Turneul “Muzica în Palatele României” ajunge si la Cetatea Neamtului

În perioada 2 – 6 august 2017, va avea loc, în spații deosebite din punct de vedere istoric și architectural, ediția a V-a a Turneului Național “Muzica în Palatele României”, organizat de Asociația Pro Valores și finanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

După incredibilul succes al concertului semnal care a avut loc pe 11 iunie la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, protagonistul evenimentului itinerant – menestrelul modern Nicolae Szekely, va concerta la: Castelul Huniazilor din Hunedoara (Miercuri 2 august, ora 18), Palatul Magna Curia din Deva (Joi 3 august, ora 18), Palatul Marincu din Calafat (Vineri 4 august, ora 17), Castelul Peleș de la Sinaia (Sâmbătă 5 august, ora 16) și Cetatea Neamțului de la Târgu Neamț (Duminică 6 august, ora 17).

Cu acestă ocazie Nicolae Szekely, însoțit de cinci instrumente deosebit de spectaculoase, rar prezente pe scenele României: vihuelă, laută, chitară renascentistă, chitară barocă și arhilăuta, va propune un periplu unic, încărcat de autenticitatea unei adevărate călătorii în istorie, plin de frumuseți sonore din perioada medievală și barocă.

Cu acest prilej vor fi readuse în atenția iubitorilor contemporani ai muzicii, sonorități imaginate de mari creatori de acum câteva sute de ani: Francesco da Milano, Adrian Le Roy, Diego Pisador, John Dowland, Giovanni Zamboni, Gaspar Sanz și mulți, mulți alții.

Nicolae Szekely a câştigat în 1987 locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabileşte în Hunedoara. În anii 90 organizează festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mureş îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela şi lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din ţară şi participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susţinut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamţului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din București, Cetatea Râșnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaș. Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely persistă în repertoriul medieval şi renascentist, de o bogăţie şi profunzime nebănuite.

Organizator: Asociaţia Culturală “Pro Valores”. Proiect finanțat de: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România. Parteneri: Castelul Corvinilor Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Casa de Cultură Calafat, Muzeul Național Peleș, Complexul Muzeal Județean Neamț, Tipografia Digitală Clic. Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, EnjoyTv, EsTV, Calendar evenimente, Observator cultural, JurnalMM.ro, România pozitivă.ro, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Roportal.ro

INFO

muzicainpalateleromaniei.wordpress.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: