Turneul Stradivarius – Enescu Experience @Aula BCU Iasi

stradivarius-2015

Dacă e luna mai, e Turneul Stradivarius! Violonistul Alexandru Tomescu se pregăteşte să plece pentru al optulea an consecutiv într-o călătorie ce îl va purta în cele mai importante centre culturale din România si nu numai. Îl va avea alături de el pe scenă pe celebrul pianist rus Eduard Kunz, într-un program Enescu.

Duminică, 10 mai 2015, ora 19:00 sunteti invitati in Aula Bibliotecii Universitare „M. Eminescu” la
popasul iesean din cadrul Turneului Stradivarius – Enescu Experience.

„TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS – ENESCU EXPERIENCE”- 2015 este dedicat memoriei marelui muzician român GEORGE ENESCU- la 60 ani de la moartea artistului.  Programul este o integrală ENESCU, în Premieră Națională, interpretată de Violonistul Alexandru Tomescu pe vioara STRADIVARIUS ELDER –VOICU, și pianistul rus Eduard Kunz- imaginea companiei YAMAHA.

Totodată, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze sociale și de interes public – RESTAURAREA Casei Enescu de la Mihăileni- Botoșani și transformarea într-un centru cultural și muzical internațional.

PROGRAM

  • George Enescu – Integrala lucrărilor pentru vioară și pian

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.

Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.

Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur.

Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus s-o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba percepţia asupra muzicii clasice. A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate.

Eduard Kunz s-a născut în oraşul Omsk din Siberia, a studiat pianul cu Mihail Hohlov la Şcoala Specială Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi mai apoi cu Andrei Diev la Conservatorul National de Muzica „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova. A obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music, profesori fiindu-i Norma Fisher şi regretatul Mark Ray.

Inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine, Eduard Kunz a colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume. A susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii, printre care amintim Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova, a fost prezent pe scena prestigiosului Festival din Duszniki – „December Nights”, Festivalul Como de Garda, Grieg (Oslo), Al Bustan (Lebanon), Festivalul Keyboard din New York precum şi Festivalurile St. Magnus (Scotland) şi City of London.

De-a lungul timpului performanţele sale muzicale au fost difuzate pe cele mai importante posturi de muzica clasică ale lumii din care amintim BBC Radio 3, Radio France, Radio Rai, Deutschland Radio Kultur şi Orpheus.

Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu: INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN, ORDINUL ARHITECȚILOR ȘI FUNDAȚIA PRO PATRIMONIO, TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ, RADIO ROMÂNIA alături de partenerii: BRD Grope Societe Generale, AdGrage, Luckoil, Tuca, Zbărcea și Asociații, CEZ România, Angelli, GeneralMed, Securitas. MERCEDES BENZ-Mașina Oficială a Turneului. Parteneri media: Adevărul hotnews.ro, Rfi, Avantaje, VisionMedia. Sustinere: Aeroportul Internațional București, CFR Călători, CFR Gară, METROREX, Media Image.

INFO

Biblioteca Centrala Universitara

Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

www.AlexandruTomescu.com

www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial

www.facebook.com/eduardkunzpianist

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: