Suzanne Vega

Suzanne Vega este sarbatorita de astazi de la Power Play. Suzanne Nadine Vega s-a nascut pe 11 iulie 1959 in Santa Monica, Caifornia, insa a crescut in New York, in cartierul Spanish Harlem. La numai 9 ani a inceput sa scrie poezii, iar la 14 a compus primul cantec.

Mai tarziu, a reusit sa intre la prestigioasa scoala La Guardia Highschool of Music and Performing Arts, de unde a iesit cu o diploma in dans modern. A inceput sa predea dansul, in paralel recita versuri destul de des in fata prietenilor intr-o cafenea unde mai si canta din cand in cand. Acolo a descoperit-o un producator de la A&M Records, care i-a oferit un contract. In urma succesului discului de debut, Suzanne a trebuit sa paraseasca viata boema de pana atunci si sa se ocupe serios de cariera muzicala.

Cel de-al doilea disc, Solitude Standing, din 1987, a fost si rampa de lansare in showbiz si daca primul album devenise de platina in doar 6 luni, al doilea a luat aceeasi distinctie in doar 3. Nici nu se putea altfel cu piese ca Luka sau Tom’s Diner. Suzanne Vega a devenit o prezenta constanta la radio si canalele tv de muzica. O varianta acapella a piesei Tom’s Diner a fost remixata de doi producatori din zona dance si a ajuns no.1 in Marea Britanie. Cel de-al treilea album Suzanne Vega s-a numit Days of Open Hand si a aparut in 1990, iar odata cu acesta, Suzanne a aratat un stil mai experimental cu versuri mai profunde.

Al patrulea album – 99.9Farenheit Degrees, a fost mult mai mult inspre partea experimentala si din aceasta cauza artista a disparut din paginile revistelor mainstream. Amestecul de folk, beat-uri dance si muzica electronica s-a perpetuat si pe discul 9 objects of Desire, care a dat nu mai putin de 3 piese pentru coloane sonore la diverse pelicule, din care cea mai cunoscuta este cu siguranta Caramel. Pe LP-ul din 2001, Suzanne a vorbit mult despre viata sa privata si in special despre divortul de Mitchell Froom, in 2002 a participat activ la realizarea documentarului Some Journey, pentru ca in 2003 sa tina prima pagina a revistelor de muzica prin showul radio despre compozitori americani contemporani. Alte proiecte cinematografice si muzicale au tinut-o ocupata pana in 2007, odata cu aparitia materialului discografic Beauty and Crime, prefatat de singlelul Frank and Ava. Pana in prezent, Suzanne Vega n-a mai lansat niciun album, in schimb sustine ori de cate ori are ocazia concerte live. E una dintre artistele care vor ramane in istoria muzicii pentru ca are ceva deosebit. Astazi Suzanne Vega vine la Power Play cu “Luka” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: