Tim McGraw, un star al muzicii country

Un adevarat star al muzicii contry avem de sarbatorit azi la Power Play. Tim McGraw este numele sau si s-a afirmat in anii 90. Samuel Timothy McGraw s-a nascut pe 1 mai 1967 in Dehli, Los Angeles.

Deoarece tatal sau era un cunoscut jucator de baseball, Tim a absolvit o facultate cu profil sportiv insa in paralel si-a continuat si studiile muzicale. Deoarece in tinerete ascultase country, pop, rock si R&B, Tim a inceput sa compuna piese care aveau elemente din toate aceste stiluri. S-a lasat de scoala in 1989 si a plecat spre Nashville, inima country a Americii, dupa ce a hotarat ca acesta va fi stilul sau de muzica. Indurerat de moartea idolului sau Keith Whitley, Tim a inceput sa cante prin cluburile din Nashville fara a uita ca la fiecare concert sa-i dedice acestuia o piesa. In 1992 reuseste sa prinda un contract cu casa de discuri “Curb”, iar in 1993 isi lanseaza albumul de debut care este ignorat de critici si public.

Anul urmator insa, situatia se schimba in bine pentru Tim, albumul sau “Not a Moment Too Soon” mult mai bine scris devine de platina si el este propulsat in elita tinerilor interpreti de country. Fara a i se urca la cap, recunoasterea de care a avut parte in acel an l-a ajutat sa compuna mai departe piese bune, dovada faptul ca a ajuns cu nu mai putin de 4 piese in top 5 country. Albumul din 1995 “All I Want” nu a facut decat sa consolideze pozitialui Tim in galeria cu nume mari, chiar super-star-ul Garth Brooks declarand despre el ca este “un baiat cu mult talent care va cuceri America”. Asta s-a intamplat insa in 1996, cand pentru promovarea discului, Tim a plecat intr-un turneu imens cu Faith Hill. In afara unei colaborari de succes din punct de vedere muzical, cei doi si-au dat seama ca sunt facuti unul pentru celalalt, casatorindu-se in scurt timp.

Postura de om insurat da bine in media iar atunci cand faci un duet cu nevasta la fel de talentata ca si tine, e clar ca nimeni nu-ti poate sta in cale. Albumul din 1997 “Everywhere” a continut balada “It’s Your Love”, piesa ajunsa pe prima pozitie atat in topurile country, cat si in cele pop. In plus, vanzarile record au facut criticii de specialitate sa se intrebe unde se va opri Tim McGraw din drumul sau glorios. Parea ca tot ce atinge Tim se transforma in aur, iar albumul din 1999 “A Place In The Sun” simplu si la obiect, i-a cucerit din prima pe americani, patru din piesele sale ajungand number one in topul Billboard: “Please Remember Me”, “Something Like That”, “My Best Friend” sau “My Next Thirty Years”.

Cu doua premii Grammy la activ, Tim Mc Graw l-a detronat clar pe Garth Brooks din pozitia de lider a interpretilor country si desi albumul sau din 2001 “Set This Circus Down” a fost unul pe care a experimentat colaborari cu Kenny Chesney sau Jo Dee Messina plus cateva influente pop, blues si rock, nimeni n-a reusit sa-l scoata din fruntea topului american. Cu ajutorul trupei sale de concert “The Dancehall Doctors” pe care a pastrat-o alaturi inca din 1996,Tim si-a promovat si albumul din 2004 “Live Like You Were Dying” pe care a incercat si munca de producator. Rezultatul? 4 milioane de unitati vandute in doar 6 luni si doua piese number one. In plus, a colaborat in acelasi an cu star-ul R&B Nelly la piesa “Over And Over” care a stat nu mai putin de 6 saptamani pe prima pozitie in topul american si doua in cel britanic. Au urmat patru albume de studio, “Let it Go” in 2007, “Southern Voice” in 2009, “Emotional Traffic” la inceputul lui 2012, si “Two Lanes of Freedom” in 2013, toate clasandu-se pe locul 1 in Billboard Top Country Albums. A jucat si in filme, printre cele mai importante roluri fiind cele din “Flicka”, “The Kingdom”, “The Blind Side” si “Country Song”.

Astazi insa, Tim McGraw face ceea ce stie cel mai bine: sa cante. Ii spunem la multi ani si-l ascultam la Power Play cu piesa “Live like you were dying”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: