Teatrul “Luceafarul” reprezinta Romania la Festivalul International al Artei Papusaresti de la Praga

Intre 28 mai – 3 iunie 2011, la Praga va avea loc cea de-a  XVI-a editie a World Festival of Puppet Art- Festivalul International al Artei Papusaresti, la care participa trupe din intreaga lume. Pentru a cincea oara consecutiv, numele Teatrului “Luceafarul” Iasi apare in programul prestigioasei manifestari, fiind selectat sa reprezinte tara noastra cu spectacolele Dumbrava minunata dupa Mihail Sadoveanu si O harababura dupa Ion Sava.

Harababura

Imagine din recenta premiera a Teatrului Luceafarul, ''O harababura'' - de Ion Sava

La preselectie au participat peste 150 de companii si spectacole de pe toate continentele, din care doar citeva au satisfacut rigorile selectionerilor. In instiintarea trimisa teatrului iesean, se precizeaza ca “World Festival of Puppet Art va anunta oficial ca spectacolele Dumbrava minunata si O harababura au fost selectate de comisia festivalului. Teatrul Luceafarul va reprezenta România in programul World Festival of Puppet Art Praga, ce se va desfasura intre 28 mai – 3 iunie 2012.” Manifestarea pragheza este una de amploare, numarul estimat de spectatori pe editie fiind de ordinul miilor (artisti, diplomati, turisti, reprezentantii presei etc.).  Partea de spectacole este completata de mese rotunde, intilniri profesionale, discutii ale criticilor de teatru privitoare la spectacolele prezentate in fiecare zi, workshops, proiectii filme.

Participarea artistilor ieseni are deja o mica istorie: 2008 – O raza de soare de Al.T. Popescu, Premiul special pentru cel mai incintator spectacol; 2009 –  Furtuna de Shakespeare, Premiul pentru imagine scenica; Punguta cu doi bani dupa Ion Creanga, Premiul pentru continuitatea artei papusaresti; 2010 – Aventurile baronului Münchausen repovestite de Ion Sapdaru si Gabriel Andronache, Premiul de interpretare masculina, pentru rolul titular obtinut de Liviu Smântânica; 2011 – Cartea junglei dupa Rudyard  Kipling, Premiul publicului, Premiul special pentru regie, Oana Leahu, si diversitatea mijloacelor papusaresti.

Acum trupa ieseana s-a inscris in preselectie cu doua productii foarte diferite sub aspect stilistic – Dumbrava minunata (distributie: Beatrice Engel, Raluca Pintilie, Gigi Sfaiter, Beatrice Volbea, Iulia Deloiu Trif, Dumitru Georgescu; regia:  Ion Ciubotaru; scenografia:  Mihai Pastramagiu), un spectacol realizat cu papusi cu tija, care a obtinut déjà la Festivalul de Animatie “Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie” Bucuresti Premiul pentru fidelitatea restituirii unui text clasic; O harababura dupa Ion Sava (distributie Emanuel Florentin, Beatrice Engel, Beatrice Volbea, Adrian Buliga, Gigi Sfaiter; regia Ion Ciubotaru, scenografia Daniela Dragulescu), fiind un spectacol nonverbal, cu masti, pantomima, onomatopee, muzica, dans.

Selectia in sine reprezinta o atestare a calitatii artistice a celor doua montari, dar iesenii spera sa revina de la Praga, ca de fiecare data, si cu lauri.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: