Cea de-a opta editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania (16-22 martie 2015) aduce la Bucuresti 35 de filme, impartite in 6 sectiuni tematice si proiectii speciale, dar si matinee pentru liceeni, o piesa de teatru inedita si un traseu de teatru-labirint pe statul de drept, dezbateri pe teme arzatoare si discutii cu publicul dupa fiecare film, o expozitie foto “de campanie”, o prezentare altfel a justitiei romane si chiar si un circuit turistic aparte in centrul Bucurestiului.
În 2015 motto-ul festivalului este “kino-maidan” – locul de unde pleacã privirile documentariștilor și cãtre care se întorc filmele lor – la București, ca și la Sao Paulo sau la Kiev. Aruncãm o privire asupra maidanelor de pe 5 continente și îi așteptãm pe bucureșteni la proiecții și evenimente conexe sã discutãm împreunã despre câteva dintre cele mai presante probleme ale societãții în care trãim. Cele 6 sectiuni principale de anul acesta sunt: Demo+/-cratiei, Tovarase Capitalism, Razboaie contra Naturii, Adulti de Nevoie, Traume, Focus: Africa. Retrospectiva One World Romania 2015 este dedicata producatorului Heino Deckert iar in cadrul acesteia vor fi proiectate 5 dintre filmele sale.
Lista filme
Lista completa a filmelor este aici, iar despre evenimentele conexe puteti citi aici.
Proiecțiile din cadrul festivalului vor avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și Muzeul Țãranului Român. Deschiderea oficialã a festivalului a avut loc pe 16 martie la Cinema Pro.
Ca in fiecare an, One World Romania reia initiativa “Adopta un Documentar” prin care promoveaza cauze ce tin de incalcarea drepturilor omului cu sprijinul unor institutii publice sau organizatii non-guvernamentale. The Sponge Media Lab s-a alaturat intiativei adoptand documentarul “Killswitch” din sectiunea “Demo+/-cratie”!
DESPRE KILLWITCH
Atunci cand sunt informati, cetatenii pot fi responsabili pentru propria guvernare, este motto-ul filmului Killswitch, inspirat de Thomas Jefferson. Killswitch e un colaj activist de interviuri si fragmente de reportaj care spune povestea bataliei actuale pentru libertatea Internet-ului explorand doua cazuri celebre ale ultimilor ani: Aaron Swartz si Edward Snowden. Democratia nu e numai o valoare pentru care unii simt nevoia sa iasa in piata publica; este, in acelasi timp — asa cum sugereaza teoreticieni si activisti precum Lawrence Lessig, Tim Wu sau Peter Ludlow — un concept disputat in maidanuri virtuale si constant redefinit pentru era digitala. Notiunea de libertate e parte integranta a tehnologiei digitale: protejand tehnologia, ne protejam libertatea.
Descentralizarea informatiei e fundamentala pentru democratie: in contextele digitale complexe ale prezentului, trebuie sa stim sa utilizam natura dinamica si potentialul disruptiv al Internet-ului, insista cei intervievati in film, detaliind cateva dintre chestiunile urgente ale prezentului, precum necesitatea de a reglementa mai clar functionarea Internet-ului, tentativele de monopol ale diverselor structuri de putere, sau sistemele clasice de copyright, care trebuie adaptate spatiului digital. Explorand in adancime cazurile Swartz si Snowden, filmul devine treptat un manifest pentru libertatea informatiei si pentru utilizarea tehnologiei pentru binele comun.
Descriere: killswitch
Un articol despre film scris de Lucian Rotaru: Killswitch The Movie. Fighting for our online freedom
Proiectiile filmului sunt programate astfel: Joi, 21 martie, ora 20:00, Cinema Studio si duminica, 22 martie, ora 16:30, Muzeul Taranului Roman, Sala Horia Bernea. 21 martie, 20:00, Cinema Studio
Fiecare proiectie va fi urmata de o discutie cu publicul la care vor participa reprezentantii the Sponge Media Lab, Bogdan Manolea, director executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet, si Tiberiu Turbureanu, presedinte al Fundatiei Ceata.
INFO
Sponge este un laborator media experimental care conectează organizații din domeniul media, tehnologia informației și a transparenței. Experimentăm cu noi unelte digitale de eliberare a informației de interes public. Promovăm informația liberă, relevantă și verificabilă sub formă de articole sau aplicații. Organizăm ateliere, hacatoane, cursuri și conferințe. Partenerii Sponge sunt Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, ActiveWatch, Fundația Ceata, geo-spatial.org, Asociația pentru Tehnologie și Internet și Facultatea de Științe Politice – Universitatea București.
Găseşti mai multe informaţii aici.