Tupac Amaru Shakur

La Power Play, hip-hopul isi are locul sau astazi, 16 iunie, cand ne aducem aminte de cel care a fost Tupac Amaru Shakur, mai cunoscut ca Makavelli sau 2 Pac.


Nascut pe 16 iunie 1971, intr-o suburbie a Manhattanului numita East Harlem, 2 Pac a cunoscut inca de mic greutatile vietii. La ce membri avea familia sa, nici nu e de mirare. Bunicul sau fusese condamnat la 10 ani de inchisoare pentru o crima comisa in 1968, mama sa fusese membru activ in grupul anarhist si mai tarziu partidul Black Panther, condamnat de Justitia Americana pentru diverse motive. Tatal sau vitreg, Mutulu Shakur, era pe lista celor mai cautati 10 oameni de catre FBI in Statele Unite la sfarsitul anilor 60, iar in cartierul unde a crescut 2 Pac, bandele de infractori erau la fel de numeroase ca patrulele de politie. Subiecte din belsug pentru un viitor rapper. Insa la 12 ani, 2 Pac si-a aratat talentul intr-o alta directie: teatrul. A intrat in celebra trupa stradala, 127th Street Repertory Ensemble, cu care a tinut sute de reprezentatii in New York si New Jersey. In 1984, familia sa s-a mutat in Baltimore, iar 2 Pac a urmat cursurile de actorie, poezie si jazz de la Universitatea din Baltimore. Tot atunci, a inceput sa scrie primele poezii, iar combinatia dintre versurile bune si faptul ca devenise unul dintre cei mai buni rapperi din clasa, avea sa-l faca celebru in scurt timp. Remarcat la un concert din cartier, 2 Pac avea sa semneze cu Digital Underground si sa apara pe albumul compilatie “This is an EP Release” cu piesa Same Song. In acelasi an, lanseaza primul sau album, “2 Pacalypse Now”.

Pus fata in fata cu acuzatiile ca indeamna la uciderea politistilor din patrulele versurilor sale, 2 Pac a raspuns calm: “Sunt doar niste versuri, sunt doar cateva cantece, oricum nu se dau la televizor”. In 1993, al doilea album a fost mult mai bine primit, asa ca Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. a fost distribuit de Enterscope Records, o casa de discuri importanta peste tot in America. In paralel, pentru ca era foarte carismatic, a primit cateva propuneri pentru a juca in filme, si a inceput cu Juice in 1992, pentru ca un an mai tarziu sa se intoarca la muzica si sa formeze trupa Thug Life, impreuna cu doi prieteni. Singurul disc a aparut pe piata in 1994 si s-a vandut destul de bine, insa 2 Pac si-a dat seama ca pentru a ajunge cu adevarat celebru, trebuie sa compuna hituri pentru marele public. Insa n-a apucat sa intre in studiouri pentru ca in 1993 a tras asupra a doi politisti, ranindu-i destul de serios, si pentru ca un necaz nu vine niciodata singur, in acelasi an, 2 Pac a fost acuzat de o femeie ca a violat-o. Judecatorii l-au condamnat pe 2 Pac la 4 ani si jumatate de inchisoare si cateva amenzi destul de mari. In 1994, in timp ce astepta sentinta, 2 Pac a fost impuscat de 5ori de un grup rival in fruntea caruia se afla, se pare, Puff Daddy. Pe 14 februarie 1995, 2 Pac a intrat in inchisoare, insa a fost eliberat un an si jumatate mai tarziu, dupa ce Suge Knight, seful casei de discuri Death Row Records, a depus la FBI o cerere insotita de o cautiune de 1 milion si jumatate de dolari. Conditia a fost ca 2 Pac sa scoata urmatoarele materiale doar la casa de discuri a acestuia.

Intre timp, albumul “Me against the world” devenise de platina, 2 Pac si-a continuat viata furtunoasa si dupa ce a parasit inchisoarea odata cu lansarea unui nou grup, The Outlaws, a continuat sa se dueleze in versuri cu grupul din jurul lui Notorious B.I.G. si Puff Daddy, si au compus sute de piese care aveau sa apara mai tarziu pe piata. Se lansase cu o casa de discuri proprie la care promovase in 1996 discul “The Don Killuminati: The 7 Day Theory”, pe care au aparut o multime de staturi rap, dar nu a apucat sa se bucure de succesul discului pentru ca, in septembrie 1996, in timp ce iesea de la un meci de box, a fost impuscat cu arme automate de catre o banda cu care avea o rafuiala mai veche. Avea sa moara 6 zile mai tarziu, insa deoarece trupul sau a fost ars, multi continua sa creada ca 2 Pac traieste bine mersi si astazi, ascuns sub o identitate falsa. Acestia sunt incurajati sa creada acest lucru si dupa numarul mare de inregistrari aparute dupa moartea lui – 6 albume, toate de platina, si de cateva declaratii ale unor martori care jura ca l-au vazut pe 2 Pac intr-un loc sau un altul viu si nevatamat.

Mitul sau continua sa vanda foarte bine, iar faima din jurul vietii sale se rasfrange si asupra celor care ii vand muzica, asa incat e lesne de inteles de ce se merge pe ideea asta. Astazi il ascultam la Power Play pe 2 Pac cu “Changes”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: