Duminică, 6 mai, la Casa de Cultură a Studenților, Iași, are loc dezbaterea „Tinerii Modelează Iașul”. Evenimentul începe la ora 14.00 și antrenează comunitatea ieșeană, tineri și reprezentanți locali într-un exercițiu de co-working cu impact asupra educației, a mediului de afaceri și a comportamentelor verzi.
Trei ieșeni vor prezenta într-o sesiune de pitch-uri, trei idei de proiecte pentru împuternicirea tinerilor din oraș. Trei consilieri locali își vor asuma să susțină implementarea inițiativelor. Ieșenii din public vor face brainstorming pentru rafinarea ideilor, iar după eveniment, proiectele vor trece printr-un proces de matching cu actori din mediul privat care vor contribui la dezvoltarea lor. Autorii ideilor se angajează să coordoneze benevol procesul de implementare și invită ieșenii să li se alăture.
Cristian Neagoe, cunoscutul co-fondator Street Delivery România, vine la Iași ca invitat special, să modereze dezbaterea care propune comunității ieșene o schimbare de perspectivă.
„Orașele care nu împuternicesc tinerii să devină city-builders se ofilesc. Fără ei, creativitatea, capitalul de inovare, atmosfera și efervescența unui oraș se topesc. Evenimentul construiește un cap de pod prin care tinerii devin leaderii schimbării, iar adulții se coagulează în jurul lor și-i sprijină să conducă schimbarea”, explică organizatorii evenimentului.
3 proiecte de Tineret: 3 invitații pentru comunitatea ieșeană
Raluca Iordăchianu invită tinerii să elaboreze un program prin care companiile din Iași vor primi certificate „Prietenul Tinerilor”, în funcție de cât de bine răspund aspirațiilor și așteptărilor tinerilor. În felul acesta, companiile care asimilează comportamentele dorite de tineri se fac remarcate ca angajatori preferați în rândul publicului țintă, iar tinerii găsesc o cale responsabilă de-a modela mediul de muncă de care deseori depinde decizia lor de-a rămâne în Iași.
Self-learning printr-o aplicație gratuită și în limba română este proiectul propus de Cătălin Ungureanu, un programator care a lucrat deja benevol aproape doi ani la arhitectura unei platforme prin care copiii, adolescenții și tinerii să se antreneze în orice disciplină. Aplicația permite dezvoltarea claselor digitale, include elemente de gamification, iar utilizatorii identifică ușor unde apar lacunele și ce trebuie să asimileze ca să treacă la nivelul următor.
Prin Green Impact, Mădălina Iordache invită ieșenii să dezvolte un program prin care tinerii să-și exerseze creativitatea și inițiativa reciclând obiecte greu degradabile. Millennialii reprezintă generația care a crescut cu încrederea că schimbarea pornește de la ei, iar programul le permite să-și practice valorile prietenoase cu mediul și să-și exerseze creativitatea.
Trei consilieri locali, Răzvan Timofciuc (PNL), Bogdan Crucianu (PSD) și Tudor Dornean (PNL), vor deveni consilierii adoptivi ai celor trei inițiative, asumându-și să susțină implementarea proiectelor. Dezbaterea se desfășoară în cadrul festivalului studențesc FEstudIS și face parte din programul „Cetățenii Conduc”, derulat de CIVICA, asociație nonguvernamentală pentru inovare socială prin implicarea cetățenilor.
REZERVARE
Evenimentul „Tinerii Modelează Iașul” este organizat de CIVICA în colaborare cu IULIUS, iar locurile pot fi rezervate AICI.
INFO
Asociatia CIVICA