Ultimul draft al documentarului „Ultima transhumanţă” va fi proiectat la Muzeul Etnografic al Moldovei

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi găzduiește proiecția ultimului draft al documentarului „Ultima transhumanţă”, un film de Dragoș Lumpan.

Evenimentul va avea loc joi, 24 octombrie 2019, de la ora 17.00, la Palatul Culturii din Iași, în Sala „Petru Caraman”, în prezența autorului, și va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Documentarul face parte dintr-un proiect început de Dragoș Lumpan, în urmă cu 12 ani: „În 2007 am început să urmăresc o familie de ciobani din România. De generaţii, familia lor mergea la drum. În 2008 mi-au spus că renunţă la drum, la transhumanţă. În acest fel, ei au dat titlul proiectului: «Ultima transhumanţă». În 2010 am extins proiectul: am mers pe urmele transhumanţei în Albania, Grecia, Turcia, România, Italia și Marea Britanie. Pentru România a trebuit să găsesc o nouă familie: familia Dănuleţiu; peste câţiva ani, fiul lor a «ajuns» Ghiţă ciobanul. În acești 12 ani am mers cu ciobanii din 6 ţări și am strâns foarte mult material: peste 100.000 de fotografii, 150 de ore de filmări şi 200 de ore înregistrări audio. Din tot acest material, acum, am ajuns la ultimul draft al filmului – o variantă foarte apropiată de cea finală”.

„Ultima transhumanță” va avea întâlnire cu publicul din București, Iași, Cluj-Napoca, Brașov și Săcele.

„Am ales să proiectăm acest draft din mai multe motive: unul dintre ele este feedback-ul publicului; acum încă este posibil să mai modificăm ceva. Pentru acest feedback am pregătit o listă cu întrebări – o veți găsi în sală. Un alt motiv este vizibilitatea transhumanței: pentru o cât mai bună răspândire, dorim să trimitem documentarul «Ultima transhumanță» la câteva festivaluri internaționale. Dar, festivalurile mari cer ca versiunea respectivă să nu mai fi fost proiectată niciodată, nicăieri”, precizează Dragoș Lumpan.

Filmul durează 93 de minute. Dialogurile sunt în șase limbi; filmul are subtitrare în limba română chiar și pentru momentele vorbite în română – poate fi urmărit și de persoanele cu deficiențe de auz.
Intrarea la acest eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

www.palatulculturii.ro

www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: