TNB aduce la Iasi ”Sinucigasul”, de Nikolai Erdman-3 decembrie 2012

Teatrul National Bucuresti vine la Iasi cu comedia ”Sinucigasul”, de Nikolai Erdman si cu un Dan Puric ireprosabil, sustinut impecabil de intreaga trupa de actori ai Nationalului bucurestean. Spectacolul are loc luni, 3 decembrie 2012, in Sala Mare a Teatrului National V. Alecsandri, de la ora 19.00.

O comedie amara pe care au vrut s-o puna in scena mari regizori ca Meyerhold si Stanislavski, dar pe care a interzis-o insusi Stalin. Urmarea? Autorul, un scriitor de geniu, a fost deportat in Siberia si condamnat sa ramana un anonim. Dupa moartea sa, aceasta piesa i-a adus dramaturgului celebritatea internationala. Sinucigasul se joaca astazi peste tot in lume, relansand o intrebare dramatica: viata are sens?

Piesa este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsa in care viata nu face nici doua parale, iar moartea este speculata in folosul interesului propriu. Un spectacol de o actualitate socanta si dureroasa, despre criza unui om aflat pe valurile crizei societatii. O piesa de un curaj nebun scrisa in plin totalitarism, un strigat disperat pentru castigarea dreptului la soapta

Istoria acestei piese este, in fapt, istoria cumplita si tragica a intelectualitatii rusesti si a oamenilor care au avut nesansa s-o traverseze. Este admirabil ca Felix Alexa a intuit, in cele mai mici detalii, adancimea acestui text, care transcende timpul si nu s-a cantonat in acea epoca, nu s-a acoperit de simboluri, ci dimpotriva a ajuns la esenta. Comedia neagra din Sinucigasul, in care hohotele de ras nu se mai opresc decat la final, cand iti ingheata sufletul, este perla operei regizorale a lui Felix Alexa. Un spectacol care face cinste scenei Nationalului bucurestean.

Intr-un extraordinar de inspirat cadru scenografic (Diana Ruxandra Ion), Felix Alexa construieste un spectacol emotionant si percutant cu un Dan Puric ireprosabil, sustinut impecabil de intreaga trupa de actori ai Nationalului bucurestean […] Textul pare a fi mult mai actual astazi. La aproximativ 20 de ani de la caderea comunismului, avand o detasare fireasca privim altfel lucrurile, valorizam diferit.

“Sinucigasul” este un spectacol condamnat la succes. Realizat de un regizor matur, stapan pe propriile mijloace si avand un program estetic bine definit. O poveste simpla ce cucereste prin firesc, amestecul de tragic si comic. O istorie in care oricine se poate regasi.

DISTRIBUTIE

Regia: Felix Alexa

Traducere: Masa Dinescu

Adaptare: Felix Alexa

Scenografie: Diana Ruxandra Ion

Ilustratie muzicala: Felix Alexa

Lighting design: Felix Alexa

Durata spectacolului: 2 ore si 15 minute

Distributia: Semion Semionovici Podsekalnikov: Dan Puric; Aleksandr Petrovici Kalabuskin: Costel Constantin; Serafima Ilinicina: Adela Marculescu; Maria Lukianovna: Ileana Olteanu; Aristarh Dominikovici Grand-Scoubique: Marius Bodochi; Egoruska: Marius Manole; Margarita Ivanovna Peresvetova: Tania Popa; Viktor Viktorovici: Silviu Biris; Kleopatra Maksimovna: Maria Buza; Parintele Elpidi: Andrei Finti; Raisa Filippovna: Lamia Beligan; Zinca, femeia cu copilul: Rodica Ionescu; Nichifor Arsentievici Pugaciov: Mihai Calin,Razvan Oprea; Croitoreasa: Tatiana Constantin; Chelner, baiat: Vitalie Bichir, Mihai Cuciumeanu; Copilul: Nikita Dembinski

BILETE

Biletele vor fi disponibile la casa de bilete a salii de spectacol si in curand pe www.vreaubilet.ro.

Pret bilet: 85/75 lei

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: