Teatrul Luceafărul Iași contrazice statisticile oficiale

imagine_teatrul_Luceafarul_iasi_foto_2015

Statisticile naționale oficiale spun că numărul spectatorilor care au trecut pragul sălilor de teatru a scăzut, însă bilanțul Teatrului “Luceafărul” Iași pentru stagiunea 2014-2015 contrazice acest lucru. Sezonul aniversar a 65 de ani de existență instituțională a adus în cele două săli ale “Luceafărului” peste 62.000 de spectatori de toate vîrstele, de la preșcolari, la tineri, maturi și seniori.

Unul dintre punctele de maximă atractivitate l-a reprezentat Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr (ediția a VII-a), care în octombrie anul trecut s-a concentrat asupra “Noi realități teatrale” oferind spectacole de teatru, dans, film, lansări de carte, expoziții, întîlniri, dezbateri susținute de peste 300 de artiști din 15 țări. Succesul FITPT a fost confirmat și de Asociația Europeană a Festivalurilor (EFA) care, în urma unui concurs continental a acordat evenimentului onoranta etichetă de Festival European, certificare a calității sale artistice. O altă reușită a fost turneul spectacolelor Capra cu trei iezi și O harababură, realizat în comunități spaniole și românești din Spania (mai-iunie), materializat în urma colaborării cu ICR Madrid. Au fost susținute 15 reprezentații în spaniolă și română, dintre care patru integrate în Festivalul Imaginaria (Huesca/Binefar), care a avut un focus România, țara noastră fiind reprezentată de Teatrul “Luceafărul” și animEst. În cadrul aceluiași amplu turneu, artiștii noștri au evoluat și la  Lisabona, în Portugalia, cu ocazia Zilei Internaționale a Românilor. Calitatea Teatrului “Luceafărul” Iași de ambasador al culturii române a fost activată și în cursul unui alt turneu de mare succes, în Republica Moldova (luna mai), cu spectacolul Motanul încălțat.

Evident, premierele au fost acelea care au atras la teatru cel mai mare număr de spectatori: Basmul Prințesei Repede-Repede după Emil Brumaru și Veronica D. Niculescu (premieră absolută), Crăciunul Jucăriilor 3 de Dan Doboș, Povestea unui om leneș după Ion Creangă și Hansel și Gretel după Frații Grimm au fost noile titluri care au îmbogățit repertoriul nostru permanent. Nici spectacolele realizate în stagiunile trecute nu au ieșit din zona de atractivitate, unele dintre ele fiind prezentatre și publicului din afara Iașului (Gura Humorului, Pașcani, Tg Neamț etc), care a făcut săli pline și le-a aplaudat călduros. O altă categorie de public a fost aceea a festivalurilor la care Teatrul “Luceafărul” a participat în stagiunea încheiată (București, Galați, Cluj), festivaluri  de unde trupa s-a întors nu numai cu satisfacția succesului de public, ci și a unor importante premii (Prințul fericit, Premiul pentru cel mai bun spectacol și Premiul pentru regie, Festivalul “Gulliver” Galați; Kajtus, vrăjitorul, Premiul pentru regie, Festivalul Spectacole de colecție București și Premiul pentru cea mai originală scenografie, Festivalul “Gulliver” Galați).

După o stagiune foarte bună, acum trupa se află în vacanță, pregătindu-se pentru noile provocări ale sezonului viitor.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi
Fondat: 1949, Finanţator: Consiliul Judeţean Iaşi

Adresa: str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi
Telefon: 0232-212662
E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web: www.luceafarul-theatre.ro‎
FB: www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: