Trebuie limitat accesul copiilor pe Internet și dispozitivele mobile?

Trebuie limitat accesul copiilor pe Internet și dispozitivele mobile?/ afis iasi(Lucian ROTARU)

Siguranța copiilor în era digitală și filtrarea fluxurilor de informații care ajung la aceștia sunt aspecte importante pe care părinții moderni învață să le dirijeze.

Într-un studiu publicat de Organizaţia Salvaţi Copiii în luna februarie 2013 se arată că vârsta medie la care copiii încep să utilizeze Internetul este de 9 ani, iar 65% dintre copii accesează Internetul de pe tabletă sau de pe mobil  (creştere uriaşă de la 17% în 2011). În plus, studiul citat evidențiază că 14% dintre părinţi afirmă că folosesc un serviciu care limitează timpul pe care copilul îl petrece pe net, iar 34% dintre părinţi sunt îngrijoraţi cu privire la ce accesează acesta online. Organizația are în plan elaborarea unui ghid şcolar pentru utilizarea în siguranţă a Internetului ce va fi publicat pe www.sigur.info și va fi distribuit în aproape 1000 de copii către școlile din România. „Părinţii au declarat că şi-ar dori să primească mai multe informaţii pe aceste teme de la autorităţi şi au susţinut în continuare rolul important al şcolii în educaţia privind siguranţa online”, a declarat Gabriela Alexandru, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

Până la implicarea școlilor în privința educației digitale și apariția acestui ghid, se recomandă, în primul rând, discuțiile cu copii privind riscurile online și principalele pericole (dependenţa, hărţuirea pe internet, întâlnirea unora care fac trafic de persoane, ferirea de date personale sau fotografii care pot fi folosite pentru a le face rău și altele). Pentru cei mici pot fi puse chiar și anumite limite.

Pe dispozitivele mobile de la Apple (iPhone, iPod, iPad) există posibilitatea de a restricționa accesul copiilor din setările gadgetului (Settings – General – Restrictions). De aici se poate interzice descarcarea de materiale video sau audio vulgare și accesarea anumitor aplicații. De asemenea, blocarea posibilității de a instala sau șterge anumite aplicații și alte astfel de acțiuni pot fi controlate tot din rubrica „Restricționări”.

NORTON FAMILY

O aplicație gratuită și utilă în acest sens este Norton Family, disponibilă atât pe dispozitivele Apple, cât și pe cele cu Android. Cu ajutorul acesteia se monitorizează accesul la Internet, se blochează mesajele de la numere necunoscute, se verifică aplicațiile descărcate etc. Alte informați și aplicații utile pot fi găsite pe site-ul www.sigur.info, în secțiuni „Resurse”.

Trebuie menționat că folosirea unor astfel de softuri este idicată doar până la vârsta de 12-13 ani. Pentru copiii ce depășesc această vârstă se recomandă stabilirea unor limite și a unor reguli pe care acesta se va angaja să le respecte. La începutul anului 2013, a fost apreciată de mulți părinți povestea unei mame care, înainte de a-i face cadou un smartphone fiului ei de 13 ani, l-a pus pe aceasta să semneze un contract în 18 puncte.

Tu folosesți sau ai de gând să folosești aplicații care să îngrădească accesul copilului tău pe Internet sau smartphone? Ne găsești și pe www.facebook.com/GadgetMyLove pentru discuții și articole din domeniu.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: