Turneul” Armonii pascale” la Muzeul Unirii, cu Daniela Nane si pianista Ioana Maria Lupascu

armonii-pascale-2015

La invitația Fundației Iași –  Capitală Culturală Europeană, a Primăriei Municipiului Iași și a Complexului Muzeal Național Moldova, luni 30 martie 2015, ora 18, la Muzeul Unirii, Palatul Cuza, actrița Daniela Nane revine în fața publicului ieșean, de acestă data fiind protagonista primei ediții a Turneului “Armonii pascale”. Spectacolul va fi întregit de inspiratele interpretări muzicale semnate de pianista Ioana Maria Lupașcu.

Actrița Daniela Nane, o artistă cu o prezență scenică fermecătoare, vă invită să pătrundeți în universul poeziei creștine. Ea a declarat: “Mă bucur mult să aduc în fața iubitorilor de poezie câteva dintre cele mai frumoase versuri scrise vreodată despre adevăr, divin, lumină, pace și dragoste. Sper ca oamenii să trăiască momente de reală emoție și încântare, care să le atingă inima, readucându-le aminte de toată generozitatea și noblețea din suflete.

În decorul de extremă frumusețe a Muzeului Unirii, versurile unor poeţi ca: Mihai Eminescu, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Ioan Alexandru, Arsenie Boca, Nichifor Crainic, Benone Burtescu sau Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile imaginate de: Astor Piazzolla, Constantin Silvestri, George Enescu, Paul Constantinescu.

Spectacolul va fi prezentat de Sebastian Crăciun – realizator Radio România Cultural.

După acest eveniment, Turneul “Armonii pascale”, organizat de Asociaţia Culturală “Pro Valores” şi Amena Studio, va aduce momente de mare încărcătură spirituală și în alte locuri spectaculoase, precum: Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (31 martie 2015, ora 18), Centrul Cultural “Eugen Ionescu” din Slatina (3 aprilie 2015, ora 18) și Palatul Mogoșoaia (4 aprilie 2015, ora 17, 00).

daniela
Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucuresti din 1995, de cand a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucureşti, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Arta din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrala Unesco, în 2012. A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul “Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga” şi noile producţii realizate în regia lui Andrei Şerban – “Omul cel bun din Seciuan” şi în regia lui Alexandru Darie – “Conversaţie după inmormântare”. Tot în 1995 debutează şi în film, în “Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, românesti sau internaţionale. Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată    de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în București, la Ateneul Roman, cât și în alte orase din România, iar în luna octombrie a anului 2014 a susţinut un recital pe scena Festivalului Armonii poetice.

lupascu

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Intre 2001 și 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Este o prezență constantă pe scene din Italia, România, Elveția, Belgia, Turcia și Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanți: Jean Francois Antonioli (Elvetia), Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Pautza, Tiberiu Soare, Theo Wolters ( Olanda). A colaborat cu instrumentiști precum: Ladislau Petru Horvath, Romel & Victoria Joseph și Florin Paul. În Italia a fost corespondent al cotidianulului Monitorul, iar în 2009 a lansat romanul autobiografic–„Prințul Baghetei”. In 2007 i-a aparut CD-ul “Live Piano Solo”, iar în 2009 CD-ul “Piano Recital”. In 2012 aduce ca inovație scenică alăturarea muzicii clasice dansului flamenco reprezentat de Lucas Molina, în spectacolul SEDUCCION. In 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu și tot în 2014 ia naștere proiectul PianoTango. A realizat spectacole eveniment împreună cu mari personalități ale artei teatrale: Ion Caramitru, George Banu, Daniela Nane, Marian Rîlea, Constantin Chiriac. Deseori este invitată în juriile concursurilor de pian. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești.

Cele două artiste vor purta creații vestimentare semnate Alina Maria Mărgulescu -designerul vestimentar al proiectului Borangic. Proiectul reuneste profesionisti din mai multe domenii: parfum, fotografie, arhitectura, structura, design de bijuterie, regie si grafica in scopul sutinerii singurului producator si tesator de borangic din România, Cristina Niculescu. Proiectul care a primit premiul I la Anuala de Arhitectura din Timisoara, a mai fost expus la: Feeric Fashion Days Sibiu mai 2014, EastCentric International Trienalle of Architecture, Bucuresti, Octombrie 2013, Bienala de Arhitectura Transilvania, Cluj, Decembrie 2013.

Organizatori: Asociaţia Culturală “Pro Valores” şi Amena Studio. Sponsori: Acqua Carpatica, Domeniile Sâmburești și Tipografia Docuprint. Parteneri: Fundația Iași –  Capitală Culturală Europeană, Primăria Municipiului Iași, Complexul Muzeal Național Moldova, Consiliul Judetean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Arhiepiscopia Râmnicului, Salrom – Salina de la Ocnele Mari – Râmnicu Vâlcea, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău, Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Slatina, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, ExcesMusic, Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, prin programul “Oportunitati la tine acasa”, Muzeul National Peles, Complexul Muzeal Național Moldova.  Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Port.ro, Onlinegallery.ro, Observator cultural, Calendar evenimente, Agentia de carte, Ziarul Metropolis, Bucuresteni.ro.

INFO

armoniipascale.wordpress.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: