Traditiile si gastronomia au atras turistii catre pensiuni in perioada sarbatorilor de iarna

Circa 80.000 de turisti au ales pensiunile pentru petrecerea perioadei sărbătorilor de iarnă (atât Crăciunul si Revelionul pe rit nou si pe rit vechi, precum si toată perioada cuprinsă între 20 decembrie si 15 ianuarie). Acestea sunt cifrele raportate de Asociatia Natională de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), care estimează o crestere de 10% a numărului de turisti fată de anul precedent.

La ora actuală, în România sunt circa 5000 de pensiuni, iar capacitatea totală de cazare este estimată la 80.000 de locuri. Este normală preferinta românilor pentru pensiuni în special în perioadele de sărbători, precum Crăciunul sau Pastele, atunci când dorim cu totii să beneficiem de un mediu linistit, cu traditii, alături de familie. De altfel, de Crăciun, ca si de Paste, turismul rural reprezintă prima optiune turistică a românilor pentru tara noastră.

Cele mai solicitate regiuni sunt Bran-Moieciu, Bucovina, Mărginimea Sibiului si Maramures, urmate de Neamt, Apuseni, nordul Olteniei, Buzău, Arges, Vrancea. Pentru sărbătorile de iarnă, judetele Botosani si Constanta nu au primit turisti, din cauza lipsei zăpezii, respectiv a lipsei ofertelor.

TENDINTE

Ca lungime a sejurului, majoritatea turistilor au ales în medie 3 nopti de cazare. Cea mai căutată zonă de relief a fost cea submontană.

S-a diversificat oferta ce cuprinde traditiile si obiceiurile populare, precum si agrementul.  Desi lipsa zăpezii abundente a fost un dezavantaj, multi turisti dornici să schieze în statiuni precum Predeal sau Poiana Brasov au ales pachete turistice în zona Bran-Moieciu, datorită preturilor ceva mai mici si a dorintei de a sărbători într-un mediu rural, plin de traditii.

« În ultimii ani se observă tendinta românilor către traditiile mediului rural, din cauza urbanizării accelerate. Turistii aleg zone linistite, situate în mijlocul naturii, vor traditii, vor gastronomie autentică. De asemenea, se observă o fidelizare din ce în ce mai mare a clientilor, care sosesc de multe ori an de an la aceleasi pensiuni », a precizat Misu Chiruc, presedintele executiv al ANTREC.

Cei mai multi turisti străini care aleg turismul rural românesc în perioada sărbătorilor de iarnă provin din tările vecine – Ungaria, Republica Moldova, Ucraina si Serbia -, însă în număr mai mic vin si turisti din Franta, Israel, Marea Britanie. Ponderea acestora este de circa 15% din total.

Iată mai multe amănunte privind circulatia turistică si preferintele turistilor pentru câteva regiuni unde turismul rural este dezvoltat:

  • ARGES: grad de ocupare – 96%, turisti români 100%. Evenimente în seara de Revelion: Plugusorul copiilor, Capra – colindul tinerilor, Râscovăitul – colindul fetitelor în dimineata de 1 ianuarie.
  • BRASOV: Se constată o îmbinare armonioasă a ofertelor de turism clasic cu cel rural. Gradul de ocupare a fost de 80% de Crăciun si de 95% de Revelion. Principalele localităti : Bran-Moieciu, Râsnov (unde au loc multe evenimente) si Tărlungeni (multe traditii).
  • BUZĂU: aproximativ 90% dintre turisti au fost români.
  • COVASNA:  grad de ocupare 80% de Crăciun si 100% de Anul Nou, 90% turisti români.
  • GORJ: grad de ocupare 90%, 90% turisti români. Doar la Rânca s-au înregistrat aproximativ 800 de turisti ajungându-se la un grad de ocupare de aproape 100%.
  • HARGHITA: Grad de ocupare: de Crăciun între 30-40% iar de Revelion 75-80%. Au fost aproximativ 50% turisti români si 50% turisti străini (în special din Ungaria).
  • IASI: gradul de ocupare a fost de aproximativ 80% , 100% turisti români.
  • MARAMURES: gradul de ocupare a pensiunilor este de 75-80%, cu o pondere de 60% turisti români si 40% turisti străini. În ceea ce priveste modul de desfăsurare a evenimentelor, turistii au participat la activitătile din gospodărie (tăiatul porcului, pregătirea bucatelor pentru sărbători), la cunoasterea traditiilor de Crăciun si de Revelion, la îmbrăcarea portului popular, la colinde, horă, vizite la rudele gazdelor, plimbarea cu sania sau cu căruta si au vizitat obiectivele turistice din judet.
  • MEHEDINTI: grad de ocupare între 70 si 80%, 90% turisti români.
  • TULCEA: grad de ocupare sub 20% pentru Crăciun si Revelion. Predomină Crăciunul si Revelionul pe rit vechi pentru locuitorii din împrejurimi si se estimează un grad de ocupare de 30 % (100% români).

În perioada 5-15 ianuarie, când se sărbătoresc Crăciunul si Revelionul pe rit vechi, sunt asteptati peste 10.000 de turisti din Republica Moldova, Ucraina, Rusia si Serbia. Programul « Traditiile Crăciunului cu ANTREC » continuă si în această perioadă. Tarifele variază de la 40 RON de persoană, fără mic dejun, la o pensiune de 2 margarete, pentru o noapte de cazare, până la 600 RON de persoană pentru 3 nopti, cu toate mesele incluse, la o pensiune de 4 margarete.

Turismul rural este prima formă de turism apărută în România de la zero începând cu anii ’90. La ora actuală, structurile de cazare cu capacitate mică si medie (pensiuni, cabane, vile, hoteluri mici) sunt din ce în ce mai căutate de către turistii români. Potrivit ANTREC, 2013 a fost un an foarte bun pentru turismul rural autohton iar cererea a crescut per total fată de anii trecuti, în contextul în care din ce în ce mai multi români doresc pentru concediile lor traditii, gastronomie de calitate si eco, liniste si natură, alături de familie. Această tendintă se va mentine si în 2014.

INFO

ANTREC – Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural

www.antrec.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: