Fie ca este vorba de ziua onomastica, de masa de Pasti, Ziua indragostitilor, Craciun sau Anul Nou, sau, pur si simplu, iti doresti sa faci dintr-o simpla cina una deosebita, citeva trucuri iti vor transforma momentul intr-unul deosebit.
Foloseste-ti imaginatia! Pentru a obtine o atmosfera glamour, presara putin sclipici peste fata de masa. Dintr-odata, totul va deveni magic!
In functie de ocazie si anotimp, poti folosi figurine specifice, astfel incit acestea sa se potriveasca momentului si sa sustina ideea ocaziei speciale.
Chiar daca organizezi o cina oficiala sau una amicala, in familie, masa ta trebuie sa respecte regulile impuse de codul bunelor maniere, insa nu inseamna ca nu poti veni cu ceva nou, care va face ca aceasta zona sa iasa in evidenta.
Pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a obtine aceasta masa speciala sint:
* In primul rind, alege o fata de masa, nu musai noua. Ea o sa fie un fel de protectie pentru masa ta in caz de accident, intrucit nu va permite patarea blatului mesei.
* Nu uita de faptul ca asezarea acestei mese trebuie sa se incadreze in decor, sa mearga pe acelasi stil in care a fost decorat livingul, bucataria, diningul sau zona destinata servirii mesei.
* Ce trebuie sa faci in continuare? Alege o alta fata de masa, de preferat, din bumbac alb, cu sau fara imprimeu. Nu incerca sa asortezi bucata de material cu peretii, pentru ca atunci aceasta nu se va mai remarca.
* In cazul in care alegi o fata de masa cu imprimeu, servetele din acelasi material trebuie sa fie in tonurile detaliilor de pe aceasta.
* Chiar daca s-ar putea sa dureze ceva timp, confectioneaza cartonase pe care sa treci numele invitatilor tai. Pentru a-ti impresiona si mai mult musafirii, alege cartonase care sa aiba imprimate diferite detalii care se potrivesc cu ocazia serbarii.
* Daca te-ai gindit la o cina care are ca tema stilul mediteraneean, o idee interesanta ar fi sa folosesti scoici in interiorul carora sa scrii cu un marker negru numele fiecaruia. Asaza-le pe farfurii astfel incit sa iasa in evidenta!
* Masa trebuie sa fie bogata, fiecare invitat sa aiba in fata tot ce-i trebuie, si aici ma refer la pahare de apa, vin si tarie, tacimuri pentru fiecare fel de mincare, ceasca de cafea, insa trebuie sa tii cont de spatiul de care are nevoie fiecare pentru a beneficia de tot confortul.
* Daca o sa fie inconjurat de toate aceste obiecte si nu o sa aiba loc sa se desfasoare in timpul cinei, atunci o sa creezi o senzatie de sufocare mesenilor si nu-ti doresti acest lucru. Tine cont de faptul ca intre farfurii trebuie sa existe o distanta de aproximativ 40 cm.
* In functie de numarul de invitati si de dimensiunea mesei, poti aseza intii farfurii plate, care au aproximativ 28 cm diametru. Revenind la spatiul de care are nevoie fiecare, daca o sa vezi ca acesta se micsoreaza prea mult, ar fi mai bine sa renunti la farfuria principala, al carei rol este sa ramina pe masa pe tot parcursul cinei, astfel incit sa nu lase senzatia de gol.
Tacimurile le vei aseza in felul urmator:
In partea stinga a farfuriei mari vei aseza prima data furculita pentru aperitiv, urmata de cea pentru friptura si, in final, o vei pune pe cea de peste. In partea dreapta asaza cutitele, care trebuie sa respecte ordinea furculitelor: aperitiv, friptura si peste. Un alt detaliu peste care nu trebuie sa treci este ca fiecare cutit trebuie asezat cu taisul spre farfurie si nu invers.
Daca serviti si supa sau ciorba, atunci lingura trebuie pusa linga primul cutit din exterior.
Numarul de tacimuri este ales in functie de cite feluri de mincare veti servi, cu toate acestea, pe masa nu trebuie sa existe mai mult de 3 furculite, respectiv 3 cutite. Daca exista si un al 4-lea fel, atunci este indicat sa aduceti ultimul tacim odata cu servirea ultimului fel de mincare.
Tacimul pentru desert va fi asezat pe masa la scurt timp dupa ce acesta a fost servit.
Pentru ca aceasta masa sa iasa din tipare, este obligatoriet folosirea unor pahare din sticla sau alt material care denota opulenta.
Cum le asezi pe masa?
* Acestea trebuie pozitionate in partea dreapta, chiar in fata invitatului, si daca spatiul iti permite, putin in diagonal. Pentru fiecare bautura servita, ca si in cazul felurilor de mincare, vei avea nevoie de cite un pahar (pentru vin rosu, sampanie, suc / lichior). Incepe cu paharul pentru sampanie daca este cazul, paharul de vin rosu sau alb si termina cu cel de suc.
* Accesoriile precum recipientele pentru sare si piper trebuiesc asezate la capetele mesei. Daca servesti unt, acesta trebuie sa fie asezat intr-un recipient pe care nu-l vei aduce la masa decit dupa ce ai invitat musafirii sa se aseze.
* Aranjamentul din centrul mesei nu trebuie sa fie prea inalt, astfel incit cei de la masa sa poata conversa, iar contactul vizual sa se realizeze in mod facil.
* In rest, aveti nevoie de voie buna si pofta de mincare. Pentru ca atmosfera sa fie completa, alegeti o muzica ambientala care sa binedispuna pe toata lumea.
Elena Turcu – casamea.ro