Tony Murray, basistul trupei The Troggs

Azi la Power Play il sarbatorim pe Tony Murray. El este basistul celebrului grup The Troggs. Tony Murray s-a nascut pe 26 aprilie 1945 in Anglia.

The_Troggs

A inceput sa studieze chitara bas la 15 ani si a intrat in grupul “The Universals” in 1963, pentru ca in 1966 sa formeze o alta trupa cu care a avut doua cantece de top 10 in Marea Britanie: Plastic Penny. In 1968 se alatura celor de la The Troggs, dupa ce Plastic Penny s-a desfiintat. Grupul The Troggs era pe val in acel an, iar hit-urile lor din 1966 “Lost Girl”, “Wild Thing” sau “With A Girl Like You” erau inca in preferintele publicului.

Fiindca piata din Marea Britanie scotea artisti noi pe banda, e de mirare cum Troggs au reusit sa se mentina in atentie, asta deoarece nu au mai scos nimic notabil in anii 70. Piesele lor cele mai cunoscute “I Can’t Control Myself” and “Anyway That You Want Me” au trecut neobservate de publicul american, de asta managerul celor de la The Troggs a decis sa faca un turneu de promovare in State cu 50 de date. Un asa proiect avea nevoie de muzicieni pe masura, si asa Tony Murray a aparut in trupa. Insa in anii 70 s-a dovedit a fi nu numai un basist foarte talentat ci si un compozitor bun, dovada piesele apreciate de posturile de radio, nu si de marele public.The Troggs au ramas ca o trupa live prin excelenta, asta fiindca albumele lor de studio nu au mai reusit performantele din anii 60.

In anii 80, The Troggs au scos album dupa album, reusind sa revina cat de cat pe paginile revistelor de muzica, insa fara a reusi un adevarat “come-back”. Fiind considerata, alaturi de Clash, una din trupele de inceput ale punk-ului britanic, The Troggs au ales in anii 80 sa se indrepte mai mult spre progressive rock, iar aceasta miscare nu a fost una foarte inspirata. De-abia in 1992 s-a mai adus vorba de The Troggs, fiindca piesa lor “Love Is All Around” a fost preluata de cei de la R.E.M.

Reg Presley, vocalistul care a format grupul s-a transformat in manager odata cu aducerea lui Tony Murray in trupa, si tot el a decis ca era timpul sa se scoata un material nou. Asa a aparut ”Athens Andover” in 1992, un album foarte bine primit in Marea Britanie dar si in Australia. Odata cu acest album, Tony Murray paraseste grupul si devine manager pentru mai mult trupe tinere.

Ca sa revenim cu picioarele pe pamant, va mai spunem ca astazi Tony Murray si The Troggs vor fi la Power Play cu “Wild Thing” !

http://www.youtube.com/watch?v=gwRrXjWgkaY

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: