”Ultima transhumanta”, un proiect pe care il poti sprijini pe crestemidei.ro

transhumanta-2

Transhumanța este drumul de câteva sute de kilometri pe care ciobanii îl parcurg toamna și primăvara între munte și câmpie pentru a hrăni și proteja turmele. Ciobanii care inca mai practica transhumanta merg zi de zi cu oile, dorm unde îi prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Ei trăiesc într-o altă lume, într-un alt timp, într-un calendar cvasi-cosmic.

În 2007, în România mai mergeau în transhumanță aproximativ 30 de familii de ciobani față de cele câteva mii care mergeau în urmă cu un secol.

În 2007, Dragos Lumpan a inceput să fotografieze o familie de ciobani din România, care de generaţii mergea la drum. În 2008, acesti ciobani au renunţat la drum, la transhumanta. În 2010, proiectul a fost extins in mai multe tari: Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie și Turcia. De asemenea, pe langa fotografie artistul a  inceput sa si filmeze. In Romania a continuat proiectul, gasind o alta familie de ciobani care mergea in transhumanta.

transhumanta-3

După ce am umblat 7 ani şi am mers în 6 ţări – suficient cât să înconjor pământul – am aflat un lucru care tot timpul a fost şi este aici: în România, avem oameni frumoşi, locuri frumoase, animale frumoase. Nu ne rămâne decât să observăm această frumuseţe şi să ne bucurăm de ea.” – Dragos Lumpan

Proiectul fotografic a fost deja expus in diferite tari din Europa, avand 12 expozitii si fiind primit foarte bine de catre publicul larg.

Acum lucreaza la post-productia filmului ”Transhumanta”, un documentar antropologic de 90 de minute, montat din cele aproximativ 100 de ore de material filmat in cele 6 tari ale proiectului, numeroase interviuri cu ciobani in stanele lor, interviuri cu cercetatori in antropologie, precum si cu initiatori ai unor proiecte culturale despre transhumanta. Filmul va contine si time-lapse-uri montate din cele peste 100.000 de fotografii. Dragos a ales fotografia si filmul pentru ca in acest fel poate spune o poveste veche intr-un limbaj nou, foarte usor accesibil. Dupa ce va fi gata, filmul Transhumanta va fi trimis la festivalurile de film iar apoi va urma distribuirea lui. Cel mai probabil filmul va fi finalizat in octombrie 2015.

transhumanta-1

Intreg proiectul este urias, iar bugetul a depasit 100.000 EUR. Pana acum a fost finantat de ICR, AFCN, GAV, Urban Spaces si din fonduri proprii. Dragos Lumpan si-a propus sa stranga  minim 7500 euro (33.333 lei), printr-o campanie de crowdfunding derulata pe platforma crestemidei.ro,  urmand ca diferenta pana la acoperirea costurilor totale sa fie acoperita din economiile proprii si alte colaborari.

Alte proiecte demarate de Dragos sunt: Fotografii miscate, Sihastria Putnei (Chipuri de viata monahala), Ursi si alte masti.

INFO

Dragos Lumpan, fotograf si filmmaker

lumpan.com

Web: transhumance.ro

FB: www.facebook.com//Ultima-Transhumanta-The-Last-Transhumance

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: