Teatrul „Luceafărul” Iași, 65 de ani de existență

imagine_teatrul_Luceafarul_iasi_foto_2015La 1 martie 1950, un înscris oficial consemna data de naștere a ceea ce astăzi este Teatrul „Luceafărul” Iași. Străbunicul se numea Teatrul de Păpuși de Stat Iași, iar sediul era o săliță din curtea Bisericii Catolice de-atunci, un fost cinematograf cu 200 de locuri. În 1973, numele instituției s-a schimbat în Teatrul pentru Copii și Tineret Iași, iar în 1977, după cutremur, trupa s-a mutat la Casa de Cultură a Studenților. Un deceniu mai tîrziu, artiștii s-au instalat în clădirea care a fost construită special pentru ei, iar numele complet a devenit Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.

O instituție emblematică pentru oraș, România și Europa, “Luceafărul” este un centru cultural activ, cu producții de toate genurile, pentru toate categoriile de public, de la preșcolari, la adulți și seniori, în număr de peste 53.000 pe sezon, organizînd evenimente de amploare internațională, precum Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT).  Eveniment unic în țară prin identitatea sa, singurul de asemenea amploare internațională din regiune, unul dintre puținele de gen existente în România, FITPT a avut pînă acum șapte ediții. Cea mai recentă s-a plasat sub sigla “Noi realități teatrale” și a adus la Iași exclusivități naționale care au radiografiat tendințe de ultimă oră (teatru dans, teatru multimedia, educațional, acustic, de obiecte, teatru imagine, teatru documentar, proiecții de filme, lansări de carte și reviste, conferințe etc.) susținute de peste 200 de artiști din 15 țări, cu sprijinul unei foarte bogate și onorante liste de parteneri, reprezentanțe diplomatice și culturale.

Sărbătoarea de duminică, 1 martie, va atrage atenția asupra teatrului într-un mod specific, prietenesc, deschis, apropiat de așteptările publicului. Programul va debuta, la ora 10, la sala mică, cu reprezentația Peștișorul de aur, spectacolul fondator, într-o versiune a lui Constantin Brehnescu, un recital cu Doina Iarcuczewicz și Liviu Smîntînică în distribuție. Cu o longevitate extraordinară, Peștișorul de aur a rămas în topul publicului și continuă să se joace din anii ’90, în mii de reprezentații, obținînd în cursul anilor multe premii naționale și internaționale. Fiind cel dintîi titlu înscris în urmă cu 65 de ani pe afiș, Peștișorul de aur se va afla continuu, în diverse versiuni, în repertoriul nostru.

La ora 11, în foayer va fi vernisată expoziția video Luceafărul derulat (concept – videoartist Andrei Cozlac), iar de la ora 11,30, publicului îi va fi oferită premiera Povestea unui om leneș după Ion Creangă. Alegerea acestui titlu a fost motivată de mai multe considerente culturale: 1 martie este și ziua lui Ion Creangă; titlul acesta nu a figurat niciodată în repertoriul teatrului nostru, care consideră că are o obligație artistică față de opera lui Ion Creangă, obligație concretizată în proiectul Integrala Creangă. Realizatorul noii producții este regizorul Constantin Brehnescu, a cărui carieră se confundă practic cu aceea a Teatrului “Luceafărul”. De mai bine de șase decenii, Constantin Brehnescu a creat pentru acesată scenă, spectacolele imaginate de domnia sa fiind vizionate de generații întregi de fani. Echipa de creatori pentru Povestea unui om leneș este alcătuită din Viorica Perju (scenografia), Radu Ștefan (muzica) și actorii Doina Iarcuczewicz, Iulia Deloiu Trif, Raluca Pintilie, Ionela Arvinte, Carmen Mihalache, Toma Hogea, Viorel Vârlan, Gigi Șfaițer, Cătălin Cucu, Ionuț Gânju, Cristian Gheorghiu, Paul Sobolevschi. O avanpremieră poate fi vizionată joi, 26 februarie, de la ora 18,30.

Săptămîna 1-8 martie va oferi un program de asemenea special, reunind cîteva dintre cele mai reprezentative titluri de pe afișul curent al “Luceafărului”: cel mai longeviv spectacol – Punguța cu doi bani; spectacolul fondator – Peștișorul de aur; spectacolul cel mai modern -Prințul fericit; spectacolul cel mai nou – Povestea unui om leneș etc.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi
Fondat: 1949, Finanţator: Consiliul Judeţean Iaşi

Adresa: str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi
Telefon: 0232-212662
E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web: www.luceafarul-theatre.ro‎
FB: www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: