Atelierul Romano ButiQ isi incheie in acest sfarsit de saptamana popasul din Iasi cu un mare targ mestesugaresc. Intre 15 si 17 iulie, mestesugari din toata tara vin la Atelierul Romano ButiQ (Bd. Independentei nr 166 – fosta piata Dimitrov) pentru a va oferi roadele muncii lor.
Vor fi prezenti rudari, fierari, impletitori, caldarari, argintari si ceaunari din Motca, Mironeasa, Belcesti, Ciurea (jud. Iasi), Toflea (jud. Galati), Medgidia (jud. Constanta), Brateiu (jud. Sibiu), Peris (jud. Ilfov) care vor expune spre vanzare obiecte de tot felul pentru tine, casa si gradina: bijuterii, ceaune, ibrice, caldari, mobilier, cosuri de rachita, obiecte decorative si altele.
Cu aceasta ocazie, Atelierul Romano ButiQ va fi gazda primei editii a ”Consfatuirii Nationale a Mestesugarilor Romi” care le va oferi mestesugarilor romi din toate colturile tarii prilejul de a se cunoaste si de a discuta despre mestesugurile lor si despre probleme, solutii si oportunitati de asociere in cooperative care le-ar putea face munca mai eficienta. Obiectivul consfatuirii este realizarea unei retele informale a mestesugarilor romi in scopul cooperarii ulterioare, pentru schimburi de informatii si idei despre forme de valorizare a produselor mestesugaresti pe piata locala si europeana.
De asemenea, proiectul ”Romano Cher – Casa Romilor” ii va asista prin consiliere si consultanta pe romii interesati de conservarea mestesugurilor, promovand ideea de intrajutorare ca forma economica si sociala sustenabila. In cadrul acestei consfatuiri se vor continua demersurile pentru crearea organizatiei umbrela “Uniunea Mestesugarilor Romi” care le va oferi suport acestora inclusiv dupa terminarea fazei de implementare a proiectului ”Romano Cher – Casa Romilor”.
Targul mestesugarilor romi si Consfatuirea nationala a mestesugarilor romi fac parte din proiectul ”Romano Cher – Casa Romilor”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeste in oameni” (56327), care are ca scop principal readucerea pe piata economica si in viata activa a comunitatii a meseriasului traditional de etnie roma. Proiectul se desfasoara in perioada iunie 2010 – februarie 2013.