Turneul national ”VĂ PLACE… BRAHMS?” incepe la Iasi

Între 8 si 29 octombrie, RĂZVAN SUMA va „în-cânta” publicul din 13 orase – Iasi, Suceava, Deva, Timisoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistrita, Oradea, Pitesti, Brasov, Arcus si Bucuresti – propunând de această dată spectatorilor cele două sonate pentru pian si violoncel compuse de unul dintre „gigantii muzicii clasice”, Johannes Brahms. Pentru ca povestea turneelor lui Răzvan Suma să fie cu adevărat una interesantă, Sonata nr. 1 în mi minor este puternic influentată de Bach, tema principală a primei miscări si fuga fiind inspirate din lucrarea „Arta fugii”, semnată de înaintasul lui Brahms.

Artistul care prin interpretarea lui dă impresia că totul este o joacă reuseste să atragă publicul în ea (…).” – spunea Răzvan Suma într-un interviu, caracterizare care i s-ar putea asocia chiar prezentei sale pe scena de concert. Gratie răspunsului pozitiv oferit de peste 9000 de spectatori care au umplut sălile din tară in 2012 RĂZVAN SUMA revine în fata melomanilor din România si lansează spectatorilor săi o nouă provocare: „Vă place… BRAHMS?”, eveniment organizat de Asociatia Culturală „Analia Selis”.

Primele două recitaluri din turneu se vor desfăsura în Iasi – marti, 8 octombrie, ora 19.00, în Sala Eduard Caudella si Suceava – joi, 10 octombrie, ora 18.30, la Colegiul de Artă « Ciprian Porumbescu ». Pentru recitalul din Iasi biletele sunt disponibile la Casa Bals (casa de bilete a Filarmonicii), iar la Suceava accesul este liber.

Vă place BACH ?” mi-a deschis porti care nu stiam că există. Experientele pe care le trăim dincolo de limitele pe care singuri ni le impunem ne lărgesc orizontul. Siguranta pe care o am acum, când pornesc în turneul „Vă place… Brahms ?” mă va face să transmit publicului din toată tara bucuria mea de a cânta.” – mărturiseste Răzvan Suma înainte de plecarea sa în turneu. Artistul român porneste în această călătorie muzicală însotit de doi foarte buni prieteni: violoncelul său de patrimoniu universal – Maucotel – Fournier, creat la Paris în anul 1849 – si de pianistul JOSU OKIÑENA, invitatul special al evenimentului, artist spaniol de mare virtuozitate cu o bogată carieră solistică.  Cei doi muzicieni cântă împreună de peste opt ani de zile.

Povestea întâlnirii dintre cei doi parteneri de scenă se leagă de o întâmplare inedită si amuzantă, petrecută si ea pe tărâm spaniol, în anul 2002, când Răzvan Suma a participat la concursul international „Villa de Llanes”, unde trebuia să aleagă, din lista pusă la dispozitie de organizatori, un pianist corepetitor. A ales si a fost convins, după sonoritatea numelui, că este vorba despre o artistă… japoneză! Surpriza a fost asadar mare când cei doi s-au cunoscut si artistul român a văzut că nu este vorba despre o pianistă, ci despre un pianist si nu japonez, ci spaniol ! Răzvan Suma a câstigat concursul si de aici s-a născut o foarte frumoasă colaborare: cei doi au cântat împreună în cele mai importante săli de concerte din Spania, România sau Argentina (Auditorio Nacional de Madrid, Kursall – San Sebastian, Teatro Colon – Buenos Aires, Argentina s.a.).

PROGRAM TURNEU

  • Marti, 8 octombrie, ora 19.00,   IASI – Sala Caudella
  • Joi, 10 octombrie, ora 18.30, SUCEAVA – Colegiul de Artă « Ciprian Porumbescu »
  • Duminică, 13 octombrie, ora 19.00,  DEVA – Palatul Magna Curia
  • Marti, 15 octombrie, ora 19.00, TIMISOARA – Sala Capitol
  • Joi, 17 octombrie, ora 19.00,  CLUJ-NAPOCA – Colegiul Academic
  • Vineri, 18 octombrie, ora 18.00,  BAIA MARE – Sala Rotary a Liceului de Arte
  • Duminică, 20 octombrie, ora 19.00, CAREI – Castelul din Carei
  • Luni, 21 octombrie, ora 19.00,   BISTRItA – Sala Sinagogii
  • Marti, 22 octombrie, ora 19.00,  ORADEA – Sala de concerte „Enescu-Bartók”
  • Joi, 24 octombrie, ora 19.00,   PITESTI – Casa de Cultură a Sindicatelor
  • Vineri, 25 octombrie, ora 19.00,  BRASOV – Centrul Cultural “Patria”
  • Sâmbătă, 26 octombrie, ora 18.00,  ARCUS – Centrul de cultură
  • Marti, 29 octombrie, ora 19.00,  BUCURESTI – Sala Radio

Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National Eveniment organizat de Asociatia Culturală „Analia Selis”.

Masina oficială a turneului: BMW.
Partener media principal: Antena 3.
Coorganizator: Orchestrele si Corurile Radio România.
Parteneri: Sales Express si Asociatia Culturală „Enescu”.

Parteneri media: Ziare.com, RFI România, Adevărul, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualităti, Radio România Regional, HotNews, SmartWoman, Business Review, Ziarul Metropolis, Kudika, Accente, PORT.ro, Art Act Magazine, Metropotam.

Sponsorii turneului: Cai de Vis si Domeniile Ostrov

DESPRE

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri si concerte sustinute în întreaga lume. În anul 2000, Răzvan Suma a obtinut diploma de licentă a Universitătii de Muzică din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfectionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” –  Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” –  Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante câstigate de Răzvan Suma. A colaborat cu nume prestigioase ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz. Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent sase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, în componenta cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucuresti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în tări ca Spania, Argentina, Coreea si în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociatia SONORO. Actualmente profesor universitar si sef de catedră al departamentului de cercetare si doctorate la Universitatea Muzikene din San Sebastian, JOSU OKIÑENA are o activitate solistică importantă alături de artisti precum Alan Gampel, Migel Etuarte, Almudena Ortega sau Maite Maruri.

A studiat la Conservatorul Superior de Muzică din San Sebastian, obtinând premiul întâi pentru pian si muzică de cameră la absolvirea acestei institutii. Ulterior si-a perfectionat pregătirea si a câstigat Premiul de final de an al Conservatorului Regal de Muzică din Madrid. La Santiago de Compostela a fost distins, de asemenea, cu premiul Andres Segovia y Jose Miguel Ruiz Morales, pentru interpretarea muzicii spaniole.

JOSU OKIÑENA a cântat cu solisti precum Eduard Wulfson, Marta Almajano, Itxaro Mentxaka, Enrique Baquerizo, Lola Casariego si altii, iar în formatii camerale a participat la numeroase festivaluri, precum Quincena Musical din San Sebastian si alte evenimente similare în Granada, Tours si Peralada. A colaborat peste sase ani cu soprana spaniolă Almudena Ortega, obtinând aprecierea unanimă a publicului si a presei pentru concertele sustinute în Cuba, America si Spania, realizând în acelasi timp înregistrările pe CD a integralei lucrărilor pentru voce si pian ale compozitorului basc Aita Donostia.

Biletele se pot achizitiona de la sălile de concerte din tară, iar în Bucuresti de la casa de bilete a Sălii Radio, la oficiile Postei Române, Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, Magazinele Germanos sau online pe www.bilete.ro.

INFO

Universitatea de Arte ”G. Enescu”, Iasi
Sala Eduard Caudella
www.arteiasi.ro
www.razvansuma.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: