Teatru pe apă, premieră absolută pentru Iași, în cadrul FITPT

Iona 2 Feleki IstvanPrintre multele exclusivități pe care le oferă ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT), focalizat pe tema Noi realități teatrale, una este cu totul ieșită din obișnuit: teatru pe apă. Spectacolul Iona de Marin Sorescu, al companiei independente Teatrul Sala Mică Cluj Napoca, va fi prezentat pe lacul Ciric vineri, 10 octombrie, ora 19 și 21.

Producția Iona s-a născut în urma întîlnirii dintre un text excepţional, creaţie a celebrului scriitor Marin Sorescu, şi un spaţiu inedit, lacul de sare din adîncul Salinei Turda. Spectacolul  Teatrului Sala Mică (Cluj-Napoca) realizat în parteneriat cu Salina Turda este un proiect cultural care a avut ca obiectiv principal crearea unei forme estetice cu un mesaj puternic, prin explorarea şi exploatarea unui spaţiu turistic, care devine un cadru perfect pentru un text excepţional al dramaturgiei româneşti. La Iași, el va fi adaptat pentru Lacul Ciric, baza de agrement pe drumul spre Aeroportul Internațional Iași. Spectatorii vor fi transportați pînă acolo cu un autobuz special.

 „Iona e poezie pură…Iona parcurge un spaţiu iniţiatic şi revine în lume, poate transformat, poate capabil de a se raporta la ceilalţi, altfel”, spune  regizoarea Mihaela Panainte, artist preocupat mai ales de teatrul ambiental, de maniera în care un anumit loc poate spori potențialul estetic al unui text și al unui spectacol. Interpretul lui Iona, actorul Florin Vidamski consideră spectacolul al cărui protagonist este ”un proiect curajos şi incitant, o provocare frumoasă. Pentru mine acest drum către spectacol a prilejuit o triplă întîlnire: cu regizoarea Mihaela Panainte – un animator de teatru talentat, cu un aport viu şi extrem de original în peisajul teatral românesc; cu textul lui Marin Sorescu – o tulburătoare adîncime, o complexitate ameţitoare a sensurilor şi o mare confruntare pentru orice actor; iar cea de-a treia, cu spaţiul fenomenal de pe luciul apei, care se potriveşte perfect textului”.

BILETE

Prețul unui bilet este 30 lei și poate fi achiziționat de la casieria Teatrului “Luceafărul”, între orele 10-19.

INFO

Teatrul Luceafărul Iași

Str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Tel./fax 004-0232-212662, 004-0232-256022, 004-0332-407218, 004-0332-407219

https://www.facebook.com/FITPTI

www.luceafarul-theatre.ro

www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: