Titluri noi de la Editura All

Ralph Ellison –  Omul invizibil

„A povesti înseamnă nu numai a repovesti, ci şi a prevesti.“ Cuvintele lui Ralph Ellison surprind perfect esenţa acestei cărţi cu adevărat vizionare, care, în 1952, anticipa schimbarea la faţă a unei societăţi orbite de ură rasială şi, totodată, anunţa o nouă vârstă a romanului. Unul dintre cele mai spectaculoase debuturi din literatura americană, tradus acum pentru prima dată în limba română, Omul invizibil urmăreşte aventurile unui tânăr care, izgonit dintr-un Sud al violenţei şi al intoleranţei, încearcă să-şi facă un rost în New York. Harlemul anilor ’30 este însă măcinat de conflicte rasiale şi divizat între facţiuni adverse, care se luptă să (de)formeze societatea americană după chipul şi asemănarea lor. Treptat, protagonistul – căruia nu-i ştim decât culoarea pielii – descoperă că, pentru a-şi depăşi condiţia de om invizibil şi a-şi afla locul în societate, trebuie să se confrunte nu doar cu orbirea celorlalţi, ci şi cu a sa. Melanjul stilistic, alunecările de ritm şi răsturnările de situaţie punctează ca într-o improvizaţie de jazz acest drum sinuos către descoperirea identităţii personale, rasiale, dar şi a spiritului american şi a condiţiei umane.

Ce minunat e când asistăm la o măreaţă victorie individuală, cum e cea a domnului Ellison, care dovedeşte că şi contemporanii noştri pot da dovadă de eroism.“ Saul Bellow

Omul invizibil

Iuri Dombrovski – Facultatea lucrurilor de prisos

Zîbin, un „conservator” de antichităţi din Alma-Ata, este anchetat de NKVD pentru o presupusă trădare. Isus este vândut din nou, răstignit din nou, iar Pilat din Pont se mai spală o dată pe mâini – de astă dată întrupat în Zîbin, turnat de Kornilov şi pus la zid de Neumann, principalul anchetator. Şi totuşi, după răstignire, crucea pe care a fost înălţat Isus-Zîbin este doborâtă… Oare Tatăl nu-şi mai părăseşte Fiul?

O scriitură extraordinară şi o ingeniozitate tulburătoare.“ Publishers Weekly

Dombrovski trebuie să stea pe acelaşi raft cu Bulgakov şi Soljeniţîn.“ Kirkus Reviews

Facultatea lucrurilor de prisos

INGVAR AMBJØRNSEN – Fraţi de cruce

Fraţi de cruce este romanul emblematic al unuia dintre cei mai citiţi şi apreciaţi scriitori norvegieni contemporani. O poveste tragi-comică despre o prietenie neobişnuită, dar atât de profund umană, încât a transgresat de mult graniţele literaturii pentru a se aşeza nu numai într-un bestseller internaţional, ci şi într-un film nominalizat la Oscar sau în piese de teatru care se joacă cu casa închisă de pe Broadway până în Bucureşti.

Doi prieteni aflaţi la periferia societăţii încearcă să se integreze în lume, să devină „oameni normali“. Este vorba despre Elling, un bărbat timid, nevrotic, posesor al unei imaginaţii debordante şi hiperactive, dar şi al unei inteligenţe ascuţite şi Kjell Bjarne, prietenul său cel mai bun, un uriaş slobod la gură, îndărătnic şi complet ostil schimbatului lenjeriei intime, care tocmai au fost eliberaţi dintr-o instituţie psihiatrică. Acum împart, împreună cu cele două pisici ale lor, un apartament în Oslo şi se străduiesc să facă faţă provocărilor vieţii cotidiene: să-l mulţumească pe Frank, asistentul social care-şi bagă mereu nasul în viaţa lor, să aibă grijă de Reidun Nordsletten, vecina lor însărcinată, sau să înveţe în sfârşit care-i faza cu vorbitul la telefon.

Romanul lui Ambjørnsen reuşeşte să ofere, prin vocea şi privirea unice ale protagonistului său, o viziune surprinzător de profundă asupra vieţii. Fraţi de cruce este în acelaşi timp un bildungsroman pe repede-înainte, un elogiu adus prieteniei şi o meditaţie asupra societăţii contemporane.

Frati de cruce

Tom Egeland, Capătul cercului

Considerat de critici „Codul lui Da Vinci norvegian“, Capătul cercului este un thriller în care se împletesc mitul, misterul, istoria şi teologia, cu un erou aparte, care cucereşte prin sinceritatea lui. Bjørn este albinos şi arheolog şi are un trecut presărat cu tragedii, pierzându-şi tatăl la o vârstă fragedă. Viaţa lui se schimbă când porneşte pe urmele unei relicve foarte preţioase şi misterioase, descoperite într-un sit arheologic din Norvegia. Căutarea îl poartă din Norvegia până la Londra şi din Orientul Mijlociu până la castelul unui cruciat dintr-un sat franţuzesc. Astfel, Bjørn porneşte în aventura vieţii sale, fiind nevoit să îi înfrunte pe membrii unei organizaţii secrete care pretind că sunt urmaşii străvechiului Ordin al Cavalerilor Ospitalieri, şi află secrete care ar putea schimba cursul istoriei lumii.

Capatul cercului

INFO

www.all.ro

www.facebook.com/editura.all

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: