Traditii pe Ulita Lapusneanu, 20-22 decembrie 2012

Incepand de joi si pana sambata inclusiv, cei interesati au prilejul sa viziteze un targ tematic al mesterilor populari, sa vizioneze mini-spectacole de prezentare a obiceiurilor de iarna din zona Moldovei si sa se aprovizioneze pentru sarbatori cu bucate pregatite in mod traditional.

Pe parcursul a trei zile, evenimentul cunoscut sub numele de „Traditii pe Ulita Lapusneanu” le va oferi celor interesati prilejul sa viziteze un targ tematic al mesterilor populari, sa vizioneze mini-spectacole de prezentare a obiceiurilor de iarna din zona Moldovei si sa se aprovizioneze pentru sarbatori cu bucate pregatite in mod traditional.

La targul „Mosul cu daruri” vor fi prezenti aproximativ 40 de mesteri si creatori populari din toata tara, de la standurile carora vor putea fi cumparate obiecte din recuzita obiceiurilor de iarna: masti, tobe, harapnice, bate, buhaie, camasi, bundite, traiste, braie, dar si icoane, sfesnice si tablouri de pictura naiva.

Sub genericul „Maine anul se innoieste“, pe o scena special amenajata vor evolua grupuri de colindatori si uratori, cete si alaiuri de mascati din judetul Iasi, dar si din alte judete din regiunea Moldovei.

In afara de obiceiurile specifice Craciunului si Anului Nou, vor fi prezentate si comercializate produse culinare care se incadreaza in specificul traditiilor de iarna romanesti, cum ar fi julfa, colaci, alivanca, cozonac, placinte, turta dulce, dulceturi sau afumaturi. Daca acestea sunt considerate „bucatele bunicii“, nu vor lipsi de la acest targ nici „bauturile bunicului”, si anume tuica si vinul fiert.

Ne dorim ca aceasta manifestare sa aiba un pronuntat caracter cultural-educativ, destinat mentinerii si promovarii, cu precadere in randul tinerilor, a valorilor specifice sarbatorilor romanesti de iarna, incercand sa prezentam adevaratele traditii care dau vesnicia si vechimea romanilor pe aceste locuri“, a subliniat etnograful Marcel Lutic, presedintele Asociatiei Mesterilor Populari din Moldova.

Evenimentul este organizat impreuna cu Primaria Municipiului si cu Asociatia „Al. Lapusneanu”, carora li se alatura mai multi parteneri.

Autor: Loredana OPREA, Ziarul de Iasi

INFO

mesteri-populari.ro


ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: