Taxa auto 2012 a fost promulgata si va intra in vigoare

Taxa auto 2012 a obtinut ultima aprobare legala pentru a putea intra in vigoare in noua formula, foarte dezvantajoasa pentru automobilele inregistrate in Romania inainte de 01 ia-nuarie 2007.

Presedintele Traian Basescu a semnat vineri, 6 ianuarie, decretul in vederea promulgarii legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Pentru a intra in vigoare mai trebuie  doar sa fie publicata in Monitorul Oficial. Pina atunci, automobilele vor fi inmatriculate conform taxei auto 2011, care nu se aplica si automobilelor inregistrate in Romania inainte de 01.01.2007.

Camera Deputatilor a adoptat Taxa auto 2012 inca din 15 decembrie 2011, promulgarea legii fiind ultimul pas in vederea intrarii in vigoare. Ministerul Mediului si al Padurilor a propus proiectul din vara acestui an in vederea eliminarii clauzei discriminatorii a taxei auto 2011 – contestata de Curtea de Justitie de la Luxemburg. Odata cu implementarea noii formule, taxa nu mai este discriminatorie, deoarece nu face nicio diferenta intre automobilele inmatriculate in Romania inainte de 01.01.2007 si cele importate din Occident si neinregistrate inca. O alta optiune a Ministerului Mediului era o taxa anuala de poluare, care ar fi lovit proprietarii de automobile in alta forma, dar ar fi fost dificil de implementat din moment ce unii au platit deja o taxa pentru poluare si Guvernul risca taxarea acestora de doua ori.

Acest proiect de lege solutioneaza si discriminarea indirecta mentionata in hotaririle Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In aceste hotariri, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajind importurile de autovehicule“, declara oficialii din Ministerul Mediului.

Laszlo Borbely - Ministru Mediu

Cetatenii care au platit o taxa mai mare intre 01.07.2008 si data intrarii in vigoare a noii legi pot primi inapoi diferenta de bani dintre taxa achitata de ei si noua taxa.

Laszlo Borbely a declarat ca schimbarea proprietarilor a peste 110.000 de autovehicule inmatriculate inainte de 01.01.2007 ar aduce venituri suplimentare de circa 331 milioane de lei, fiind vorba de automobile cu motoare Euro 3 si Euro 4. Respectivul calcul a fost facut in baza presupunerii ca proprietarii respectivelor automobile isi vor vinde masinile si ca viitorii proprietari ai acestora vor plati darile afe-rente la stat. Taxa de mediu pentru un automobil cu un motor diesel de 1.5 litri, inscris in Romania in 2006, are o valoare de peste 1.000 de euro.

Singurii avantajati acum de aceasta taxa sint cei care si-au inscris masina in Romania dupa 01.01.2007, cei care vor vinde respectivele vehicule nefiind nevoiti sa plateasca nicio taxa.

Totodata, cetatenii care au platit o taxa mai mare intre 01.07.2008 si data intrarii in vigoare a noii legi pot primi inapoi diferenta de bani dintre taxa achitata de ei si noua taxa.

Sursa: Ghidul Auto, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie:

Scrie un comentariu: