Trilogia Romana la Ateneul din Iasi

Prin punerea în scenă a acestei trilogii, Ovidiu Cuncea a vrut să readucă în atenţia oamenilor importanţa sacrificiului uman, importanţa limbii române şi a neamului nostru în contextul european. „Trilogia Română” urcă pe scena Ateneului din Iași, sâmbătă, 17 martie 2018, ora 19.

Actorul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti consideră această piesă de teatru un omagiu adus Centenarului Marii Uniri, iar următoarea piesă pe care doreşte să o regizeze alături de „birlici” va face referire la educaţia tinerilor (familie versus societate).

Ovidiu Cuncea reuşește să combine trei opere de referinţă în literatura română, „Luceafărul” de Mihai Eminescu, „Mioriţa” şi „Monastirea Argeşului”.

A face <Luceafărul> este o bucurie. Nu este teatral, nu prea s-a teatralizat. Am făcut scenariu pentru acest spectacol gândindu-mă la vorbele lui Perpessicius (Dumitru S. Panaites): Dacă vom dispărea toţi românii de pe faţa pământului şi toate scrierile în limba română ar dispărea şi ar rămâne doar <Luceafărul> lui Eminescu, limba română ar renaşte din nou şi poporul român nu ar muri. Aş pune o virgulă la Perpessicius şi aş spune că dacă rămân şi aceste mari balade, <Mioriţa> şi <Legenda Meşterului Manole>, de asemenea poporul român nu ar dispărea niciodată. Acest spectacol este o mărturisire de credinţă pe care doresc să îl vedeţi şi să-l fluieraţi sau să îl aplaudaţi. Tot ce am lucrat aici, la Fălticeni, şi în ultimul timp în ţară, am făcut numai pe texte româneşti, dintr-o dorinţă extraordinară de a aduce o odă poporului meu. Şi preoţia, şi diaconia mea le-am făcut tot din acest motiv. De ce? Pentru că am simţit din ce în ce mai mult că vine peste noi un val de nouă energie, de nouă religie, de nouă educaţie. Şi atunci am zis că tot ceea ce am fost învăţat, tot ceea ce am primit ca educaţie, aş vrea să pun în pagină prin ceea ce ştiu să fac, adică prin rolurile pe care le voi juca şi prin spectacolele pe care o să le fac cu copiii, lăsând şi o paranteză mare de educaţie pe care am făcut-o cu ei, explicându-le aspecte din viaţa lor de acum, încercând să îi formez cu o dragoste faţă de rădăcinile lor. Le-am spus că niciodată un copac nu poate să crească înalt, mare, roditor, cu o coroană imensă decât dacă are nişte rădăcini foarte adânci. Şi rădăcinile acestea nu putem să le căutăm decât în literatură, în muzica noastră, în tradiţiile noastre, în credinţa noastră. Le-am spus: voi nu existaţi fără străbunii străbunilor voştri”. Ovidiu Cuncea, regizor

Distribuția este formată din actorii Trupei „Birlic”, elevi la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, Alex Matei, Andreea Frăsina, Andreea Nechita, Andreea Răileanu, Andrei Tulumb, Bianca Ciubotaru, Denisa Hreamătă, Diana Apetrei, Emilia Aioanie, Luca Guguluş, Mădălina Irimioaia, Răzvan Conţu, Radu Bosta, Sofia Opaiţ, Teodor Peiu, sunet şi lumini – Andreea Roşu.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: