Traditii pe Ulita Lapusneanu


In incinta a douazeci de corturi supuse atacului direct al iernii, in jur de treizeci de exponanti s-au adunat intr-una dintre locatiile de istorie ale Iasului, “Ulita Lapusneanu”, pentru a arata inca o data ca traditiile si obiceiurile romanesti pot supravietui timpului si influentelor occidentale.

Iata de ce tarabe cu diverse masti populare, ciomege, articole de imbracaminte traditionale, genti, curele, icoane, decoratiuni, lumanari, oale, turta dulce, prajituri, clopotei, bijuterii si inca multe alte produse populare create manual, imbie trecatorii la a gusta din traditiile populare de Craciun.

La prima taraba expusa iti facea cu ochiul un inamic matahalos: o masca pe care tinerii o pot purta in ajunul de Anul Nou, mergand in cete din casa in casa pentru a alunga spiritele rele, a schimba obiceiurile proaste si pentru a anunta venirea unui nou an.

Mesterii primitori amuzau trecatorii curiosi cu tot felul de glume referitoare la exponetele prezentate, o magie de spirite incorporate in tot felul de forme mascate care pastreaza viu trecutul, statornicia si vechimea romanilor in aceste locuri. Strans legat de obiceiurile de iarna si adaptate modernismului acual, diversitatea de exponate prezentate aduce si modele noi de forme decorative pentru ornarea caselor de Sarbatori: globuri si ingerasi crosetati, suporturi pentru lumanari si lumanari divers lucrate, tablouri in peisaj de iarna si icoane.

Iar daca din intamplare se afla si copii printre voi alegeti unul dintre sortimentele de turta dulce si prajituri pe care mesterii din judetul Arges le-au pregatit pentru voi, gustul de dulce si proaspat va  bucura cu siguranta orice pofticios. Ca atmosfera sa fie completa, fondul muzical al targului a fost antrenat de grupurile de colindatori cu stele sclipitoare in mana, care indurau frigul pentru a vesti Nasterea Domnului.

Faceti o plimbare pe “Ulita Lapusneanu” de pe 15 pana pe 22 decembrie pentru Targul “Mosul cu daruri” si cu siguranta veti simti ca Mos Craciun exista, chiar si pentru o clipa, stati de vorba cu mesterii si ascultatile povestile, poate veti primi si oferte din partea lor: unul dintre ofertanti, de exemplu, ne provoaca sa cantam in grupuri o colinda traditionala pentru a primi o stea. Haideti sa reinviem bucuria Nasterii Domnului aducand in casele si sufletele noaste putin din magia traditiei satului romanesc.

Autor: Camelia Cojan ( UAIC, Facultatea de Filosofie – Comunicare si Relatii Publice, an II)

GALERIE FOTO

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: