Tommy James

Ne apropiem de sfarsitul lunii aprilie, insa lista noastra de sarbatoriti nu se termina niciodata. Azi il avem in colimator pe Tommy James, nume foarte cunoscut in anii ’60, in perioada de glorie a rock n’roll-ului.

Tommy james

Tommy James (centru) and The Shondells in concert

Thomas Gregory Jackson s-a nascut pe 29 aprilie 1947 in Dayton, Ohio insa a crescut in Niles, Michigan acolo unde parintii sai s-au mutat cand avea doar 4 ani. La 6 ani a inceput sa cante la chitara si sa ia lectii de canto, iar la numai 12 ani a format grupul “The Shondells”. In 1963 au inregistrat un cantec compus de celebrul cuplu Jeff Barry/Ellie Greenwich. Desi compozitia era buna, iar piesa mai fusese cantata si de altii, ”The Shondells” nu au reusit sa intre in topuri. “Hanky Panky” a insemnat un succes pentru spectacolele celor de la ”The Shondells” fiind preferata publicului. Totusi, deoarece nu s-a putut semna un contract pentru un turneu, ”The Shondells” au luat o pauza pana in 1966, cand Tommy a reformat trupa.

Desi a primit oferte din partea unor case de discuri importante ca RCA sau Columbia, ”The Shondells” au semnat cu Roulette Records unde au scos un alt single “Say I Am”. A urmat albumul “Hanky Panky” urmat de single-urile “It’s Only Love”, “I Think We’re Alone Now” sau “Mirage”. Odata cu aceste single-uri orientarea bubblegum pop-rock a devenit mai evidenta si i-a transformat pe cei de la “The Shondells” intr-un grup important pentru acest stil.

In timp ce restul lumii muzicale se indrepta spre progressive rock, psychedelic sau hard-rock, baietii si-au conservat stilul si au avut parte in 1968 de un number one “Crimson And Clover”. Deveniti faimosi, “Tommy James And The Shondells” au fost invitati sa cante la campaniile politice si si-au facut un public format din elita americana.

“Sweet Cherry Wine” si “Crystal Blue Persuasion” din 1969 i-au mentinut in topurile din Statele Unite si Marea Britanie, iar albumul pe care l-au inregistrat la sfarsitul aceluiasi an “Cellophane Symphony” a fost dominat de sound-ul psychedelic al clapelor, care aducea a Pink Floyd. Tommy James a facut insa o greseala, refuzand sa cante la Woodstock. In schimb a luat o pauza in 1970 si a schimbat numele in “Hog Heaven”. Iar in anii urmatori a desfiintat de tot grupul, preferand sa cante pe cont propriu in diverse experimente: country, christian music sau chiar disco. De-abia in 1980 a reusit sa se impuna ca artist solo cu piesa “Three Times in Love” ajunsa in top 5. Iar in anii urmatori piesele sale au fost hit-uri in interpretarea altor artisti ca Joan Jett, Billy Idol sau Tiffany. La mijlocul anilor 80 casa de discuri “Rhino Records” areeditat doua din albumele de succes din anii 60 si 70 ale lui Tommy James, iar acesta a continuat sa concerteze pana in ziua de astazi, multe din secventele surprinse in turnee fiind incluse pe un Dvd din 2000.

Astazi la Power Play il vom asculta pe cel care in ultimii ani a scos doar albume dedicate Craciunului, Tommy James cu grupul sau “The Shondells” cu piesa “Crimson And Clover” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: