Tigara electronica – Ma ajuta sa ma las de fumat?

Nu recomand nimanui tigara electronica ca metoda de renuntare la fumat! Nu este eficienta! Solutia eficienta pe care o recomand si care are si sustinere stiintifica este combinatia intre terapia medicamentoasa si consilierea de specialitate“, arata conf. dr. Paraschiva Postolache, din cadrul Sectiei Clinice Recuperare Medicala Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iasi, consilier antifumat si membru al Programului National al Ministerului Sanatatii “Stop Fumat”. Aflati din articolul urmator care sint metodele ce pot ajuta fumatorii sa renunte la acest viciu si unde trebuie sa se adreseze cei care vor sa beneficieze de Programul National de Sanatate “Stop Fumat”.

tigara electronica

Tigara electronica nu te ajuta sa te lasi de fumat!

S.T.,din Iasi: „Sint un mare fumator si am incercat de citeva ori sa renunt la tigari, dar nu am reusit. Ma gindeam sa incerc tigara electronica, dar am auzit ca nu ajuta foarte mult si ca ar fi si foarte toxica. Ce ma sfatuiti? Am inteles ca sint si medicamente, dar acestea ajuta intr-adevar? Cine imi poate recomanda aceste medicamente?

Paraschiva Postolache

Conf. Dr. Paraschiva Postolache

Conf. dr. Paraschiva Postolache, din cadrul Sectiei Clinice Recuperare Medicala Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iasi, consilier antifumat si membru al Programului National al MS „Stop Fumat”: „In primul rind doresc sa subliniez ca nu recomand nimanui tigara electronica ca metoda de renuntare la fumat; este extrem de toxica si nici nu ajuta la renuntarea la fumat. Aceasta, deoarece nu rezolva problema sevrajului gestual. Gestul de a aprinde tigara si a o duce la buze devine rapid un automatismm, ceea ce ingreuneaza mult situatia celor care doresc sa renunte la acest obicei. Inlocuind tigarile obisnuite cu tigara electronica, automatismul de a aprinde tigara ramine, si mai devreme sau mai tirziu fumatorul va reveni la tigarile obisnuite. De aceea, subliniez inca o data ca tigara electronica nu este o metoda eficienta pentru a renunta la fumat.

Cind se apeleaza la terapia medicamentoasa?

Conditia esentiala a renuntarii la fumat este dorinta persoanei fumatoare de a intrerupe fumatul. La fumatorii care nu au “suficienta vointa” intervenim noi, specialistii, prin consiliere si terapie medicamentoasa. Aceste metode pot influenta decizia de renuntare, atit la „marii fumatori”, cit si la cei cu un grad redus de dependenta, dependenta care este determinata de nicotina din fumul de tigara. Terapia medicamentoasa care se utilizeaza este de mai multe tipuri: produsi prin care este substituita nicotina din fumul de tigara (substituenti de nicotina) si care reduc necesarul de nicotina al organismului, fara sa creeze dependenta; medicamente care inlatura senzatia imperioasa de a fuma; altle terapii farmacologice sau nefarmacologice. As vrea sa mentionez ca nu exista miracole oferite de medici, psihologi si medicamente, dorinta fumatorului de a renunta fiind hotaritoare. Oferta de modalitati ajutatoare de renuntare la fumat este generoasa: medicamente (substituenti de nicotina, antidepresive, anxiolitice si medicamente care reduc dorinta de a fuma), terapia comportamentala, psihoterapia si metodele complementare (acupunctura, hipnoza etc.), reusita fiind intr-o proportie mai mare daca aceste metode sint combinate stiintific de catre specialist. In ultimii ani au aparut medicamente cu efect mai bun, care reduc pina la disparitie dorinta de a fuma si sindromul de sevraj nicotinic (vareniclina tartrat, bupropion etc.).

Unde ne putem adresa pentru a primi ajutor ca sa renuntam la fumat ?

In Iasi exista medici care asigura consiliere antifumat la Spitalul Clinic de Recuperare, unde persoanele fumatoare pot beneficia de toate modalitatile de ajutor pentru renuntare la fumat. Derulam in continuare Programul National “Stop Fumat” in cadrul caruia fumatorul este ajutat sa renunte la tigari ati prin consiliere si cit si prin administrare de medicamente. Consilierea medicala pentru renuntare la fumat consta in sfatul minimal (3 – 5 minute), sedintele de consiliere de 10 – 15 minute si sedintele scurte succesive saptaminale sau lunare. Orice fumator care doreste sa se inscrie in acest program trebuie sa se programeze la tel 0232.266.044, intre orele 08.00 – 16.00, de luni pina vineri, inclusiv. De asemenea, mentionez ca pentru inscrierea in program fumatorul trebuie sa plateasca o taxa de 100 de lei, suma pentru care va primi chitanta. Aceasta taxa a fost impusa de Ministerul Sanatatii in ideea de a oferi o motivatie in plus celor care doresc sa renunte la fumat: nu se mai ofera gratuit posibilitatea de a participa la program; astfel fumatorul se va gindi de doua ori inainte de a se reapuca de fumat daca a platit o taxa pentru a beneficia de avantajele programului – consultatie, medicatie, consiliere”.

Cum se realizeaza tratamentul farmacologic de renuntare la fumat ?

Substituentii de nicotina (SN)

Acestia ofera nicotina dintr-o alta sursa decit tigara, care se absoarbe pe cale venoasa (nivel sanguin mai redus si stimulare cerebrala intirziata), durata terapiei fiind de 3 – 6 luni. SN se pot administra si la gravide, tinerii sub 18 ani, virstnici si pacienti cu afectiuni cardio-vasculare sau cerebro-vasculare. Acesti substituenti se prezinta sub forma de:

 • Guma cu nicotina de 2 si 4 mg;
 • Plasturi cu nicotina de 7, 14, 21 mg sau 5, 10, 15 mg si 30 mg;
 • Tablete cu nicotina cu administrare sublinguala;
 • Spray cu nicotina;
 • Inhalerul cu nicotina.

Dintre acestia, pe piata romaneasca exista doar Guma cu nicotina de 2 si 4 mg si plasturii cu nicotina de 15 mg. „SN ajuta la reducerea fumatului, siguranta fiind similara cu cea a intreruperii bruste, iar efectele secundare frecvent mentionate sint si in functie de tipul preparatului: greata, voma, tuse, iritatie a cailor aeriene superioare etc”, mentioneaza dr. Paraschiva Postolache.

Tratamentul cu bupropion.

„Acesta se realizeaza din anul 1997, cind a aparut pe piata ca antidepresiv sub forma de comprimate de 150 mg, medicamentul reducind dorinta de a fuma. Ca efecte secundare la administrarea acestui medicament se citeaza: cefaleea, insomnia, greata, varsatura si uscaciunea gurii, el fiind contraindicat la virstele extreme, la gravide, la pacientii cu insuficienta renala, hepatica, cu epilepsie, convulsii, accident vascular cerebral, la persoanele cu anorexie sau bulimie, cu abuz de alcool, sau care primesc concomitent alte medicamente, precum: inhibitori de monoaminooxidaza, cortizon, antiaritmice, fenitoin sau teofiline. Administrarea bupropionului dureaza in medie 7 – 9 saptamini si se poate asocia cu cea a SN”, completeaza conf. dr. Paraschiva Postolache.

Tratamentul cu vareniclina

Medicament nou si performant, aprobat de „Food and Drug Administration” in anul 2004 si pus si pe piata romaneasca din 2006, vareniclina reduce dorinta de a fuma si diminueaza simptomele sindromului de sevraj, greu suportate sau insuportabile pentrue multi dintre fumatori. Eficacitatea sa maxima in tratamentul tabagismului in prezent se explica prin mecanismul de actiune de la nivelul receptorilor nicotinici, el fiind indicat pentru renuntarea la fumat la adultii motivati in acest sens. Ca efecte secundare se semnaleaza: greata, insomnia, cefaleea si visele anormale, ele fiind rare si usor de suportat, iar contraindicatiile sint reprezentate de sarcina, virsta sub 18 ani si hipersensibilitatea la substanta activa, iar la pacientii cu insuficienta renala severa se vor ajusta dozele. Vareniclina este conditionata sub forma de comprimate de 0.5 si 1 mg si o cura completa de tratament dureaza pina la 12 saptamini, cu reluarea acestei cure pentru inca 12 saptamini la cei care au avut succes dupa prima perioada de tratament”, arata conf. dr. Paraschiva Postolache. „Alte terapii farmacologice includ: antidepresive (Nortriptilina); anxiolitice; clonidina; rimonabant, antagonist al receptorilor pentru canabis, care anuleaza apetitul alimentar crescut in timpul perioadei de sevraj si care creste senzatia de placere prin secretia de dopamina, dar care nu se gaseste pe piata romaneasca; vaccinul nicotinic – o speranta recenta, dar care nu suscita interes deoarece necesita administrare periodica pe intreaga perioada a vietii”, adauga conf. dr. Postolache.

Terapia comportamentala se recomanda pentru sindromul de sevraj

Aceasta se recomanda pentru sindromul de sevraj, avind la baza comportamentul negativ asociat fumatului si cel pozitiv asociat abstinentei si este practicata de medic sau psiholog. Indiferent de metoda utilizata pentru renuntarea la fumat, persoana supusa acestui proces trebuie supravegheata indeaproape de medic si psiholog, intre acestia fiind necesar un parteneriat pentru a creste rata succesului renuntarii, afirmatiile stoparii fumatului fiind obiectivate prin determinarea concentratiei monoxidului de carbon in aerul expirat si/sau a concentratiei unor biomarkeri, precum cotinina (un metabolit al nicotinei) in plasma sanguina sau in urina“, incheie conf. dr. Postolache.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

12 comentarii la “Tigara electronica – Ma ajuta sa ma las de fumat?”

 1. Ioana says:

  Sincer, eu am reusit cu o tigara electronica. A fost cea mai buna alegere din viata mea! Nu m-am reapucat de fumat nici acum, dupa 5 ani.

 2. Andreea says:

  nu mai vorbiti prostii!!! pentru mine tigara electronica a fost singurul lucru care a functionat si chiar are efectele beneficie de care se scrie.

 3. Tigara electronica says:

  Evident ca nu recomanda tigara electronica din moment ce este inscrisa in programul STOP FUMAT. Daca ar recomanda-o nu ar avea cum sa isi a bani de la Ministerul Sanatatii si de la companiile farmaceutice.

 4. nelu says:

  am sa incerc cu tigara electronica sa vedem cio esi om mai vedea pe urma ce pasi voi urma fumam 2,5 pakete pe zi acuma ca am luat tigara electronica numai psihicu ca ea ma ajuta imi da energia dea avea vointa sa ma las si critica venita din parte cuiva drag mie ma pus sa iau hotarirea asta sa merg pina in pinzele albe sa las fumatu punkt

 5. bogdan says:

  ii normal sa zici ca tigata electronica ii nociva si ca ii mai bine sa te duci la doctor..nu tres faca si ei bani eu fumez tigara electronica de 2 ani cu cel mai scazut nivel de nicotina recent am facut o radiografie la plamania si ce sa vezi?nu au nimic..ba chiar arata mai bine decat cand fumam tigarile clasice..

 6. Andrei says:

  Cu siguranta cu Dna. Dr. nu recomanda tigara electronica din moment ce aceasta este consilier in programul Stop Fumat, care este finantat de UE, care este finantata de Pfizer si alte companii farmaceutice care produc medicamente de renuntare la fumat!

 7. lasat de fumat efecte says:

  buna am si eu o problema cu stomacul am descoperit ca am helicobacter pylori ,am facut tratament si tot am dureri mai ales dimineata si o raguseala care persista de un an de zile dupa doua operatii si nu mai scap de ea .Poate cineva sa ma ajute cumva sau sa mi recomande vre o clinica la care sa mi rezolv aceste doua pb?

 8. renunta la fumat says:

  care ar fi cea mai ieftina metoda de a face sucul de varza?
  storcatoarele moderne prin presare la rece sunt foarte scump (peste 2000 RON?)
  exista si metode mai ieftine?

 9. nu mai fumez says:

  am incercat cu cartofi,a fost intradevar miraculos.dar eu cu stomacul nu mai am probleme de cateva luni stii,si nu stiu de la ce a provenit arsura asta azi noapte.mi-am facut analizele la sange sapt trecuta si la urina,si mi-au iesit niste probleme cu fierea,dar nu cred ca are legatura.oricum dorinta mea cea mai mare este sa mi se vindece ulcerul,pentru ca eu nu am infectia H.pylory,asta e cel mai bine.Sanatate si tie,esti o draguta

 10. tratament antifumat says:

  Oana .Am tenul cuperozic(VENE SUBTIRI SI F MULTE PE FATA)DIPACATE AM MERS LA DR. SI MI-A FACUT MAI MULT DECAT BINE.UN FEL DE EXPERIMENT PE ATA MEA. TE ROG SA-MI RECOMANZI UN TRATAMENT.MENTIONEZ CA AM 42 DE ANI SI MI-AS DORI SA MAI POT IESI DIN CASA FARA SA-MI DAU CU FOND DE TEN .MULTUMESC PTR INTELEGERE .O SEARA BUNA

 11. cum ma las de fumat says:

  Si cu dreptul meu de a savura o tigara, langa o cafea, in ambianta unei cafenele elegante cum ramane? Da sunt de acord sa se ia masuri ptr limitarea fumatului in spatiul public, dar sa nu transformam luarea de masuri ptr protejarea (foarte corecta) a nefumatorilor intr-o cruciada impotriva fumatorilor. Inclusiv la nivel european, consider ca politica actuala este gresita. Ar trebui sa existe, spre exemplul dreptul barurilor si restarantelor de a organiza seri ale fumatorilor intr-un numar limitat de zile pe luna sau saptamana, sau posibilitatea de a fuma in anumite intervale locale.

 12. Lucian says:

  Buna ziua,

  As vrea sa stiu daca dna Postolache este sau a fost fumatoare.

  Cu stima,

  Lucian

Scrie un comentariu: