TEATRU TV: ”Cavalerul tristei figuri”, după Iscusitul Hidalgo Don Quijote de la Mancha, de Cervantes

TPG108073 Portrait of Miguel de Cervantes y Saavedra (1547-1615) by Jauregui y Aguilar, Juan de (c.1566-1641); Private Collection; Spanish, out of copyright

TPG108073 Portrait of Miguel de Cervantes y Saavedra (1547-1615) by Jauregui y Aguilar, Juan de (c.1566-1641); Private Collection; Spanish, out of copyright

În 2016 se împlinesc 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes Saavedra, cel care a dat lumii poveștile lui Don Quijote și ale sale zadarnice mori de vânt. În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc TEATRUL NAȚIONAL de TELEVIZIUNE, Casa de Producție TVR vă invită la spectacol: “Cavalerul tristei figuri” (după Iscusitul Hidalgo Don Quijote de la Mancha, de Cervantes)

Difuzare: TVR 2 – luni 25.04, ora 20.10;  luni 2.05, ora 1.20. TVR Moldova – sâmbătă 30.04, ora 17.00. TVR Internațional – duminică 1.05, ora 18.00 si online pe www.tvrplus.ro.

O producţie din anul 1971. În distribuţie: Virgil Ogășanu, Constantin Rauţchi, Gina Patrichi, Draga
Olteanu, Ion Marinescu, Mihai Mereuţă, Gheorghe Cozorici, Aurel Cioranu,  Cornel Vulpe, Petre Popa, Ovidiu Schumacher, Melania Cîrje, Alexandru  Georges, Aimee Iacobescu, Anda Caropol, Mihai Butnaru, Alexandru  Tocilescu, George Ulmeni, Traian Zecheru. Redactor: Ioana Prodan. Ilustraţia: Lucian Ionescu. Producţia:  Gheorghe Popa. Costume: Rodica Hanagic. Scenografia: Vasile Rotaru. Scenariul și regia: Petre Bokor.

Casa de Producție TVR are bucuria să vă anunțe participarea la sărbătoarea mondială a celui de-al patrulea centenar de la moartea celor doi autori, prin difuzarea unor spectacole celebre, sau a unor montări mai noi ale scrierilor lui Shakespeare și Cervantes.

Se presupune ca Cervantes s-a născut în 29 septembrie 1547. Botezul este documentat în 9 octombrie 1547, în parohia Santa María la Mayor. În certificatul de naștere scrie: „Duminică, a noua zi a lunii octombrie, în anul Domnului o mie cincisute patruzeci și șapte, a fost botezat Miguel, fiul lui Rodrigo Cervantes și al soției sale doña Leonor. L-a botezat reverendul Bartolomé Serrano, preot prin harul dat de Maica Domnului. Martori au fost Baltasar Vázquez, Sacristán și cu mine, care l-am botezat și apoi am semnat. Bachiller Serrano.”

Suntem, așadar, în aceeași situație ca în cazul unui alt autor celebru, Shakespeare. Au murit în același an, dar din cauza diferenței dintre calendarul gregorian și cel iulian și pentru că nu există acte clare, data nașterii și a morții, în ambele cazuri, este aproximativă.

Cervantes a avut o viață aventuroasă: la 22 de ani a plecat în grabă din Spania pentru că a fost implicat într-un duel – ceea ce se pedepsea cu tăierea mâinii drepte, a fugit în Italia unde a făcut parte din suita unui cardinal, apoi a fost soldat și a luptat împotriva turcilor – inclusiv în bătălia navală de la Lepanto, în urma căreia s-a ales cu porecla ”ciungul” pentru că a fost rănit la mâna stângă – se pare totuși că nu și-a pierdut mâna total, ci parțial mobilitatea acesteia, a fost prins de pirați și a petrecut cinci ani ca sclav în Alger – timp în care a încercat de patru ori să evadeze. A fost răscumpărat în 1580, la vârsta de treizeci și trei de ani, parțial infirm, iar următorii douăzeci și cinci de ani i-a petrecut luptându-se cu disperare să-și câștige existența. Scrisul era una dintre modalități. Însă, în 1597 ajunge din nou la pușcărie, de data aceasta pentru furtișag de la banca unde era angajat. Aceasta este perioada când Cervantes a început să scrie Don Quijote.

Anul acesta comemorăm 400 de ani de la moartea a doi dintre cei mai importanți autori ai tuturor timpurilor, Shakespeare și Cervantes, cei care au dăruit omenirii opere monumentale. Și totuși, constatăm cât de multe controverse legate de  biografiile lor există, cât de puține atestări documentare avem și cât de puține lucruri știm de fapt despre ei.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: DEMETER András István

INFO

TVR

www.tvr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: