Tribut Fleetwood Mac: ”Just Tell Me That You Want Me”

Despre albumele tribut nu se poate spune ca nu sunt respectabile, insa au ”pete” prin natura lor: exista atitea moduri de a interpreta o melodie, atita bagaj emotional la un cintec foarte cunoscut, apartinind unei trupe legendare, incit este foarte usor sa gresesti parcurgind acest drum.

Fleetwood Mac, 1976

Fleetwood Mac, componenta din 1976: John McVie, Christine McVie, Mick Fleetwood, Stevie Nicks si Lindsey Buckingham. / Foto: GettyImages

Randall Poster si co-producatorul Gelya Robb au realizat anul trecut compilatia-tribut ”Rave On Buddy Holly” – pe care apar nume sonore ca Paul McCartney, The Black Keys, Fiona Apple si Lou Reed – asa ca erau suficient de influenti pentru a atrage in noul lor proiect ”Just Tell Me That You Want Me: A Tribute to Fletwood Mac” nume mari, care sa va impresioneze. Prin alegerile facute in zona interpretarii producatorii reusesc sa ofere albumului coeziune si o probabilitate decenta de succes.

Bineinteles, ”Just Tell Me That You Want Me” (apare in SUA pe 14 august) beneficiaza de o bogata mostenire: Fleetwood Mac a facut muzica timp de 45 de ani, iar catalogul lor de muzica se preteaza foarte bine pentru reinterpretare si reinventare. Majoritatea celor 17 cover-uri sint cintate cu o importanta doza de reverenta: impecabila ”Landslide”, de exemplu este reinterpretata cu o mare sensibilitate de ”Antony and The Johnsons”, modulatiile specifice ale vocalului dovedindu-se o alegere potrivita pentru acest cintec. Trixie Whitley (Black Dub) foloseste excelent puternica sa influenta de blues pentru piesa ”Before the Beginning” iar Bonnie ”Prince” Billy ofera cintecului ”Storm” o lectura dulce, intr-un ton molcom. Cea mai buna interpretare o ofera cei de la  ”The New Pornographers” piesei ”Think About Me” – sclipitoare, dar putin trista o reinterpretare power-pop care aduna ce este mai bun de la toti cei implicati.

Nimic surprinzator, tinind cont de sursa materialului, femeile joaca un rol major in lista artistilor implicati in realizarea albumului: Bethany Cosentino (”Rhiannon”), Karen Elson (Gold Dust Woman, Lykke Li (Silver Spring) si altele extrag albumul din zona tipica a ”baietilor” indie-rock.

”Just Tell Me That You Want Me” pare  a fi doua albume comprimate intr-unul singur. Prima jumatate, cu influente mai degraba inspre zona pop eclipseaza reflectiile “dansabile” din partea a doua, mai ales avind in vedere ca interpretarile din partea celor de la Washed Out si MGMT pentru piese precum “Straight Back”, respectiv, “Future Games” sint mai putin pliabile pe piesele originale. Trebuie admis faptul ca cei de la Fleetwood Mac au avut propriile schimbari de stil de-a lungul timpului, iar cei de la The Crystal Ark, a caror piesa apare la finalul albumului si-au luat in spate sarcina herculeana de a reinterpreta piesa “Tusk”. Astfel se incearca o amintire a faptului ca a “face dreptate” unei trupe precum Fleetwood Mac necesita implicarea a mai multor trupe (17, mai precis), multi muzicieni si multe riscuri asumate. Nu exista un tribut mai grandios ca acesta.

Pentru a asculta toate piesele de pe album CLICK AICI.

Sursa: www.npr.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: