Test comparativ pentru lotiuni de protectie solara

APC România (Asociatia pentru Protectia consumatorilor din Romania) împreună cu UFC- Que Choisir – organizatie de consumatori din Franta si sub patronajul ICRT – International Consumers Research and Testing LTD (organizatie unde APC – România este membru din anul 2006), a luat parte la testul comparativ realizat pe lotiuni de protectie solară. Testul include peste 38 de lotiuni şi creme.  Testul este realizat într-un laborator acreditat cu o lungă experientă în domeniul testării comparative pentru produse cosmetice, sub stricta îndrumare a organizatiei de consumatori UFC – Que Choisir. Produsele testate sunt achizitionate fără a se dezvălui comerciantului motivul real si nu sunt cumpărate direct de la producător. Criteriile de testare sunt aceleasi pentru toate lotiunile testate.

Protectia oferită de o cremă este de regulă definită prin prisma factorului de protectie solar (SPF). Scopul acestui studiu este verificarea calitătii unor tipuri de creme solare existente pe piată, având SPF cuprins între 15 şi 30. Matematic, acest factor este raportul unor mărimi fizice care se măsoară folosind instrumente specifice. O cremă solară de bună calitate trebuie să asigure în primul rând un anumit nivel de protectie, cel care este înscris pe ambalaj. Testele comparative pe lotiunile de protectie solară includ 3 directii mari, si anume:

  • protectia pe care o oferă pentru razele solare UVA si UVB;
  • componenta chimică a produsului si etichetarea;
  • informatiile si ghidul de utilizare de pe recipient sau de pe cutie.

Protectia împotriva razelor solare se testează prin măsurarea SPF-ului si a protectiei împotriva razelor de tip UVB. Majoritatea lotiunilor de soare au un SPF mai mare decât cel declarat, dar există si produse cu un SPF mai mic. Diferenta de SPF o regăsiti în rezultatul testelor.  Protectia împotriva razelor de tip UVA este testată conform raportului recomandat de COLIPA prin valoarea SPF-ului pretins si protectia efectivă contra razelor UVA.

Există două tipuri de raze ultraviolete care pot afecta în mod negativ pielea. Diferenta între aceste două tipuri de radiatii ultraviolete este lungimea lor de undă. Razele UVA au lungimi de undă cuprinse între 400nm si 315nm, iar razele UVB au lungimi de undă cuprinse între 315nm si 280nm.

Razele UVB atacă pielea la suprafată, provocând arsuri (B vine de la “burn”- a arde în limba engleză), iar razele UVA penetrează în profunzime atacând colagenul care dă pielii elasticitate (A vine de la “ageing” – îmbătrânire în limba engleză). Cu toate că razele UVA nu provoacă arsuri, ele sunt cele care creează probleme în straturile mai adânci ale pielii, având efecte nocive pe termen lung. Există multe creme de protectie solară care nu protejează împotriva razelor UVA, asa că e bine să verificăm întotdeauna ambalajul. Razele UVB provoacă arsuri ale pielii, riduri, îmbătrânirea prematură a pielii si creează riscul aparitiei cancerului de piele. Toate cremele de protectie solară protejează împotriva razelor UVB.

Atunci când vă aplicati pe piele o lotiune de protectie solară presupuneti că vă protejati împotriva arsurilor provocate de razele solare, a cancerului de piele şi a ridurilor. Dar cercetările au arătat că utilizatorii ar putea beneficia de mai putin de jumătate din protectia împotriva arsurilor specificate pe etichete, deoarece nu aplică cantitatea suficientă. Mai mult decât atât, testele noastre efectuate pe 18 lotiuni de protectie solară, au arătat că unele dintre acestea asigură protectie minimă împotriva radiatiilor UVA care pot cauza cancerul de piele si îmbătrânirea. UVA nu este luat în considerare în Factorul de Protectie Solară (SPF) care asigură protectia împotriva radiatiilor UVB, o lungime de undă diferită care poate cauza cancerul de piele şi arsuri solare.

Am testat SPF-ul celor 38 lotiuni la 15 minute după aplicare. Produsele care au specificat pe etichetă rezistentă la apă au fost testate şi după introducerea în apă. De asemenea, toate produsele au fost testate pentru protectia UVA fără introducerea în apă.

Multe lotiuni de protectie solară contin nanoparticole de oxid de zinc şi dioxid de titanium chiar dacă probabil nu veti vedea termenul NANO specificat pe etichete. Dacă aplicarea acestor nanoparticule vă poate afecta sănătatea nu este încă stiintific dovedit. În general, nu aveti nevoie de aceste nanoparticule pentru a beneficia de protectie superioară, au arătat testele noastre pe cele 18 produse. Nanoparticulele din cele două elemente chimice sunt folosite în cremele de protectie solară deoarece actionează ca o bariera fizică între piele şi razele soarelui şi au proprietatea de a reflecta razele nocive. Cei doi compusi se prezintă ca o pulbere fină, iar pe lângă ei, în compozitia lotiunilor de protectie solară, mai intră şi diferiti agenti hidratanti pentru a oferi pielii elasticitate.

Majoritatea produselor testate au un SPF mai mare decât cel anuntat pe ambalaj. Există totusi produse testate care au SPF mai mic decât cel specificat pe ambalaj. Factorul de Protectie Solară (SPF) a fost verificat in vivo după metoda “COLIPA” publicată în 2006 de producătorii de lotiuni de protectie solară, conform cu recomandările internationale.
Testele UVA au fost efectuate in vitro, după recomandările  “COLIPA” publicate în 2007. S-a măsurat trecerea razelor ultraviolete de-a lungul unui strat subtire de produs aplicat pe placa de plexiglas. Pentru aceasta laboratorul a recurs la mai multe măsurători, înainte şi după iradiere.

Calitătile cosmetice analizează lotiunea de protectie solară din perspectiva unei lotiuni de corp. Consistenta si textura, dacă albeste, ce senzatie de lipiciozitate conferă, parfumul, absorbtia în piele si senzatia de după aplicare sunt analizate pentru fiecare produs în parte. Calitătile cosmetice se însumează într-un rezultat total.

Compozitia chimică este pentru o mare parte dintre consumatori unul din factorii determinanti în alegerea şi folosirea unui astfel de produs. Între toate chimicalele care se utilizează în cosmetică, unele molecule, deşi sunt folosite la scară largă, pot afecta sistemul hormonal (numindu-se Chimicale cu Distrugere Endocrină – EDC). Pot fi studiate şi alte efecte, dar s-a decis ca acest studiu să se limiteze doar la analizarea substantelor asupra cărora s-au făcut deja teste, ca şi asupra alergenilor.

Din studiul efectuat anul acesta pe substantele EDC folosite în cosmetice, s-a constatat că unele substante prezente şi în cremele solare pot avea efecte estrogenice sau tiroidiene. Este în special cazul unor membri ai familiei parabenilor cum ar fi propilparaben şi butilparaben. De asemenea, este şi cazul filtrului ultraviolet OMC (etilexil metoxicinamat). Ciclopentasiloxanul este o altă substantă EDC, dar mai putin problematică, deoarece riscul destructiv este mult mai mic. Sfatul nostru este de a limita pe cât posibil expunerea la aceste substante, drept pentru care, în acest test, am şi decis depunctarea produselor care contin aceste substante.

Etichetarea, ghidul de utilizare, informările, avertismentele atât de pe recipient, cât si de pe cutie sunt verificate.  Etichetarea este privită din punctul de vedere al educării consumatorilor. Multi dintre consumatori nu stiu cum să folosească o lotiune de protectie solară, în sensul că nu aplică cantitatea suficientă pe piele, nu stiu ce înseamnă SPF-ul si nu stiu ce tip de lotiune să aleagă. Informatiile, avertismentele sunt utile pentru constientizarea faptului că razele solare pot fi periculoase si că o lotiune de soare nu oferă protectie totală. În functie de tipul de piele în care vă încadrati trebuie să alegeti lotiunea de soare cu SPF-ul adecvat.

Limita minimă a factorului de protectie solară – SPF este 6. Orice lotiune de protectie solară trebuie să asigure un factor de protectie de minim 6. Factorul de protectie solară maxim etichetat trebuie să fie 50+ sau 60 (pentru un produs etichetat cu un factor de protectie 50+, factorul de protectie efectiv măsurat trebuie sa aibă valoarea 60 sau peste această valoare). Următoarele categorii şi valori ale factorilor de protectie solară – SPF sunt recomandate de către “COLIPA”  încă din aprilie 2005:

  • Protectie slabă : SPF 6-10
  • Protectie medie : SPF 15-20-25
  • Protectie mare : SPF 30-50
  • Protectie foarte mare : SPF 50+

Trebuie să facem mentiunea că, dacă anul trecut produsele Cien sau Protectzl Vegetal ocupau podiumul, anul acesta primele 3 locuri din punctul de vedere al rezultatului total le-au obtinut următoarele produse: Vichy – Capital Soleil Spray, Biotherm – Lait solaire medium 15, Avene – Spray 30.

Rezultatele complete ale testului se regăsesc pe site-ul www.apc-romania.ro. De asemenea, tot pe site, puteti găsi si informatii privind factorul de protectie solară (SPF), tipurile de radiatii si tipurile de piele si altele.

INFO

Email: office@apc-romania.ro

Web: www.apc-romania.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Test comparativ pentru lotiuni de protectie solara”

  1. Protectie solara says:

    Ce articol interesant! Am vazut chestii utile si noi pt mine. Eu as recomanda produsele Sebamed . pH 5.5 (ideal), spf 10 e 10, iar spf 50+ e 50 + (e singurul brand la care chiar se simte diferenta) si nu contin sapunuri. eu si familia mea ne intelegem foarte bine cu aceste produse. va doresc o vara frumoasa si un bronz minunat ! 🙂

Scrie un comentariu: