„Suvenir din Paris”, o nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, aducând în atenția vizitatorilor, în perioada 26 mai – 30 august 2020, la Palatul Culturii din Iași, o selecție de piese cu valoare deosebită, reunite sub titlul „Suvenir din Paris”.

Acestea realizează o conexiune directă între Iași și Paris, în anul 1889, când în capitala Franței s-a desfășurat Expoziţia Universală, eveniment consacrat inaugurării unuia dintre cele mai importante simboluri ale Europei: Turnul Eiffel.

Vizitatorii vor putea admira în această micro-expoziție, o farfurie decorativă, ce provine din descoperirile arheologice prilejuite de modernizarea urbanistică a orașului Iaşi din perioada comunistă, și care a fost realizată în Franța, în serie mică, special pentru a marca Expoziția Universală de la Paris, din anul 1889. Farfuria are o valoare deosebită, numărându-se printre puținele piese de acest tip păstrate până astăzi. Aceasta a fost procurată, cel mai probabil, cu ocazia unei vizite întreprinse la Paris, fie de către un participant ieşean, reprezentant oficial din partea ţării la evenimentul internațional, fie de către un expozant la pavilioanele româneşti.

De la respectivul eveniment, Muzeul de Istorie a Moldovei deţine şi albumul cu fotografii de la Pavilionul României, amenajat la Paris. Pe prima pagină, se păstrează autograful prinţului George Bibescu, preşedintele Comitetului român, din textul căruia aflăm că albumul a fost dăruit generalului Ion Emanuel Florescu (1819 – 1891). Într-una dintre fotografii, a fost imortalizată intrarea în pavilionul României; pe laterala porticului arcuit apare menţionat şi numele oraşului Iaşi.

Micro-expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris” va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00 – 17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30).

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

www.palatulculturii.ro

www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: