”Trecutul continuu”, un proiect expozitional marca ”Anticamera”

''Trecutul continuu'', un proiect expozitional marca ''Anticamera''

Conceput sub forma unei instalatii inter-mediale, proiectul de fată propune o explorare a conceptului de timp – înteles în termeni kantieni drept o conditie necesară a reprezentării în raport cu care este trăită si experienta spatiului. Constructia vizuală se articulează în jurul unei duble relativităti (temporal-spatiale si cognitive), prin specularea unor aspecte si situatii care apartin, deopotrivă, istoriei personale si colective, în care dimensiunea socială este redată printr-o interfată poetică.

Având ca punct de plecare dificultătile conditionate de perceptia umană în procesul de demarcare precisă a timpului prezent de trecut si viitor, TRECUTUL CONTINUU se poate caracteriza printr-o strategie subversivă aplicată încercării de a racorda un traseu al gândirii (punctat prin reflectii asupra precaritătii conditiei umane) la o reprezentare materială. Demersul instalativ chestionează limitele perceptiei subiective, care conditionează procesul selectiv al experientelor trăite, în raport cu organizarea prin reconfigurare a unui viitor ideal.

Miza proiectului de fată este generată de întrebarea: „Cum putem experimenta cu adevărat prezentul, în măsura în care acesta este un produs variabil al unei istorii în devenire?”.

DESPRE ANTICAMERA

Este un grup artistic independent, initiat de Gloria Luca si Tudor Pătrascu în 2014. Această denumire este atribuită si studioului personal de creatie al lui T. Pătrascu, din strada Armeană (acordat de U.A.P. Iasi). În intentia de a demitiza asocierea atelierului unui artist cu un „turn de fildes”, Anticamera îsi propune să deschidă atelierul ca spatiu social de lucru, transformându-l ocazional într-o platformă culturală alternativă în contextul căreia vor fi organizate seri de video-proiectie, expozitii cu o singură piesă, prezentări de portofolii si workshop-uri gratuite cu artisti invitati.

Desi înteles în sens comun drept cameră de asteptare situată la intrarea într-un birou de lucru/cabinet al unei persoane aflate în serviciu public, numele grupului functionează ca o metaforă a actiunii, care problematizează flexibilitatea notiunii de spatiu dintr-o perspectivă conceptuală. Discursul se articulează într-un cadru multireferential, în care productia artistică variază ca estetică si mizează pe realizarea unor proiecte instalative inter-mediale.

Scopul de bază al grupului nu vizează consolidarea unor politici ale imaginii existente, ci asumarea diversitătii în sensul calibrării echilibrului dintre instrumentarul teoretic si sustinerea vizuală a discursului artistic. De asemenea, se urmăreste investigarea semnificatiilor actiunii în raport cu diferitele acceptiuni ale conceptului de spatiu.

INFO

Galeriile ”N. Tonitza”

Str. Lapusneanu 7-9

glorialuca.tumblr.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: