Tehnologia DeepStereo de la Google face “turismul” virtual mai realist

google-deepstereo

Cine nu foloseste Street View pentru a face o mica calatorie virtuala? Nu este o optiune  de lepadat daca vrei sa vezi locuri in care probabil nu vei ajunge niciodata, sau locuri in care urmeaza sa ajungi, insa Google crede ca exista si metode mai bune pentru a calatori virtual.

O echipa de cercetatori Google a dezvoltat o tehnica care foloseste algoritmii DeepStereo pentru a transforma imaginile Street View intr-o experienta cat mai apropiata de realitate.

Fotografiile Street View nu surprind de obicei toate detaliile unei locatii – intotdeauna exista cateva cadre lipsa astfel incat reproducerea digitala a unor locuri precum muzee sau locuinte nu este satisfacatoare. DeepStereo poate genera acele cadre lipsa pe baza celor precedente si urmatoare, oferind privitorului un tur virtual mult mai realist, mai bogat in detalii si mai fluid.

Pentru a “antrena” sistemul DeepStereo, echipa a oferit algoritmului imagini capturate stationar astfel incat, coroborate cu cele capturate de vehiculul Google aflat in miscare, rezultatul sa imbogateasca experienta privitorului.

Tehnologia nu este perfecta in acest moment – unele obiecte precum copacii sau iarba sunt greu de recreat iar unele detalii nu apar in imaginile generate artificial daca sursa nu le contine. In plus, o problema majora este timpul de generare – un sistem performant are nevoie de cca. 12 minute pentru a sintetiza a un singur cadru.

DeepStereo este o tehnologie tanara, aflata la inceput insa creatorii sai sustin ca va putea folosita,  in viitorul apropiat, nu doar pentru tururi virtuale ci si pentru a genera mediu inconjurator in filme sau lumi virtuale.

Sursa: www.engadget.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Tehnologia DeepStereo de la Google face “turismul” virtual mai realist”

  1. Miheala says:

    Este spectaculoasa evolutia tehnologiei. Peste 10 ani e posibil sa ne amintim cu greu vremurile astea.

Scrie un comentariu: