Tony Hadley

Cel pe care-l sarbatorim astazi la Power Play a fost timp de multi ani vocea unuia din cele mai importante grupuri din stilul New Romantic aparut la inceputul anilor 80. Vorbim astazi despre Tony Hadley de la Spandau Ballet.

Anthony Patrick Hadley s-a nascut pe 2 iunie 1960 in Islington, Londra si a inceput sa fie atras de muzica pop si rock in copilarie, idolii sai fiind David Bowie si Brian Ferry. A format in 1979 grupul “The Makers” cu fratii Gary si Martin Kemp, apoi au schimbat numele trupei in “Spandau Ballet”, dupa un graffiti pe care l-au vazut pe o cladire din Berlin. In 1980, dupa cateva reprezentatii la Blitz Club sunt remarcati de un manager de la Chrysalis Records care a vazut in ei un viitor grup de succes.

Single-ul de debut “To Cut a Long Story Short” a aparut in 1980 si a fost urmat un an mai tarziu de albumul “Journeys to Glory” foarte bine primit in Marea Britanie, insa albumul care a urmat in 1982, “Diamond” nu a mai avut parte de aceleasi elogii desi continea hit-ul “Chant No 1” si era produs de celebrul Trevor Horn, cel care i-a sfatuit pe baieti sa renunte la partea de rock din stilul lor si sa se orienteze spre muzica de dans. Ca sa le demonstreze ca aceasta era calea cea buna, el a remixat hit-ul “Inspiration” si a lansat varianta in circuitul de cluburi. Desi piesa a avut succes, Spandau Ballet si-au continuat linia inceputa in 1980, prefarand sa nu ia in seama apetitul deosebit al pietei britanice pentru piesele dance. Albumul “True” din 1983 a reusit sa ii scoata din anonimat pe Spandau Ballet, iar piesa Gold a ocupat prima pozitie in mai multe tari.

A existat o schimbare de look, insa directia a fost spre new-wave si nu spre dance. Iar aceasta schimbare s-a simtit pe albumul Parade (1984), destul de prost primit in Marea Britanie, insa apreciat de publicul american si cel australian. De altfel turneul cu peste 50 de date in Asia si Australia le-a adus multi fani in aceasta parte a lumii, iar vanzarile bune au atras si un contract cu CBS Records. In 1986 sub aceasta eticheta s-a lansat probabil cel mai bun album Spandau Ballet, “Through The Barricades”. Mult mai influentat de rock decat precedentele, albumul a ocupat pozitii fruntase in toata Europa, in special in Italia si Germania unde a fost declarat disc de aur. Timp de doi ani, Spandau Ballet au concertat, insa fratii Kemp au cam neglijat grupul in favoarea unei cariere actoricesti, asa ca partea compozitionala a cazut in grija lui Tony Hadley. Dezinteresul a fost evident si pentru fani, care n-au apreciat compozitiile de pe Heart like a Sky din 1989, asa ca trupa s-a desfiintat dupa acest esec. Tony Hadley a continuat sa cante si ascos pe piata 3 albume in anii 90, fara prea mare succes insa.

A colaborat cu artisti ca Tin Tin Out (pe care i-a adus in fruntea topurilor britanice) sau Pete Townsend de la The Who si a cantat in trupele de acompaniament ale unor giganti ca Brian May, Joe Cocker sau Alice Cooper. Astazi la Power Play vom trece in revista unul din cele mai mari succese Spandau Ballet : Gold !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: