Ulița Gastronomiei / Festivalul Teodorenii 2016

afis-teodorenii-trei-zile

Manifestările programate pentru cea de a treia zi a Festivalului „Teodorenii” poartă amprenta gastronomiei moldovenești. Se spune că dacă vrei să cunoști cultura unui popor mai întâi trebuie să-l „guști”.

Din acest motiv, dar și din dorința de a valorifica sentimentul de identitate locală și culturală în comunitate, Biblioteca Județeană Iași a inițiat concursul de conserve tradiționale moldovenești „Cămara lui Păstorel”, a cărui jurizare va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie 2016, începând cu ora 10.00, la Ospătăria „Ulița Veche” din pasajul de la Hala Centrală. Până astăzi (25 nov.) sunt peste 35 de produse înscrise la cele două secțiuni, dulce și sărat. Câştigătorii vor fi desemnați de un juriu condus de Marius Cristian (zis Costăchel).

Din program nu putea lipsi muzica populară, astfel că au invitat Corul Aletheia care va interpreta o suită de cântece populare din zona Moldovei.

De la ora 12.00, rafinatul și renumitul jurnalist, food-historian și critic de haute cuisine, Marius Cristian, va lansa în premieră volumul „Legendele din farfurie” – o carte apetisantă despre rețete celebre și poveștile lor.

Cu începere de la orele 11.30 și 12.30, copiii vor fi încântați de două reprezentații de marionete cu ce alte personaje decât Mărioara și Vasilache, susținute de Iulia Deloiu Trif și Claudiu Gălățeanu, actori păpușari la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași. Cele două personaje întruchipate din popor jucau scenete țesute din viața de toate zilele a oamenilor – raporturile cu autoritățile, relațiile dintre semeni, norme sociale și morale etc. Păpușarul popular deschide, astfel, ochii lumii, prin oglinda pe care o așează în fața tuturor, prin intermediul păpușilor confecționate rudimentar din lemn și petice din materiale textile și a unei lăzi, care servea nu doar la transport, ci devenea și spațiu de joc.

Atmosfera va fi completată de muzica primelor decenii ale secolului XX, costume de epocă și chiar ediții ale Ziarului Evenimentul, așa cum apărea el acum 100 de ani.

Programul complet al Festivalului Teodorenii este disponibil AICI! Mai multe informatii pe www.teodorenii.ro

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: