ai o relatie strânsă cu oamenii, nu vei avea foarte mult succes, dar vei fi o persoană plăcută. Vreau să spun: Vai de cei blajini!

Geniul lui Ayckbourn, care este la ora actuală cel mai jucat dramaturg după Shakespeare, constă în umorul irezistibil cu care prezintă temele atât de amare ale societătii. Drama pe care o trăiesc personajele din “Pluralul englezesc” nu devastează publicul, ci îi creează un soc al propriei recunoasteri, corectând viciul printr-o manieră constructivă.

BILETE

În functie de categorie, biletele se pot achizitiona la pretul de 60 sau 80 de lei. Biletele se găsesc la casa de bilete a sălii de spectacol. Marti, 18 februarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studentilor din Iasi, sunteti invitati să gustati o comedie vie, intensă, dar si să faceti o radiografie crudă a societătii. Informatii la:  0723 531330, 0747057 222.

INFO

www.ccsiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: