TVR Iasi – 25 de ani de televiziune regionala

program-caravana-tvr-iasi-2

TVR Iaşi aniversează în luna noiembrie 25 de ani de televiziune regională. Sărbătoarea este dedicată publicului larg prin organizarea de evenimente regionale şi internaţionale.

Evenimentele aniversare debutează miercuri, 2 noiembrie, cu Ziua Porţilor Deschise. Începând cu ora 10.00, Studioul Televiziunii Române din str. Lascăr Catargi nr. 33 va putea fi vizitat de public. Grupurile vor fi însoţite de realizatori TVR Iaşi care le vor arăta platourile, cabinele de montaj şi le vor spune totodată poveşti din culisele emisiunilor TVR Iaşi.

Tot miercuri, pe 2 noiembrie, de la ora 16.00, va debuta şi Caravana filmelor documentare. Întâlnirile dintre realizatori şi publicul spectator vor fi găzduite de jurnalistul Liviu Tudorache. În prima zi vor fi prezentate producţiile TVR Iaşi premiate în acest an la festivaluri şi concursuri de gen.

Şi pentru că TVR Iaşi împlineşte un sfert de veac de televiziune, în a doua zi a caravanei, joi, 3 noiembrie, de la ora 16.00, va fi lansat filmul “25, o istorie călătoare”, realizat de Violeta Gorgos şi Raluca Aftene. Acest film este un itinerar printre ani, în cele 8 judeţe ale Moldovei, împreună cu Vasile Arhire,  Gabriela Baiardi, Răzvan Cojocariu, Maria Florea, Horia Gumeni, Grigore Ilisei, Oana Lazăr, Laura Lucescu, Carmen Olaru, Dan Trofin, Liviu Tudorache şi Alex Vasiliu. În această vară, oamenii s-au întâlnit cu istoria TVR Iaşi în locuri inedite: în muzee, în şcoli, în pieţele oraşelor sau lângă moara din sat. Acesta este filmul caravanei care a dus în judeţele Moldovei filme, reportaje, imagini-document, evenimente din viaţa comunităţii care au rămas în memoria oamenilor şi… în arhiva TVR Iaşi.

Programul complet al Caravanei filmelor dopcumentare este disponibil AICI!

Trebuie spus si faptul că, în acest an, caravana filmelor documentare nu înseamnă doar proiecţii în Sala Studio, ci şi difuzarea lor pe postul TVR Iaşi Regional, în fiecare seară, de la ora 20.00, timp de o săptămână. Mai mult, TVR Iaşi a invitat colegii de la celelalte studiouri teritoriale ale Televiziunii Române să-şi prezinte producţiile, astfel că telespectatorii vor putea viziona şi filme documentare realizate de TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Tg Mureş şi TVR Timişoara, dar şi de Moldova1 şi OWH Studio din Chişinău, ambele partenere ale proiectului transfrontalier în ultimii 2 ani.

Un alt moment aşteptat din calendarul evenimentelor TVR Iaşi 25 este Spectacolul aniversar de folclor, un proiect transfrontalier care va continua pe ruta Cernăuţi şi Chişinău. Spectacolul de la Iaşi are loc vineri, 4 noiembrie, la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor şi va fi transmis în direct pe canalul TVR Iaşi Regional. Vedete consacrate şi tineri interpreţi de muzică populară, ansambluri folclorice din cele trei regiuni vor antrena publicul într-un spectacol-eveniment. Astfel, alături de renumiţi interpreţi de muzică populară (Matilda Pascal Cojocăriţa, Ion Paladi şi Alexandru Pugna sau Alexandru Brădăţan, Grigore Gherman şi Nicu Mâţă), în spectacol sunt invitaţi şi tineri pe care TVR Iaşi i-a promovat în decursul anilor (Iustina Irimia, Laura Erhan, Cristina Drăgan, Camelia Pânzar, Andreea Chisăliţă). Pentru a doua oară, Orchestra “Folclor” a Filarmonicii din Chişinău dirijată de maestrul Petre Neamţu îi va acompania pe artişti. De asemenea, pe scenă vor fi prezenţi şi interpreţi de folclor din alte zone ale ţării, reprezentând studiourile teritoriale ale TVR şi construind astfel o hartă completă a României cu toate zonele etnofolclorice.

Evenimentele aniversare se încheie duminică, 6 noiembrie. După succesul de acum 3 ani când TVR Iaşi a făcut sport pe pietonalul de pe “Ştefan cel Mare”, telespectatorii sunt acum invitaţi la Palas Mall. De la ora 12.00, ne vom întâlni cu campionii Moldovei la cele mai cunoscute sporturi şi vom face împreună mişcare. TVR Iaşi iubeşte sportul!

Aniversarea a 25 de ani de televiziune s-a reflectat pe tot parcursul acestui an, prin organizarea sau participarea TVR Iaşi la o serie de evenimente majore. Cel mai important eveniment organizat de televiziunea ieşeană a fost Seminarul Internaţional de Jurnalism (SIJ), desfăşurat în luna martie şi aflat în acest an la a treia ediţie. A urmat Caravana TVR Iaşi, care a colindat Moldova ajungând în 12 comunităţi şi revenind cu poveştile realizate în anii anteriori. Iar povestea noastră continuă!

TVR Iaşi! De 25 de ani, acelaşi prieten!

INFO

TVR Iasi

iasi.tvr.ro

www.facebook.com/tvriasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: