Turneul National “Duelul viorilor” – Stradivarius versus Guarneri / Sala Filarmonicii, 13 septembrie

Confruntare artistica la nivel inalt: Stradivarius versus Guarneri; Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru si Horia Mihail prezinta cea de-a doua editie a turneului national „Duelul viorilor”.

Proaspat iesiti dintr-o vara marcata de intrecerile sportive ale Olimpiadei, suntem invitati in toamna, o data cu reluarea mai multor initiative culturale, la un alt tip de competitie : duelul artistic. Si daca la Olimpiada conteaza doar cine triumfa, pe taramul artei competitia in sine este cea care naste valoarea, iar castigatorul nu este atat protagonistul, cat publicul care se bucura de evolutia sa.

Stradivarius si Guarneri – doua viori de colectie – si cei doi artisti de talie internationala care le manuiesc cu maiestrie, Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, se vor duela arbitrati de pianistul Horia Mihail in contextul celei de-a doua editii a turneului national ”DUELUL VIORILOR”. Intre 12 si 25 septembrie, cei care nu au avut ocazia sa participe la prima editie, vor putea sa se bucure de sunetul extraordinar al celor doua viori de colectie intr-un repertoriu atractiv, in orasele Galati, Iasi, Bacau, Pitesti, Bucuresti, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si Cluj-Napoca.

Vioara Stradivarius construita de celebrul lutier italian in 1694, instrument pus la dispozitia lui Liviu Prunaru de vestita orchestra Royal Concertgebouw – Amsterdam, al carei concertmaestru este de sase ani si vioara Guerneri del Gesu, datata 1730, instrument pe care a cantat nimeni altul decat George Enescu si care este pusa la dispozitia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul national ”George Enescu”, in patrimoniul careia se afla, se vor intrece intr-un un program generos cu lucrari semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Sostakovici, Georg Fridrich Händel, Serghei Prokofiev etc.

Despre programul turneului, violonistul Liviu Prunaru sustine: „Vom canta toti trei o suita de Moskovski pe care nu a mai facut-o nici unul dintre noi si care este o premiera in Romania. Vom mai canta si sonata de Prokofiev pentru doua viori si o sonata de Haendel. In plus, fiecare dintre noi isi va prezenta programul. Nu va voi dezvalui decat ca am ales sa cant cateva lucrari noi, cu ajutorul carora vreau sa pun in evidenta calitatile viorii mele. Am incercat sa unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul si melancolia.”

Gabriel Croitoru abordeaza acest nou turneu cu aceeasi bucurie : In ceea ce priveste lucrarile alese de mine, sunt sigur ca vor fi pe gustul oricarui meloman si nu numai, avand in vedere faptul ca este vorba despre piese de larga popularitate, care imbina insa melodicitatea cu tehnica. Am convingerea ca voi reusi sa evidentiez, si de data aceasta, calitatile viorii Guarneri in raport cu Stradivarius.”

Biletele se pot achizitiona de la casele de bilete ale salilor de concert in care se vor desfasura recitalurile, iar in Bucuresti si prin www.bilete.ro. Informatii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

In 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci in varsta de 21 de ani si student al Conservatorului bucurestean, pleca la un curs de vara in Elvetia.  Din acel moment a fost doar o chestiune de timp pana a ajunge un artist de talie internationala: cursul de vara s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior in asistent, apoi in profesor, pentru ca in perioada 2010-2011 sa detina functia de director artistic al Academiei « Menuhin » din Elvetia. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cantat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) si pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). De sase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotata drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistica internationala in plina ascensiune cuprinde colaborari cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonica din Atena s.a. Un numar mare de premii internationale, participari la festivaluri si inregistrari audio se adauga palmaresului sau. Muzicianul canta pe vioara pusa de dispozitie de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius « Pachoud » (1694).

Peste o mie de aparitii scenice in tara si strainatate inseamna o cariera bogata pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploiesti (din 1987) si membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cantat ca solist alaturi de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes s.a.

Distinctii de prestigiu obtinute stau dovada a talentului violonistului roman : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul International « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franta) s.a.

Muzicianul are in palmares mai multe aparitii discografice, printre care Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra de P. Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a castigat dreptul de folosinta si canta pe o vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu si se afla in patrimoniul Muzeului National George Enescu.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Brasov cu Concertul in Re major de Haydn. A urmat cursuri ale Universitatii din Ilinois si pe cele ale Boston University, unde a fost si lector universitar. A sustinut recitaluri solistice si de muzica de camera pe patru continente si a cantat cu numeroase orchestre din tara si strainatate. Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio » a sustinut cinci turnee nationale de anvergura, iar alaturi de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ». Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, luand parte ca solist la turnee in strainatate alaturi de Orchestra Nationala Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expozitia Mondiala de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). In aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul Calator”, continuat in 2012 cu un al doilea turneu solo in 22 de orase din tara si la Chisinau. In afara de cele doua editii cu “Duelul viorilor”, s-a implicat si in alte proiecte de turnee nationale camerale intitulate “Cele trei dive”, “Flautul de aur”, alaturi de muzicieni romani de talie internationala precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Vaduva, Ion Bogdan Ștefanescu s.a.

PROGRAMUL RECITALURILOR – Turneul „Duelul viorilor”, editia a II-a:

J. Brahms: Scherzo pentru vioara si pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)
B. Smetana:  Aus der Heimat pentru vioara si pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)
Fr. Kreisler: Tambourine chinoise pentru vioara si pian, op. 3 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
Ed. Elgar: Salut d’amour pentru vioara si pian, op. 12 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
J. Svendsen: Romanta pentru vioara si pian, op. 26 (Liviu Punaru – Horia Mihail)
Jenő Hubay: Hejre Kati pentru vioara si pian op. 32 (Liviu Punaru – Horia Mihail)
D. Sostakovici: Vals din Suita a II-a (aranjament pentru vioara si pian de Mugurel Scutareanu)  (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
P. de Sarasate: Fantezia Carmen pentru vioara si pian, op. 25 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
G. Fr. Händel: Sonata pentru doua viori si pian in sol minor, op. 2 nr. 7
S. Prokofiev: Sonata pentru doua viori in do major, op. 56
M. Moszkowski: Suita pentru doua viori si pian, op. 71 –  I. Allegro energico

DATELE si SALILE de desfasurare a concertelor – Turneul „Duelul viorilor”, editia a II-a:

Galati – Teatrul dramatic „Fani Tardini” – 12 sept
Iasi – Sala Filarmonicii – 13 sept
Bacau – Ateneu – 16 sept
Pitesti – Casa de Cultura Sindicatelor – 17 sept
Bucuresti – Sala Radio – 19 sept
Ploiesti –  Sala Filarmonicii – 20 sept
Sibiu – Sala Thalia – 22 sept
Timisoara – Sala capitol – 23 sept
Cluj-Napoca – Opera Maghiara – 25 sept

Toate concertele incep la ora 19.
In functie de categoria locurilor, biletele costa 28 de lei si 8 bani, 19 lei si 44 de bani, respectiv 18 lei si 36 de bani. Studentii si elevii le pot achizitiona cu 12 lei si 96 de bani.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: