Tratamentul celulitei in medicina traditionala chineza

Exista mai multe etape de formare a acesteia. Fiecare celula grasa se poate mari in volum de pina la 50 de ori decit marimea sa initiala, inrautatind circulatia singelui si a limfei. Celulita poate deveni o boala cu dereglari severe de circulatie, cu umflaturi masive si dilatarea venelor. In MTC se considera ca celulita este o acumulare de mucus, grasime, toxine si lichide stagnante in corp, cu manifestari in general pe pielea din partea de jos a corpului. Medicina traditionala chineza detine mijloace foarte eficiente de a reechilibra multe dintre functiile corpului in asa fel incit aparitia celulitei sa fie incetinita si redusa la limite acceptabile.

celulita

Celulita este denumirea data depozitului de grasime cu aspect neplacut de sub pielea de la nivelul coapselor, soldurilor, feselor si abdomenului, ce apare predominant la femei

Celulita este denumirea data depozitului de grasime cu aspect neplacut de sub pielea de la nivelul coapselor, soldurilor, feselor si abdomenului, ce apare predominant la femei. Exista mai multe etape de formare a acesteia. La inceput, tonusul pielii scade usor, aproape insesizabil, insa daca se stringe zona de pe coapse, se observa aspectul de coaja de portocala. Ulterior, aspectul de coaja de portocala este evident si fara a stringe pielea, mai ales in pozitia culcat. Apar gropite, tonusul pielii scade continuu si pielea parca se ofileste. In stadiul al 3-lea,  o arie tot mai extinsa de piele capata un aspect caracteristic, cu o multitudine de noduli subcutanati, umflaturi si gropite. Fiecare celula grasa se poate mari in volum de pina la 50 de ori mai mare decit marimea sa initiala, inrautatind circulatia singelui si a limfei. In acest stadiu celulita provoaca si probleme de sensibilitate a pielii. In stadiul cel mai avansat, pielea capata un aspect de movilite si mutileaza practic corpul. Coapsele si picioarele incep sa semene cu un aluat dospit, care a fost gaurit intens cu degetul. Celulita in acest stadiu este o boala cu dereglari severe de circulatie, cu umflaturi masive si dilatarea venelor. Pielea devine dureroasa la atingere.

De ce apare celulita?

In Medicina Traditionala Chineza (MTC) se considera ca celulita este o acumulare de mucus, grasime, toxine si lichide stagnante in corp, cu manifestari in general pe pielea din partea de jos a corpului. Aceasta poate aparea ca urmare a unuia sau mai multi factori:

* Factori genetici.

* Dieta neadecvata (alimente reci si crude in exces), excese alimentare (o cantitate considerabila de grasimi animale, excesul de glucide, conservanti si aditivi alimentari, consumul insuficient de legume, fructe proaspete si a suplimentelor de vitamine).

* Lipsa unei rutine “sanatoase” in viata de zi cu zi: lipsa de miscare (sedentarismul), de exercitii fizice, ale unei vieti echilibrate in intregul ei si lipsa de preocupare adecvata pentru propria persoana.

* Scaderea capacitatii de “metabolizare” a grasimilor si de indepartare a toxinelor din organism de catre unele dintre organele corpului. Acestea au loc de cele mai multe ori datorita emotiilor. Ingrijorarile continue sau excesive, depresia sau iritabilitatea crescuta au pe termen lung o actiune directa asupra functionarii optime a splinei, pancreasului, respectiv a ficatului. Tot aici putem include cauzele care tin de menopauza sau in general cele date de inaintarea in virsta –  dereglari hormonale (disfunctii ale ovarelor, suprarenalelor).

* Stresul si dezechilibrul emotional ca urmare a modului in care este preluata presiunea psihica de la locul de munca, din familie si din viata de zi cu zi. Emotiile generate de toate acestea produc o incetinire/stagnare a circulatiei energiei si fluidelor corpului inclusiv a limfei. Rezultatul se va vedea in primul rind la nivelul pielii acolo unde “forta energiei” este mai mica si mai ales in partea de jos a corpului acolo unde coboara fluidele.

* Fumatul, cafeaua si alcoolul.

* Dereglari de circulatie a singelui.

* Consum scazut de apa.

* Folosirea stimulentilor artificiali pe termen lung (anticonceptionale).

Medicina traditionala chineza detine mijloace foarte eficiente de a reechilibra multe dintre functiile corpului in asa fel incit aparitia celulitei sa fie incetinita si in marea majoritate a cazurilor, celulita sa fie redusa la limite acceptabile. Despre aceste tratamente vom vorbi pe larg in numerele viitoare.

Tratament – perspectiva occidentala

Impotriva celulitei nu a fost descoperit inca un tratament modern care sa dea rezultate 100%, insa exista metode prin care se poate preveni aparitia acesteia sau chiar ajuta la ameliorarea ei. Aceste metode merg de la diete de diferite feluri insotite de miscare si exercitii fizice, impachetari cu parafina, namol, dusuri fierbinti, folosirea de diferite creme anticelulitice, masaj, renuntarea la fumat, si la cantitati mari sau moderate de alcool sau/si cafea. Metodele chirurgicale sint o solutie, insa acestea sint foarte invasive, au un ecou puternic, pe termen lung, in intreg organismul. In general corpul nostru nu uita si nu prea iarta, in plus indepartam efectul si nu cauza celulitei.

Sase metode intr-una singura

Una dintre cele mai eficiente metode de lupta impotriva celulitei este acupunctura anticelulitica. Este de fapt un concept mai larg, experimentat de peste doua milenii, care presupune folosirea in cursul a mai multor sedinte (in general 10-12) a intregului arsenal al Medicinei Traditionale Chineze:

* acupunctura (cu sau, mai nou, chiar fara ace),

* presopunctura,

* plantele medicinale,

* masaj Tui-na,

* exercitii energetice,

* consiliere privind alimentatia, stilul de viata si reechilibrarea emotionala.

Daca exercitiile si modificarile regimului alimentar pot fi o buna metoda pentru a reduce tesutul adipos si a creste metabolismul si circulatia, acupunctura anticelulitica lucreaza asupra miezului problemei, in adincurile corpului, pentru a hrani, detoxifia si de a “descuia” nedoritele depozite de grasime. Rezultatul va fi o piele mai ferma si mai aratoasa. Insa exista sI alte beneficii ale acestui tratament care nu include numai epiderma; Astfel se observa o imbunatatire a metebolismului; echilibrare emotionala si o mai buna rezistenta la stress; detoxifierea tesuturilor; promoveza eliminarea grasimilor si a celulitei; piele elastica cu un tonus normal (va veti reaminti de vremurile bune); activarea circulatiei fluidelor corpului; eliminarea nedoritului aspect de coaja de portocala a pielii.

De obicei rezultate vizibile apar de la al VI-lea sau al V-lea tratament si sint legate de viteza de raspuns al fiecarui organism in parte si de modul in care se urmeaza sfaturile privind dieta, exercitiile sau stilul de viata. Cel mai important efect al acupuncturii anticelulitice este insa echilibrarea functiilor organismului pe termen lung, ridicarea nivelului imunitar, prevenirea imbolnavirilor, intirzierea procesului de imbatrinire si imbunatatirea stilului de viata in intregul sau. In acest fel, tratamentele de mentinere pot fi doar lunare sau chiar si mai rare.

dr. Valerica ILIES, specialist medicina traditionala chineza

Sursa: Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: