Ultima zi a festivalului „Teodorenii” este dedicată literaturii policier și thriller

teodorenii

Ziua a III-a a Festivalului „Teodorenii”  – vineri, 27 noiembrie 2015 – se va desfășura sub genericul Ziua literaturii policier și thriller. Policier-ul nu este nicidecum un gen literar pe cale de dispariţie, nici altundeva, nici la noi, de vreme ce în această toamnă trei autori români contemporani au fost traduşi în limba engleză.

Despre statutul literaturii de suspans, despre cum este ea privită, abordată şi analizată în contextul general al literaturii române şi universale de ieri şi de astăzi, elevii şi profesorii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” vor dialoga cu scriitorii Bogdan Hrib, Lucian Dragoş Bogdan, Lucia Verona şi Adina Speteanu, vineri, începând cu ora 13.00 în Sala de Festivități a liceului.

De la ora 16.00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”, în aceeași formulă se va desfășura și dezbaterea „Crima: între ficțiune și investigație”. Alături de cei patru scriitori vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, respectiv poliţişti care au fost şi sunt implicaţi în anchetarea şi rezolvarea unor crime sau alte fapte comise cu violenţă.

Tot vineri, la ora 11.00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va avea loc și festivitatea de premiere a Concursului de desene originale „Ionel Teodoreanu” și a Concursului de traducere/retroversiune „I. Teodoreanu vs. J.D. Salinger”. Ambele concursuri s-au bucurat de o mare popularitate, aproximativ 300 de elevi din întreg județul Iași manifestând interes pentru ele.

Cel de-al treilea concurs – „Cămara lui Păstorel” – își va desemna câștigătorii începând cu ora 19.00, la Restaurant Eden, maestrului Costăchel (Marius Cristian) revenindu-i misiunea de a decide la cine vor merge cele trei oale de lut (chiup de sarmale, vas roman, oală de lapte) oferite ca premii. Seara va continua cu maratonul de epigrame și degustarea de vinuri de Averești.

Alte repere ale zilei:

 • Ora 10.00 – Filiala „Mihail Sadoveanu” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași
  Expoziție-concurs cu desene din povestirile „În casa bunicilor” și „Ulița copilăriei”, realizate de elevi ai claselor a II-a, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” din Iași:
  Scenetă din povestea „Jucării pentru Lili” de Ionel Teodoreanu – elevii claselor a II-a, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Iași.
 • Ora 11.00 – Filiala „Vasile Alecsandri” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași
  Dramatizare după un fragment din „Ulița copilăriei” de Ionel Teodoreanu – elevii clasei I, Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” Iași.
 • Ora 12.00 – Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași
  Lansarea revistelor Convorbiri literare (editată de U.S.R.) și Asachiana (editată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”) – numere speciale dedicate celor doi frați Teodoreanu, Ionel și Păstorel
  Prezintă: poetul Cassian Maria Spiridon și prof. univ. dr. Constantin Dram.
 • Ora 13.00 – Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”
  Spectacol-lectură „La Medeleni” susținut de studenți ai Facultății de Teatru  de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.
 • Ora 15.00 – Filiala „Ionel Teodoreanu” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași
  Concurs interactiv: „Îl cunoașteți pe Ionel Teodoreanu?” – elevi de la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Iași.
 • Ora 16.00 – Filiala „Ionel Teodoreanu” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași
  Lansare de carte – Mozaic de gânduri – Anastasia Gîrneaţă – elevi de la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Iași.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail: programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: