Turneu al Teatrului „Luceafărul” din Iași: 16 reprezentații în 10 orașe din Spania

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Institutul Cultural Român de la Madrid și Teatrul „Luceafărul” din Iași organizează, între 23 mai și 10 iunie, cel mai amplu turneu de teatru pentru copii organizat în Spania de către cele două instituții. Vor avea loc 16 reprezentații în 10 orașe din regiunile Țara Bascilor, Andaluzia, Comunitatea Madrid și Aragon.

Teatrul ieșean va prezenta două dintre producțiile sale, respectiv “Capra cu trei iezi” și “O harababură!“.

Spectacolul „Capra cu trei iezi”, versiune scenică a cunoscutei poveşti a lui Ion Creangă, reface atmosfera satului de odinioară atât sub aspect scenografic, cât şi în planul sonorităţilor. Ideea realizatorilor este să readucă în atenţie jocurile şi jucăriile de altădată ale copiilor, prin utilizarea unor materiale şi practici specifice tradiţiilor folclorice româneşti.

Harababura-012---copia

„O harababură!” pornește de la una dintre lucrările pentru scenă ale lui Ion Sava, „o pantomimă cu zgomote”, transpusă într-un spectacol nonverbal în care întâmplările sunt spuse prin alte mijloace artistice decât cuvintele; conform indicațiilor autorului, sunt utilizate onomatopeele, măştile, pantomima, mişcarea scenică, dansul, muzica și eclerajul. Povestea artistului care nu este înţeles de cei din jur (personificaţi, ca în fabule, de exemplare din regnul animal) e foarte actuală. La ediția din 2012 a World Festival of Puppet Art din Praga acest spectacol a fost recompensat cu Premiul pentru cea mai bună creaţie artistică, iar actorul Emanuel Florentin, cu Premiul pentru cel mai bun actor.

Turneul celor 16 reprezentații este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Teatrul „Luceafărul” din Iaşi,  cu sprijinul Consulatului General al României la Sevilla, Consulatului României la Ciudad Real și al autorităților din localitățile Astigarraga, Arganda del Rey, Torrejón de Ardoz și Coslada. Spectacolele sunt prezentate în parteneriat cu asociații ale comunității românești din Spania: Asociación de la Cultura Rumana „Errumaniar – Kultura, Asociația Românească „Traian” din Córdoba, Asociația „Carisma Juvenil” din Málaga, Asociația Românilor „La Encina” din Rociana del Condado, Asociația socio-culturală „Dor Român” din Arganda del Rey, Asociația Culturală „Obatalá” din Coslada și Asociația ACASĂ din Zaragoza.

În localitatea Binéfar, unde se desfășoară Festivalul de Marionete și Imagine Animată „Imaginaria”, în perioada 8 – 14 iunie, cele două producții ale Teatrului „Luceafărul” vor fi prezentate în cadrul programului ofical, reprezentațiile având loc în datele de 8 și 9 iunie.

Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iaşi, care aniversează anul acesta 65 de ani de existență, participă la festivaluri naţionale şi internaţionale de prestigiu şi organizează la rândul său Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, ajuns acum la ediţia a VIII-a.

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează anual programe adresate atât copiilor spanioli, cum sunt turneele de teatru cu traducere în limba spaniolă, cât și copiilor din comunitatea românească. Anul acesta, instituția organizează o serie de ateliere de cultură românească prin care copiii descoperă într-o manieră ludică și interactivă meșteșuguri și tradiții românești, literatura pentru copii, dansul și pictura. Totodată, Institutul Cultural Român de la Madrid colaborează cu școlile spaniole unde se predă limba română prin organizarea unor activități complementare cursurilor precum lecturi din basmele și poveștile românești sau proiecții de filme pentru copii.

INFO

Institutul Cultural Român de la Madrid

E-mail: icrmadrid@icr.ro

Telefon: +34 917 589 566

Web: www.icr.ro/madrid

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: