Tori Amos

Tori Amos sau daca vreti Myra Ellen Amos este sarbatorita de astazi la Power Play. Ea s-a nascut pe 22 august 1963 in Newton, North Carolina, insa a crescut in Baltimore, acolo unde tatal sau, reverend protestant, primise parohia. In 1968 a castigat un concurs pentru copii, iar premiul cel mare era o bursa platita integral de statul american in prestigioasa Peabody Conservatory of Music din Maryland.

Insa la 11 ani, deoarece incerca sa puna pe pian compozitii rock, a fost data afara din scoala mult prea conservatoare pentru ideile ei rebele. A castigat un concurs de tinere talente in 1977, fiind premiata de toate asociatiile care se ocupau de muzica din liceele americane. Pana la 18 ani scrisese deja 6 piese, iar promoterii locali o comparau cu Kate Bush, atat ca stil muzical cat si ca interpretare. Primele inregistrari profesionale aveau sa vada lumina zilei in 1986, odata cu trupa ”I Kant Tori Read”. Numele venea de la faptul ca in scoala primara era in stare sa reproduca orice compozitie, dar notele muzicale au ramas pentru ea intotdeauna o problema majora.

A desfiintat trupa in 1988, dupa ce albumul de debut a fost un dezastru financiar. A decis sa continue cu numele de scena Tori Amos, iar primele incercari cu alti producatori si un studio ceva mai performant s-a numit ”Little Earthquake”, un disc aparut in 1992. Piesele ei originale si cu versuri pline de substanta aveau un sound mult prea intunecat pentru publicul britanic sau american obisnuit cu ultra comercialisme pop, asa ca Tori Amos s-a multumit doar cu un loc 52 in State si 14 in Marea Britanie. Nu si-a pierdut insa sperantele si a concertat des pana in 1994, cand a editat Under the Pink. Dintr-o data, din tabara indie, Tori a sarit in cea a artistilor mainstream, o data cu succesul nesperat al singlelurilor “Cornflake Girl” si “God”. A reeditat performanta in 1996 cu “Boys for Pele” si apoi in 1998 cu “From the Choirgirl Hotel”.

Prezenta constant in topuri, Tori Amos a facut tot posibilul sa nu se limiteze la stilul ei, apeland la tot felul de colaborari cu alti artisti si editand chiar un remix tehno cu ajutorul lui Arman Van Helden la piesa “Professional Widow” in 1996. Pozele din interiorul bookletului CD-urilor Tori Amos s-au dovedit de multe ori socante, cantareata neezitand sa se dezbrace sau sa pozeze alaptand un purcelus, insa aceasta personalitate excentrica si colorata are foarte multi admiratori in randul muzicienilor de pretutindeni. In anii 2000, Tori a editat album dupa album, insa faptul ca avea foarte multe compozitii care semanau n-a ajutat-o deloc, criticii muzicali reprosandu-i ca se repeta si ca va deveni in scurt timp doar o alta cantareata. Insa Tori si-a vazut linistita de treaba si a scos in 2005 discul The Beekeeper cu care a ajuns din nou in top, iar albumul American Doll Posse a urmat aceeasi traiectorie.

Din cauza unor neintelegeri cu reprezentantii de la Epic Records, Tori a semnat in 2008 cu grupul Universal, iar in 2009 si-a lansat albumul Abnormally Attracted to Sin, care a debutat in top 10 la americani. Surprinzator, in 2011, Tori a revenit in prim plan cu un material discografic, Night of Hunters, plin de muzica clasica, semn ca artista e pregatita sa incerce si altceva. Astazi insa la Power Play o ascultam pe Tori Amos cu o piesa din 1994, “Cornflake Girl”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: