Traditii pe Ulita Lapusneanu

 

* 21-23 decembrie 2011 * strada Alexandru Lapusneanu

Primaria Municipiului Iasi, Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal National “Moldova”, Asociatia “Al. Lapusneanu” si Asociatia Mesterilor Populari din Moldova organizeaza, in perioada 21-23 decembrie 2011 pe strada Alexandru Lapusneanu, a II-a editie a manifestarii Traditii pe Ulita Lapusneanu.

Principalii parteneri vor fi Directia pentru Cultura si Patrimoniul Cultural National Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Palatul Copiilor Iasi, Asociatia ,,Universul Prieteniei” Iasi, Asociatia Communio Iasi, Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane, Filiala Iasi, si Asociatia Mesterilor Populari din Tinutul Neamt.

Organizatorii, precum si partenerii lor, isi propun sa realizeze un program reprezentativ pentru sarbatorile de iarna de la intalnirea anilor 2011-2012. In acest sens, vom incerca sa prezentam adevaratele traditii romanesti de iarna. Actiunile propuse de noi se vor derula pe urmatoarele trei paliere:

1. Targul Mosul cu daruri – in cadrul interioarelor special amenajate vor fi prezentate obiecte specifice, cu precadere, obiceiurilor de iarna (icoane, pictura naiva, masti si mascute, capre si caprite, ursi, dobe sau tobe, paraitori, harapnice, bate, stele, sorcove, clopotei si talanci, sfesnice, buhaie, instrumente muzicale, camasi si bundite, caciuli, traiste si traistute, braie si barnete, ornamente pentru pomul de Craciun s.a.). Vor expune aproximativ 40 de mesteri  si creatori populari din toata tara;

2. “Maine anul se innoieste…” mini-spectacole in care se vor prezenta pe o scena special amenajata colinde, uraturi si alte obiceiuri de iarna de catre grupuri de prescolari si elevi de la gradinite, scoli si licee din judetul Iasi. De asemenea, si-au anuntat prezenta Malanca de la Dumbravita-Ruginoasa, judetul Iasi, Banta de arnauti de la Nemtisor-Vanatori si Banta mascatilor din Humulesti, amble din judetul Neamt;

3. Bucatele bunicii – prezentarea unor produse culinare care se incadreaza in specificul traditiilor de iarna romanesti (julfa, sarmale in ulcele de lut, cozonac, placinte, turta dulce, dulceturi, produse conservate dupa metode traditionale, afumaturi s.a.).

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: