TINGVALL TRIO [Germania] și ARCUȘ TRIO [România] @Aula BCU Iasi

tingvall-trio

Ritmuri surprinzătoare, experiment, diversitate stilistică, exuberanță și  energie, sunt doar câțiva termeni care pot descrie un adevărat regal jazzistic oferit de două mărci culturale reunite JAZZeast SERIES & IașiJAZZNights, invitându-vă să petreceți o seară memorabilă în compania artiștilor de excepție: TINGVALL TRIO [Germania] și ARCUȘ TRIO [România].

Evenimentul este produs de FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iasi / Deutsches Kulturzentrum Iasi, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Iaşi și The Trumpets

TINGVALL TRIO este unul dintre cele mai remarcabile trio-uri de pe plan internațional și o poveste de succes fără precedent în jazz-ul german contemporan din ultimii zece ani. TINGVALL TRIO se va afla în România pentru a doua oară, după concertul de senzaţie susţinut în 2012 în cadrul Festivalului de Jazz de la Timişoara, care l-a făcut pe cunoscutul critic de jazz, Florian Lungu, să exclame: “Doamnelor şi domnilor, în acest moment, 80% din populaţia Europei vă invidiază!” Pe scurt, cariera trio-ului german este descrisă de:
– 3 premii ECHO JAZZ respectiv “Best Live Act of the Year”;
– 5 premii Golden Record JAZZ AWARDS, pentru mai bine de 10.000 de discuri vândute în Germania pentru fiecare dintre cele patru albume de studio: “Vattensaga” 2011,“Vägen” 2012, “Norr” 2013, “Skagerrak” 2014, “Beat” 2015;
– poziție de vârf în jazz-ul european și în topurile germane de jazz;
– prezență frecventă în festivalurile de renume internațional, din peste 20 de țări, și în cluburi de jazz de top;
– ecouri entuziaste în revistele de profil precum Jazzwise (UK), Jazzzeitung (Germania), Jazz Life (Japonia), și în presă, The Guardian (UK), La Stampa (Italia), El Pais (Spania), Allgemeine Zeitung, Spiegel, Zeit, etc. Solo-urile magistrale de pian, double-bass şi tobe, ce pigmentează exuberant atmosfera muzicală, inteligenţa, umorul, spontaneitatea şi senzaţia de fluid dată de relaţia superbă dintre instrumente, a determinat critica de specialitate să compare TINGVALL TRIO cu legendarul E.S.T. – Esbjörn Svensson Trio, deosebirea constând în faptul că trio-ul german utilizează exclusiv mijloace acustice pentru a creea un sunet inconfundabil care cochetează cu dinamica unei trupe rock.

TINGVALL TRIO nu reușește doar să unească diferite generații în spatele conceptului lor muzical, ci, mai presus de toate, reușește să câștige un public tânăr pentru muzica jazz, printr-o energie aproape neverosimilă și un stil muzical definit de un mix al celor trei culturi din care provin muzicienii care îl compun: pianistul suedez MARTIN TINGVALL, basistul cubanez OMAR RODRIGUEZ CALVO și bateristul german JÜRGEN SPIEGEL.

MARTIN TINGVALL, briliant pianist, liderul şi compozitorul grupului, s-a născut în Suedia, unde a studiat pian, compoziție și improvizație, la Academia de Jazz din Malmö, avându-l profesor, printre alți muzicieni de renume, pe celebrul pianist Bobo Stenson. În anul 1999, se mută în Hamburg și începe să colaboreze cu mulți artiști renumiți din diverse stiluri muzicale. În 2003, MARTIN TINGVALL împreună cu bateristul Jürgen Spiegel și basistul Omar Rodriguez Calvo înființează Tingvall Trio, care se impune ca trupă omogenă, cu o voce distinctă, chiar de la albumul de debut “Skagerrak” a cărui critică a variat între încântare pură și euforie. MARTIN TINGVALL este printre pianiștii de jazz cu un spirit estetic liric, uimitor în ingeniozitate componistică, ce-și descrie influențele asupra muzicii sale drept un amestec de jazz, rock, folk, classic și lounge. El compune, de asemenea, muzică de film, precum şi pentru alţi artişti.

OMAR RODRIGUEZ CALVO s-a născut, în Matanzas, Cuba. În 1984 a început studiile muzicale (muzica clasica, contrabas) la Conservatorul din Matanzas și a studiat apoi între 1988-1992, bass, e-Bass, jazz, muzică clasică și muzică populară la Academia de Muzică (ENA – Escuela Nacional de Arte) și la ISA (Instituto Superior de Arte) din Havana. La doar 17 ani a început să cânte cu Argelia Fragoso și mai târziu cu Carlos Maza și Ramon Valle. În 1994, s-a mutat la Hamburg si de atunci a cântat cu artiști de renume precum Mike Stern, Ulf Wakenius, Omar Sosa, Joe Gallardo, Ramon Valle, Kurt Elling, Nils Landgren, Horacio “El Negro” Hernandez, Gerardo Núñez, etc. Pe lângă premiile obținute cu Tingvall Trio, OMAR RODRIGUEZ CALVO primește un ECHO Klassik cu formația “Classica Cubana” și două nominalizări la premiile ECHO Jazz 2015 și 2016 la categoria contrabas / bass electric ca instrumentist al anului.OMAR RODRIGUEZ CALVO modelează sound-ul Tingvall Trio în principal prin concizia sa ritmică și melodică care permite ascultătorului să intuiască originile sale latino americane.

JÜRGEN SPIEGEL s-a născut în Bremen și începe studiul tobelor la vârsta de 17 ani, ca student, la Academia de Muzică din Bremen. Între 1992-1993 studiază jazz cu Charly Antolini, apoi din 1993 până în 1998 studiază în Olanda la Hanzehogeschool, Academia de Muzică din Groningen. În 1997absolvă programul “muzică populară” la Academia de Muzică și Teatru din Hamburg, iar un an mai târziu, primește o bursă din partea Fundației VSB Fonds și studiază la Școala de Muzică din Manhattan-New York. JÜRGEN SPIEGEL este o prezență constantă în marile festivaluri europene și germane cântând ca baterist alături de trupe ce aparțin unor diverse genuri muzicale: Kurt Elling, Yari Carissi, Dominic Miller, Nneka, Michael Kiske (Helloween), NDR Big, etc. JÜRGEN SPIEGEL lucrează cu succes ca producător și compozitor, în 2008, fiind primul german care a compus și produs prima temă muzicală pentru postul de radio Aljazeera, câștigând astfel atenția Emiratelor Arabe Unite, urmată în 2009 de producția CD-ului Dubai Nights (Virgin) cu compozițiile ale beduinilor arabi. În compozițiile Tingvall Trio, JÜRGEN SPIEGEL pune un accent unic prin atitudinea sa rock.

ARCUŞ TRIO este considerat revelația acestui an, care diversifică şi întregeşte scena noului val al jazz-ului contemporan românesc cu un sound unic și un stil muzical inedit, deloc sedentar, o narațiune despre locul unde se pot întâlni funk-ul, prog-rockul și urban-jazz-ul, ce porneşte de la elemente folclorice, culese din muzica tradițională românească și din zona de sud-est a Europei, trecute prin groove-uri moderne și filtre ale tehnicii acustice actuale. Înființat în 2015 de ALEXANDRU ARCUȘ – saxofon, ADI STOENESCU – hammond şi MARCEL MOLDOVAN – drums, efx, cei trei membri cu baze muzicale și culturale diferite, contribuie la sound-ul original şi la explorarea noilor sfere ale genului.
În octombrie 2015 primesc, în cadrul concursului Sibiu Jazz Festival, premiul pentru cea mai bună compoziție, respectiv Adrian Stoenescu pentru piesa “Puls”, iar în martie 2016, ARCUŞ TRIO lansează “Allotropy”, album eclectic, cu o forţă expresivă aparte, unul dintre cele mai importante debuturi discografice româneşti de anul acesta.

ALEXANDRU ARCUȘ şi-a început cariera în 2008 alături de trupa “Trigon” din Chișinău, una dintre cele mai bune trupe est-europene de jazz modern, cu care înregistrează în 2011 albumulOpt’i’Mistic şi cantă în peste 30 de festivaluri, cluburi și scene din peste 20 de țări. În 2014 se stabilește la București unde își continuă experiența muzicală alături de trupele Three For Helen, BJO (Bucharest Jazz Orchestra), Tzuc&Petzi, Javra, FaceToFace. Influențele sonore sunt diverse, Alexandru Arcuș fiind inspirat de muzicieni ca Nik Bartsch, Nils Petter Molvaer, Kenny Garrett, Ibrahim Maalouf, Bugge Wesseltoft, Teodosi Spasov.

ADI STOENESCU experimentează mai multe forme de expresie improvizată de la blues, funk sau fusion, până la jazz tradiţional. A studiat pian clasic la școala de muzică din Târgoviște şi a urmat un curs de trei ani, “Improvizaţie Jazz”, cu Marius Popp la “Şcoala Populară de Artă”. Tot atunci descoperă sunetul orgii Hammond şi organiști ca Jimmy Smith, Larry Young, Larry Goldings, Sam Yahel, Brian Charette, Jared Gold, Gary Versace. Colaborează cu muzicieni ca Cyfer, Claudiu Purcarin, Alex Man, Sorin Romanescu, Cătălin Millea, Tavi Scurtu şi multi alţii.

MARCEL MOLDOVAN este unul dintre cei mai apreciați toboşari ai scenei actuale româneşti. Sonoritățile groove-urilor, nelipsite de o abordare proprie impulsiv-imprevizibilă, au influențe din direcții ca electro, fusion, hiphop, soul, dub, r’n‘b. A făcut cunostință cu muzica în jurul vârstei de 3 ani, a studiat percuție clasică la Liceul de Muzică din Arad, apoi la Conservatorul din București. Cântă cu artiști și trupe ca Steve Vai, Smiley, Loredana, Three for Helen şi alții.

BILETE

Pret bilete: 45 lei – sector A, R6 – R11; 40 lei – sectoarele F, H, G, I, J (R 1 – 4, locuri 1 – 4) K (R 1 – 4, locuri 1 – 4); 35 lei – sectoarele J (R 1 – 4, locuri 5 – 8), K R 1 – 4, locuri 5 – 8).

Evenimentul va începe la ora 19:30. Accesul în sală se face în intervalul orar 19:00 – 19:30. Biletele se pot achiziționa de pe: eventbook.ro/music/bilete Filmările, fotografiatul cu aparate profesionale şi folosirea blitz-ului, sunt INTERZISE pe toată durata evenimentului.

În cadrul evenimentului, va fi amenajat un stand de la care se vor putea achiziționa albumele TINGVALL TRIO și ARCUȘ TRIO. De asemenea, va fi deschis un bar, care va funcţiona pe toată durata evenimentului.

INFO

www.tingvall-trio.de/

www.facebook.com/tingvalltrio

www.facebook.com/arcustrio

arcustrio.bandcamp.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: