Transport Urban, o aplicatie pentru iesenii de rand

(Lucian ROTARU)

Saptamana aceasta avem pentru tine o aplicatie care te va ajuta sa calatoresti rapid si sigur cu transportul publica din Bucuresti, Iasi, Brasov, Constant si Ploiesti.

Transport Urban, o aplicatie pentru iesenii de rand gadget my love ziarul de iasiAplicatia Transport Urban a fost lansata de catre doi studenti din Bucuresti in 2010 cu misiunea de a imbunatati experienta calatorilor in mijloacele de deplasare din oras, „punand inovatia tehnologica in slujba dezvoltarii durabile”. Veniti la facultate in capitala, cei doi s-au ratacit de mai multe ori in incercarea de a ajunge dintr-un loc in altul. Asa le-a venit  ideea de a transforma principala nevoie a studentului venit din provincie intr-o afacere de pe urma caruia ar putea profita oricine. „Mi-am dat seama ca sunt multi care ar beneficia de o astfel de o aplicatie, mai ales ca, in Occident, asta-i ceva normal”, declara unul dintre acestia pentru www.b365.realitatea.net.

Versiunea pentru Iasi actualizeaza si centralizeaza informatii privind traseele RATP si Unistil si a fost facuta publica pe 13 iunie 2012. Cu ajutorul acestei aplicatii ai la dispozitie harta orasului Iasi, alaturi de cateva instrumente care te vor ajuta sa iti planifici calatoriile. Afisarea de informatii detaliate privind traseele din oras, punctele de legatura, trasee alternative, gasirea statiilor de autobuz si de tramvai sunt doar cateva din lucrurile pe  care le poti face cu aplicatia Transport Urban. Din descrierea acesteia, „tot ce trebuie sa faci este sa iti alegi un punct de plecare si unul de sosire, iar aplicatia iti va arata modul optim de a ajunge la destinatie”.

Pentru a-i face un mic test, am cautat sa vedem ce trasee ne sunt recomandate daca vrem sa mergem din Piata Unirii in Alexandru. Normal, prima recomandare a fost sa luam tramvaiul 6, traseu de 13 minute, 5 statii si o distanta de 2,65 km. Insa aplicatia a mai venit cu o sugestie ce pare complet inutila: iei tramvaiul 7, 3 sau 6 pana in statia Vointa, apoi mergi pe jos pana la Gara, iar de aici iei microbuzul 6. Explicatia din spatele unui astfel de rezultat ar fi ca acest traseu este mai scurt si are o distanta de 2,11 km.

Pe ruta Copou – Alexandru am avut o alta surpriza, singura recomandare este microbuzul 6, adica un transeu de 13 minute, 3,23 km, 5 statii (Universitate, Piata Eminescu, Gara, Subpasaj ACB, Minerva). Nu au aparut traseele cu mijloacele RATP (autobuzul 28, tramvaiul 13 sau 1 cu schimbare tramvaiului 6 in Piata Unirii), probabil din motiv ca acestea, desi folosite de ieseni, sunt variante mai lungi pe aceasta ruta.

Ne-am fi asteptat si la posibilitatea de vizualizare a traseului unui anumit autobuz, microbuz sau tramvai, dar o astfel de caracteristica inca nu este disponibila in aceasta aplicatie.

Chiar daca algoritmul ce calculeaza rutele ar mai trebui imbunatatit pentru a atinge toate variantele optime, aplicatia este de apreciat si, cu siguranta, de recomandat prietenilor. Informatiile privind modificarile rutelor din oras sunt actualizate des, iar in acest moment se observa ca toate mijloacele de transport corespund cu programul actual din oras.

Aplicatia poate fi accesata online la adresa www.transporturban.ro, dar poate fi descarcata si pe telefonul mobil din Android Market, Windows Marketplace si AppStore. La aplicatiile pe mobil sunt disponibile doar orasele Bucuresti si Iasi in acest moment, iar o varianta pentru tableta inca nu a fost conceputa.

Pe tine te-a ajutat aplicatia sa gasesti statia de autobuz dorita sau traseul cautat?

Ne gasesti si pe www.facebook.com/GadgetMyLove. (sursa: www.ziaruldeiasi.ro, Lucian Rotaru)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: