Premergatoare distinctei “Zile a Energeticianului”, statornicita post-decembrist la 20 iulie, la sarbatoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul – patronul electricitatii –, se desfasoara, în trei etape: de masa- pe fiecare unitate, teritoriala- pe companie si pe tara- etapa nationala, traditionala întrecere profesionala a energeticienilor tarii, Trofeul Energeticianului, menita sa promoveze si sa mentina în rândul “strajerilor Soarelui Electric”, dupa cum au fost denumiti, meritat si metaforic, cei ce au optat sa poarte “bratara de lumina” a meseriei de electrician, înaltele calitati profesioniste ale responsabilitatii civice asumate pentru pastrarea, la “focul continuu” al datoriei, a “pulsului” energiei electrice în toate instalatiile de producere, transport, distributie, furnizare si utilizare a ei.
Formarea acestor “eroi anonimi” pentru slujirea perpetua si responsabila a energiei electrice, fara de care ar fi de neconceput viata economica si sociala a societatii, porneste de pe bancile si laboratoarele scolilor, liceelor si facultatilor de profil electric si se continua, apoi, firesc, neîntrerupt, în activitatea curenta a acestei meserii atestate în care nu poti gresi “si a doua oara”!
Necesitatea perfectionarii pregatirii profesionale a personalului de toate categoriile si specializarile energetice a devenit o adevarata “politica de stat”, îndeosebi dupa “avaria de sistem”, produsa la 10 mai 1977, din “eroare umana”, care a adus României un prejudiciu economico- financiar de câteva ori mai mare decât cel produs de cutremurul devastator din 4 martie 1977! Astfel, au fost concepute si utilizate pentru testarea personalului operativ primele “simulatoare de manevre”, au fost îmbunatatite blocajele electro-mecanice ale actionarii dispozitivelor “de comanda”, iar instructajele periodice tehnice si de securitate a muncii pentru personal au capatat un caracter “de prevenire si selectie”.
Pe fondul acestor înnoiri aduse perfectionarii, la initiativa IRE Iasi, a fost introdus, la nivelul unitatilor MEE, concursul profesional “Trofeul Energeticianului”, patronat de conducerile tehnice si de sindicat, a carui prima editie – etapa nationala – s-a desfasurat, în oct. 1981, la Iasi. Spre satisfactia gazdelor, primul câstigator al Trofeului a fost tânarul electrician Petru Gorea de la Întreprinderea de Retele Electrice Iasi!
Pâna în 1989, s-au desfasurat 9 editii ale Trofeului, la fiecare dintre acestea electricienii ieseni situându-se pe locurile “de podium” ale ierarhiei energetice. Tot din initiativa sindicatului FRE Iasi, în perioada de dupa `89, Trofeul Energeticianului a fost reluat într-o noua “formula”, astfel ca cea de a 10-a editie a etapei sale nationale s-a desfasurat tot la Iasi, unde, pe scena Teatrului National au concurat cei mai buni energeticieni ai tarii si unde, spre o aceeasi satisfactie ieseana, la activitatea de PRAM, a fost declarat câstigator electricianul Vasile Popitanu!
Cu toate restructurarile organizatorice aduse sectorului energetic, Trofeul Energeticianului a mers înainte, ca o principala forma a perfectionarii personalului acestuia. Nu-i de mirare ca si cea de a 20-a editie a etapei nationale a Trofeului Electricianului (noua denumire pentru unitatile de distributie a en. el.!) a revenit anul trecut, 2013,“Dulcelui Târg”, de data aceasta în organizarea firmei private, E.ON Moldova, ai carei electricieni si-au adjudecat 6 dintre cele 7 activitati specifice de concurs, cucerind spre lauda lor mult râvnitul Trofeu.
Anul acesta, în perioada 16-18 iulie 2014, tot la Iasi(!) are loc etapa nationala a Trofeului Energeticianului (denumire pentru unitatile de transport a en. el.) în care se vor întrece peste 100 de energeticieni de înalta tensiune din toate colturile tarii, pentru suprematia profesionala în cele 11 grupe de activitati specifice cuprinse în program.
În primele doua zile de concurs vor avea loc probele teoretice si practice ce se vor desfasura în amfiteatrele si laboratoarele Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Iasi, puse generos la dispozitia concurentilor de catre conducerea acesteia. În ultima zi a concursului, primii 3 clasati la fiecare activitate specifica, pe baza cumularii punctajelor obtinute la cele doua probe, se vor întrece în cadrul concursului cu public ce va fi gazduit de Sala de Conferinte “Cuza” a Complexului hotelier “Unirea”.
Sa mentionam ca cele 12 comisii de examinare ale concurentilor la Trofeu cuprind nume sonore ale personalitatilor tehnico-ingineresti actuale din sectorul energetic, care vor da, astfel, importanta si prestanta unui concurs national de înalt nivel profesional al energeticienilor României.
Nu mai este de mirare motivatia alegerii orasului Iasi drept gazda a acestui prestigios concurs national al energeticienilor racordati sufleteste “la cea mai înalta tensiune” a instalatiilor Sistemului Energetic National. Cu siguranta, organizatorii acestuia: Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate “Univers”, Transelectrica, Teletrans, Smart, Opcom, Formenerg, S.T. Bacau, au avut în vedere si faptul ca la Iasi, în aceasta recunoscuta vatra de istorie, cultura si spiritualitate româneasca, în urma cu 146 de ani, la 11 iulie 1868, s-a aprins “în premiera nationala” primul Soare Electric, ca la 1 nov. 1910 a luat fiinta “tot în premiera nationala” prima scoala superioara de electricitate si, nu în ultimul rând, ca Iasul a fost si este “promotorul” Trofeului Energeticianului.
Autor: Mihai Caba