Turneul în Spania al Teatrului “Luceafărul” a ajuns la jumătate

Turneul pe care Teatrul “Luceafărul” din Iaşi îl face în Spania (31 mai-12 iunie), în comunităţi româneşti şi spaniole, a intrat în a doua lui jumătate. Din totalul de 10 reprezentaţii cu “Capra cu trei iezi” după Ion Creangă (“Los tres cabritillos”), artiştii ieşeni au susţinut deja şase (patru în limba spaniolă: unul la Barcelona, la Colegiul Escuelas Pias Lluria, şi trei la Alicante, unul la Centrul de Artă Contemporană Las Cigarreras – Caja Negra şi două la Universitatea din Alicante, unul pentru elevii Liceului Francez, altul, pentru studenţii şi profesorii universităţii) şi două în limba română (la Valencia, Centrul Cultural Ca Revolta;  Castellon de la Plana, sala La Pergola).


Pe lîngă publicul obişnuit, care a umplut salile, la spectacole au participat oficialităţi din reprezentanţele noastre culturale şi diplomatice. La Castellon de la Plana, domnul consul Cătălin Mardare, în faţa unui număr record de participanţi, peste 600, a vorbit despre “Luceafărul” ieşean ca “prestigioasa instituţie teatrală din România.” La Alicante, a fost prezent Angel Casado, directorul Festivalului Internaţional de Teatru din oras, care, încîntat de  ceea ce a văzut, a lansat o invitaţie artiştilor ieşeni de a participa la viitoarea ediţie a manifestării organizate de Patronato Municipal de Cultura. Tot la Alicante, Universitatea a oferit Teatrului “Luceafărul” un trofeu de mulţumire pentru calitatea estetică a prezenţei în Spania.

Peste tot pe unde au trecut, actorii şi tehnicienii din “Capra cu trei iezi/Los tres cabritillos” au cules aplauze furtunoase şi felicitări, atît din partea spectatorilor spanioli, care au descoperit o cultură, un teatru, creatori necunoscuţi pînă acum, cît şi a celor de origine română, care şi-au amintit de locurile natale şi le-au vorbit copiilor lor născuţi în Spania despre “cealaltă casă”.

Pe harta acestui important turneu, cel mai amplu realizat de instituţia ieşeană în ultimii ani, mai figurează Ciudad Real, Madrid, Salamanca şi Zaragoza. La Salamanca, creatorii de la “Luceafărul” au fost invitaţi la cea de-a noua ediţie a FACYL (Festivalul Artelor pentru Copii şi Tineret), o manifestare care reuneşte teatru, dans, teatru muzical, circ, videoinstalaţii, expoziţii, conferinţe, filme, ateliere, dezbateri etc. În programul FACYL sînt incluşi creatori din Spania, Brazilia, Marea Britanie, Portugalia, Austria etc. Ieşenii vor evolua la Salamanca duminică, 9 iunie, ora 12, la Teatrul Juan del Enzina.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: