TIMEBOX – povestea fotografului ieșean, Ioan Matei Agapi, pe marele ecrane din Iași

Documentarul Timebox, o producție Manifest Film, va fi proiectat pentru prima dată la Iași, vineri, 16 noiembrie, ora 18:00, în cadrul Festivalului de Film Documentar Doc Est.

Proiecția va avea loc la Ateneul din Iași în prezența regizoarei Nora Agapi și a protagonistului Ioan Matei Agapi, acum în vârstă de 81 de ani.

Pelicula tocmai s-a întors de la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Jihlava, care a avut loc în perioada 25-30 octombrie 2018, cu Premiul pentru Cel mai bun film Documentar în competiția “Between the Seas”.

Filmările făcute de Ioan Matei Agapi în orașul Iași, de-a lungul a 40 de ani, reprezintă acum cea mai mare arhivă personală din România filmată pe peliculă, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid și petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și multe imagini cu familia Agapi, rezultând peste 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 și 1990.

Filmul nu vorbește însă doar de arhivele lui Ioan Agapi, ci și despre modul în care primăria ieșeană a decis să îl mute din apartamentul său pe cunoscutul fotograf, dovedind totala indiferență față de aportul acestuia la istoria Iașului.

Iniţial am intenţionat să fac un film-portret despre tata, folosindu-mă de arhiva lui, ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iași de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spații nelocuibile, m-a forţat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neașteptată”, a mărturisit regizoarea Nora Agapi.

Este un film emoționant și puternic, care descrie relația dintre tată și fiică, lupta lor cu primăria orașului Iași, dar și dinamica memoriei, susținută armonios de arhiva filmată cu 30-40 de ani în urmă. Însă a fost și un film greu de realizat deoarece nu a beneficiat de nicio susținere financiară, iar acum este recunoscut de unul din cele mai mari festivaluri de film documentar din Europa, Jihlava International Film Festival”, spune producatoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan.

INFO

www.facebook.com/TimeboxDocumentary

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: